Blogit

Mitä Amerikka opetti työelämästä?

Olin puolen vuoden ajan kirjeenvaihtajananne Salt Lake Cityssä, Utahissa. Päällimmäiseksi ajasta on jäänyt mieleen kiitollisuus uusista ihmisistä, kaikesta koetusta ja kuvankauniista kansallispuistoista. Palasimme Suomeen kesäloman jälkeen, joten nyt on hyvä aika kiteyttää oppeja ja havaintoja työelämästä. Mitä jäi mieleen puolen vuoden komennukselta?

Amerikkalaisten kilpailuhenkisyys on myytti

Osasin pelätä selkäänpuukottavia amerikkalaisia (ajatus, joka oli muodostunut kaksikymmentä vuotta sitten lähinnä Ally McBealinpohjalta). Työelämä näyttäytyy Suomen mediassa todella kilpailuhenkisenä ja retoriikka sitä usein onkin. Mutta todellisuus ainakin Salt Lakessa oli aivan muuta. Ihmiset ovat avuliaita, yhteistyöhaluisia ja ystävällisiä. Kilpailu etenkin startup-skenessä on kovaa, mutta se saa vain yrittämään kovemmin. Kyynärpäämeininkiin en törmännyt missään. Sen sijaan unelmoida saa ja yrittää isosti. Draiville ei naureskella, vaan sitä ihaillaan ja tekijöitä todella kannustetaan.

Työkavereiden kanssa viihdytään

Ilahduttavaa oli, että meidät otettiin mieheni kanssa molemmat avosylin vastaan molempien työyhteisöissä yliopistolla. Työkavereita kutsutaan kotiin syömään ja leikkimään lasten kanssa. Yhteisillä lounailla käydään samaan tapaan kuin Suomessakin, mutta lisäksi perhettä kutsutaan mukaan valmistujaisjuhliin ja muihin juhlahetkiin. Näin myös työkavereiden puolisot ja perheet tulevat tutuiksi.

Amerikkalainen hallitsee myynnin

Olipa kyse oman tutkimusalueen esittelystä tai tuotteen myynnistä, amerikkalainen osaa myynnin. Hän osaa kertoa tuotteesta kiinnostavasti ja innostavasti ja kaivaa vakuuttavat faktat tuekseen. Esimerkiksi tutkijoiden houkuttelemiseksi yliopistolle todella nähdään vaivaa: haastattelujen ja opetusnäytteiden lisäksi heille esitellään yliopistoa ja kaupunkia monipuolisesti ja varataan aikaa heidän kysymyksilleen. Kun osaajapula syvenee, näille taidoille tulee olisi todella käyttöä Suomessakin!

Uraan suhtaudutaan joustavasti

Talomme huoltomies oli yliopistosta valmistunut taidemaalari, toinen tuttu vaihtoi pelikehittämisen osakekauppaan kotitoimistossa, kolmas jätti työnsä kirjanpitäjänä ja työllistää nyt itsensä podcastaajana ja sisällöntuottajana, neljäs asuu osan vuodesta aavikolla ja tekee siellä arkkitehtuuriprojekteja Navajo-intiaanien kanssa.

Tittelit tai roolit eivät määritä ketään eivätkä kerro osaamisesta. Työpaikkaa voi vaihtaa helposti, jopa toiselle paikkakunnalle. Vanhojen kokemusten varaan voi rakentaa aina uutta. Koskaan ei tiedä mitä elämä tuo tullessaan, mutta kaikesta selvitään.  Amerikkalaisten optimistisuus on täyttä totta. Heille kaikki on mahdollista. Ja se on mahtavaa.

Aku Varamäki
työpäivämuotoilija, yrittäjä
@akuvaramaki
http://www.workdaydesigners.com/
Vuoden 2018 alun Aku tarkkaili suomalaista työelämää rapakon takaa Yhdysvalloista, Salt Lake Citystä.

  • Tee Ilmarisen testi ja tarkista, kuinka valmis sinä olet tulevaisuuden työelämään! futurescore.ilmarinen.fi
  • Tutustu Ilmarisen Parempaa työelämää -palveluihin
  • Tutustu ja ilmoittaudu mukaan Ilmarisen Parempaa työelämää -valmennuksiin.

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 4.10.2022

Haluavatko eläkeläiset tehdä eläkkeellä töitä vai eivät?

Taannoisten tutkimustulostemme mukaan yli kaksi kolmesta eläkeläisestä haluaisi tehdä ansiotöitä eläkkeellä. Virallisissa tilastoissa eläkeläisten työnteko näyttäytyy kuitenkin vähäisenä, ja esimerkiksi eläkeläisten piilotyöttömyys on vain muutaman prosenttiyksikön luokkaa. Mikä on totuus – ovatko eläkeläiset valmiita töihin vai eivät?

Haluavatko eläkeläiset tehdä eläkkeellä töitä vai eivät?

Blogit 23.9.2022

Riittävän hyvän pitäisi riittää – miksi yrityksissä näin ei ole?

Yritysten työkykyjohtamisen ja työterveysyhteistyön toimintamallit ovat keskimäärin ihan kelvollisesti, jopa erinomaisesti dokumentoituja. Silti niiden hiomiseen vielä paremmiksi käytetään hurjasti aikaa. Ei uskota niiden olevan jo riittävän hyviä. Uusia toimintaohjeita ja prosesseja ei tarvittaisi niin paljon, jos olemassa olevat mallit olisivat oikeasti arjessa käytössä.

Riittävän hyvän pitäisi riittää – miksi yrityksissä näin ei ole?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita