Blogit

Yrittäjän kymmenen käskyä

Näitä kymmentä käskyä noudattamalla pysyt onnellisena yrittäjänä pitkään. Hauskaa yrittäjän päivää kaikille yrittäjille ja yrittäjähenkisille!

1. Työsi ei ole jumalasi. Sinulla saa olla myös muuta elämää
Olet yrittäjä, et orja! Saat itse päättää, missä ja milloin työskentelet, ja mitä haluat tehdä elääksesi, muista siis hyödyntää yrittäjän vapaus! Yrittäjänä joudut sietämään epävarmuutta, mutta sen vastapainona tulee vapaus. Nauti siitä.

2. Älä käytä väärin tilaisuutta oppimiseen ja kehittymiseen
Yrittäminen ei ole aina helppoa ja joskus tulee vastoinkäymisiä. Usein vaikeudet ovat kuitenkin parhaita tilaisuuksia kasvaa ja kehittyä. Investoi itsesi kehittämiseen ja oppimiseen – se kannattaa pitkällä aikavälillä.

3. Pyhitä lepopäivä
Perinteiseen suomalaiseen yrittäjätarinaan kuuluu vuosikymmenten raataminen, mitä seuraa velkasaneeraus, äkkikuolema, avioero tai sydänkohtaus. Huolehdi itsestäsi ja varaa aikaa myös palautumiseen ja lepoon. Liikunta, hyvä ravinto ja riittävä uni ovat paitsi hyvän elämän myös laadukkaan ja luovan työn perusedellytyksiä.

4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi (sekä puolisoasi, työkavereitasi, ystäviäsi, lapsiasi, työntekijöitäsi ja koiraasi)

Hyvät ihmissuhteet vaikuttavat paljon jaksamiseen, ja yrittäjänä saat valita kenen kanssa teet töitä. Ikävät ihmiset vievät energiaa, kun taas hyvät tyypit siivittävät sinut ylittämään itsesi ja saavat työn tuntumaan kivalta harrastukselta. Valitse siis seurasi hyvin ja ympäröi itsesi ihmisillä, joilta voit oppia, joiden kanssa on mukavaa ja joita voit arvostaa.

5. Älä tapa (itseäsi työllä)
Opettele pyytämään apua niin isoissa kuin pienissäkin asioissa. Ei ole ongelmaa, josta ei yhdessä selviäisi, mutta yksin puurtaminen saa vahvimmankin väsymään.

6. Älä tee huorin
Mikä oli se asia, joka sai sinut yrittäjäksi? Missä olet todella hyvä? Mikä saa sinut syttymään ja innostumaan vuosi toisensa jälkeen? Pysy uskollisena näille asioille ja palauta ne säännöllisesti mieleesi. Ihminen ei väsy kovasta työnteosta, vaan merkityksettömän työn tekemisestä. Muista siis pysyä uskollisena omille arvoillesi ja mielenkiinnon kohteillesi ja anna sisäisen palon johdattaa eteenpäin.

7. Älä varasta (aikaa)
Useimmille yrittäjille työn tekeminen ei ole ongelma, vaan sen rajoittaminen. Työt kulkeutuvat helposti kotiin, mutta huono omatunto saattaa soimata, jos työpäivä keskeytyy harrastuksen tai muun ei-työasian takia. Hyväksy, että työ ja vapaa-aika sekoittuvat, ja tutkimuksen valossa se on jopa hyvä asia. Vaikka tekisit töitä kotona, voit myös huoletta hoitaa muita velvollisuuksia työpäivän lomassa ja sujuvoittaa siten arkeasi.

8. Älä aliarvioi tukiverkostojen merkitystä
Yrittäjä tarvitsee ainakin kolme tukiverkostoa: ammatillisen verkoston, joka sparraa ja tarvittaessa jopa tuuraa tai on muuten apuna. Toinen on henkilökohtainen tukiverkko, joka auttaa arjen haasteissa ja saa unohtamaan työmurheet. Kolmas tukiverkko on riittävät vakuutukset ja eläketurva. Kun nämä kolme on kunnossa, on sinulla monta isoa huolta vähemmän, jos jotain yllättävää tapahtuu.

9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta
Yrittäjä totta kai tavoittelee myös taloudellista hyötyä: yhdelle riittää toimeentulo ja toinen yrittäjä haluaa rikastua. Mikä ikinä tavoitteesi onkaan, muista, että viimeisessä mekossa ei ole taskuja. Pidä huoli, että vaikka yrityksesi ei olisikan taloudellisessa mielessä lottovoitto, elät yrittäjänä ainakin itsesi näköistä elämää.

10. Älä tavoittele lähimmäisesi liikeideaa, työntekijöitä, säännöllistä työaikaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.
Keskity tekemään omaa juttuasi ja tee se niin hyvin kuin kykenet.

Hyvää yrittäjän päivää!
Aku Varamäki
@akuvaramaki
Aku Varamäki on yrittäjä, työpäivämuotoilija ja kouluttaja (workdaydesigners.com, enthusiast.fi) 

Yrittäjä - tule Ilmarisen asiakkaaksi!

Mikä on yrittäjän eläkevakuutus?
Kenen pitää ottaa YEL-vakuutus?
Ammatillinen kuntoutus - väylä takaisin työelämään
Mikä on yrittäjän työtulo?

  • upi 4.9.2016 klo 21.00
    Duunari yrittää noudattaa suurinta osaa näistä ohjeista vaikka tärkein olisi:Et ole korvaamaton, pidä pomosi varpaillaan!
    Vastaa kommenttiin
  • Aija Salerto 5.9.2016 klo 21.00
    Olipa mukava lista! Pitää varmaan tulostaa tuo työhuoneen seinälle! 🙂
    Vastaa kommenttiin
  • Tiina Henriksson 4.9.2017 klo 21.00
    Kiitos Aku käskyistä. Kuukausi yrittäjyyttä takana ja työn merkityksellisyys on saanut minut syttymään ainakin uudelleen! On niin kivaa, että helposti päivät venyvät ja muut elämän vielä tärkeämmät asiat voivat unohtua. Yrittäjyys on kurinalaista itsensä johtamista, itselleen muistuttamista siitä, miksi valitsi tämän polun kuljettavaksi😀
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 23.4.2024

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Työkyvyttömyyseläkettä haetaan eniten mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Erityisesti nuorten työkyvyttömyyden pitkittyminen on huolestuttavaa, koska heillä olisi paljon työvuosia jäljellä. Miksi kuitenkin yhä useampi mielenterveyssyistä ammatillista kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen?

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Blogit 15.4.2024

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Meiltä on viime aikoina kyselty, mitä hallituksen leikkauspuheet tarkoittavat. Lisäksi moni pohtii omalta kohdaltaan, pieneneekö oma eläke, pääseekö vielä osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai tuleeko ensi vuonna indeksikorotusta. Kaikesta voi päätellä, että julkinen keskustelu on herättänyt huolta niin työelämässä yhä olevissa kuin eläkeläisissä.

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Blogit 4.4.2024

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?

Työuraa ei voi ainakaan koko matkalta painella maaliin asti täydellä vauhdilla ja itseään jatkuvasti ylittäen. Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää, että sovitamme ja muokkaamme työtä elämäntilanteeseen sopivaksi. Sekä työssä olevasta että työelämään tulevasta työvoimasta täytyy pitää hyvää huolta. Miten voisimme entistä paremmin huomioida työn vaatimusten lisäksi työntekijöiden perustarpeet, elämäntilanteen ja terveydentilan?

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita