Blogit

Millaista työelämän tulevaisuutta haluamme luoda?

Oletko luontevasti virtuaaliheimoissa sukkuloiva huippuasiantuntija, joka opiskelee jatkuvasti uutta, suhtautuu työhönsä yrittäjämäisesti ja pitää huolen omasta henkilöbrändistään samalla kun muistaa hengittää syvään ja keskittyy intensiivisesti juuri olennaisiin asioihin? Hyvä, tulevaisuuden työelämä on sinun!

Jos tämä kuvaus ei puhuttele, niin et ole yksin.

Tulevaisuuden työelämä voi näyttäytyä vaativana ja se totisesti vaatiikin paljon uutta. Globaaleissa arvoverkostoissa toimiminen tekee työstä itsenäisempää, yrittäjämäisempää – ja epävarmempaa. Teknologiasta tulee yhä olennaisempi ja huomaamattomampi osa lähes kaikkea työtä. Käytännössä se tarkoittaa isoa muutosta moniin työtehtäviin.

Työ on jo irronnut paikasta paikasta ja globaaleissa verkostoissa toimiminen on periaatteessa mahdollistanut työn tekemisen missä vain jo pitkään.

Minäkin kirjoitan tätä tekstiä Yhdysvaltojen lounaisosassa, saltlakecityläisessä kahvilassa. Tässä kuussa palkkani tulee yliopistolta ja satunnaisista kirjoitushommista, ensi kuussa en tiedä mistä. Itse valittu ulkomaille muutto aiheuttaa toki ylimääräistä epävarmuutta omassa elämässäni, mutta tämäkin epätyypillisyys on kai tulevaisuudelle tyypillistä.

Suomalainen työelämä näyttäytyy edistyksellisenä

Kuulun kuitenkin niihin onnellisiin, joille työelämän murros näyttäytyy enemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Se on mahdollistanut minulla aivan uutta liiketoimintaa samalla, kun monet perinteiset toimialat natisevat liitoksissaan ja yrittävät sopeutua muuttuneeseen markkinatilanteeseen.

Täällä Utahissa monen ihmisen tulevaisuus näyttää erilaisena. Kaupoissa on hyörii kielitaidotonta henkilökuntaa, parkkipaikkojen sisääntuloväylillä istuu pienissä kopeissa ihmisiä, joiden tehtävänä on painaa nappia, jotta puomi nousee. Täällä edelleen mennään pankkiin maksamaan laskuja ja toimittamaan shekkejä (!). Moni työ näyttää tehottomalta ja olisi nykyteknologialla helposti automatisoitavissa. Suomessa näitä töitä ei ole ollut enää aikoihin.

Olennaista ei ole osaaminen vaan oppiminen

Suomen koulutettu väestö on maailman mittakaavassa hyvässä asemassa, mutta työn murros tulee koskettamaan meitäkin. Asiantuntijuus ja ongelmanratkaisu monialaisissa tiimeissä korostuvat. Myös itsensä johtamisen taidot korostuvat. Esihenkilön rooli muuttuu sparraavaksi mahdollistajaksi, jonka tehtävänä on osoittaa suuntaa ja raivata työn tekemisen esteitä tiimiläisten tieltä. Uskon, että tasa-arvoinen ja itsenäisyyteen kannustava suomalainen työelämä voi luoda aivan fantastisia kukoistuksen tiloja.

Epävarmassa työelämässä pärjäävät varmimmin epävarmuutta sietävät yksilöt, joilla on relevanttia osaamista. Osaavien työntekijöiden puute on kuitenkin useilla toimialoilla yksi suurimmista kasvun haasteista. Kunhan vain muistamme jatkuvasti oppia uutta, suomalaiset ovat globaalissa kisassa vahvoilla.

Millaista tulevaisuutta haluamme olla luomassa?

Ennen kuin kaikki siirrymme tekemään ”tulevaisuuden” töitä, elämme varmasti rinnakkaisissa todellisuuksissa vielä pitkään.

Suuri kysymys on tekoäly ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Vapauttaako tekoäly meidät rutiinitehtävistä ja mahdollistaa lisääntyneen vapaa-ajan, vai tekeekö se meistä täysin tarpeettomia? Kerääntyvätkö pääomat yhä harvemmille vai onnistummeko luomaan vaurautta ja hyvinvointia kaikille kansallisesti ja globaalisti?

Miten yhteiskuntamme kykenee muuttumaan, jos työtä – sellaisena kuin sen nyt ymmärrämme – tekevät yhä harvemmat? Ja miten käytämme lisääntyneen vapaa-ajan? Mikä on tulevaisuus, jota haluamme tavoitella? Nämä ovat isoja kysymyksiä, joihin kukaan ei tunnu tietävän vastausta.

Siinä missä työelämä asettaa paljon vaatimuksia ja heittää suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä, on se myös täynnä mahdollisuuksia yksilöille. Koskaan aiemmin emme ole voineet käyttää luovuuttamme yhtä monipuolisesti tai pystyttää globaalia markkinapaikkaa yhtä alhaisilla kustannuksilla kuin nyt.

Siinä missä tulevaisuudessa tekoälyllä on varmasti merkittävämpi rooli, korostuvat ihmisosaamisessa pehmeät taidot. Tässä piilee mielestäni ison muutoksen kauneus ja suuri mahdollisuus. Tarvitsemme yhä enemmän yhteistyötaitoja, luovuutta, sinnikkyyttä, kykyä tarkastella asioita uusista näkökulmista, halua oppia jatkuvasti uutta ja ennen kaikkea halua ja kykyä kohdata toisemme ihmisinä.

Tarvitsemme myös rutkasti empatiaa niitä kohtaan, jotka eivät hyödy globalisaatiosta, robotisaatiosta ja tekoälystä, ja keskustelua siitä, millaista työtä haluamme tehdä tulevaisuudessa ja mitä mahdollisuuksia teknologia tarjoaa meille.

Voit testata omat valmiutesi pärjätä tulevaisuuden työelämässä tekemällä Ilmarisen Future Score –testin: futurescore.ilmarinen.fi.

Aku Varamäki
työpäivämuotoilija, yrittäjä
@akuvaramaki
http://www.workdaydesigners.com/ 

Vuonna 2018 Aku tarkkailee suomalaista työelämää rapakon taka Yhdysvalloista, Salt Lake Citystä. 

Tee Ilmarisen testi ja tarkista, oletko sinä ja organisaatiosi valmis tulevaisuuden työelämään! futurescore.ilmarinen.fi

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 1.6.2023

Täsmätyökykyisenä täsmätöihin?

On kulunut lähes kolme vuotta siitä, kun Ilmarisen johtaja Kari-Pekka Martimo julkaisi blogin Osittain vai riittävän työkykyinen. Ajatus täsmätyökyvystä toi erityisryhmien työllistymisen kentälle uuden ja positiivisen tavan tarkastella osatyökykyisten henkilöiden työ- ja työllistymiskykyä. Idean julkistus sattui juuri koronapandemian alussa. Mitä kuuluu täsmätyökyvylle ja täsmätyöllistymiselle nyt?

Täsmätyökykyisenä täsmätöihin?

Blogit 25.5.2023

Miten työelämän pitäisi muuttua, jotta se olisi inhimillisesti kestävää?

Suurin osa työssä käyvistä ihmisistä kokee säännöllisesti työn imua. Motivoitunutkin työntekijä voi kuitenkin kuormittua työssään liiaksi. Inhimillisesti kestävän työelämän rakentaminen vaatii sitä, että käännämme katseemme työuupumuksen ehkäisystä työn voimavarojen tukemiseen.

Miten työelämän pitäisi muuttua, jotta se olisi inhimillisesti kestävää?

Blogit 19.5.2023

Kun sairastuin, työ oli ankkurini muutoksessa

Joku viisas on sanonut, että muutos on kuin tuuli purjehtijalle. Emme voi vaikuttaa siihen, mistäpäin tuulee ja kuinka kovaa, mutta onneksi voimme säätää purjeemme niin, että myrskystä huolimatta pääsemme perille. Matruuseina meitä saattaa pelottaa, kun meillä ei ole täydellistä kontrollia ja hallintaa. Silloin on vain luotettava kapteenin kykyyn saattaa vene turvallisesti määränpäähänsä.

Kun sairastuin, työ oli ankkurini muutoksessa
Lisää ajankohtaisia artikkeleita