Blogit

Astuitko tunnemiinaan?

Oletko huomannut viime aikoina saavasi suhteettoman voimakkaita tunnereaktioita asioihin, joihin yleensä reagoisit maltillisemmin? Palaako pinna herkästi? Vaihtelevatko mielialasi? Keväällä alkaneen pandemian tunnemiinat räjähtelevät nyt.

Tunnemiinat tai "emotional landmines"-termi tuli vastaan amerikkalaisen coaching- ja valmennustalo Awesome Instituten valmennuksessa muutama viikko sitten. Termi selittää tällä hetkellä monien aistimaa ilmiötä, joissa voimakkaat tunteet ilmenevät ilman näkyvää syytä.

Psykologisesti ilmiössä on kyse tunteiden alas painamisesta. Kriisitilanteessa siitä on meille hyötyä, sillä sen avulla voimme toimia kiperissäkin tilanteissa järkevästi ja tehokkaasti. Kuitenkin, jos tunteita ei käsitellä kriisin jälkeen, ne nousevat hallitsemattomasti pintaan ja voivat aiheuttaa suurtakin tuhoa. Tunteiden alas painaminen myös vie meiltä tutkitusti paljon energiaa. Tämä taas vaikuttaa jokaisen meistä jaksamiseen, työssä suoriutumiseen, luovuuteen ja ylipäätään kykyyn sietää epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita.

Poikkeustilanne tuo esiin pandemian tunnemiinoja

Keväällä meitä kaikkia kosketti kollektiivinen kriisi nimeltään korona. Tämän yllättävän, ennen kokemattoman tilanteen vuoksi useat meistä joutuivat painamaan alas voimakkaitakin tunteita selviytyäkseen ja rauhoittaakseen lähipiiriään. Paniikkiin ei ollut varaa, vaikka tulevaisuus ilman horisonttia pelotti. Kevät ja kesä jaksettiin sinnitellä, mutta nyt nuo alas painetut tunteet pulppuavat pikkuhiljaa esiin, samalla mahdollisen toisen aallon nostaessa uusia tunteita esiin.

Poikkeustilanteen jatkuminen herättää meissä monenlaisia tunteita ja pandemian tunnemiinoja saattaa ilmentyä eri tavoin monissa työyhteisöissä. Ennen tiiviisti toiminut työyhteisö on yhtäkkiä tilanteessa, jossa ei välttämättä edes tiedetä, miten ihmisillä todellisuudessa menee. Aiemmin asiakaskohtaamisista energisoituneet saattavat pohtia tosissaan työnsä merkityksellisyyttä, kun nämä aidot kohtaamiset ovatkin tätä nykyä pahimmillaan pelkkää ääntä luureissa.

Viime aikoina hallinnan tunne on ollut monella kateissa. Stressaantunut mieli pahentaa tilannetta, kun tulkitsemme asioita tai toisten kommentteja mielessämme vielä negatiivisemmin kuin mitä todellisuus on. Yksilö erehtyy tällöin myös herkästi olettamaan, että on ajatustensa kanssa yksin. Riittämättömyyden tunne valtaa mielen ja itsesyytökset lisäävät huonoa oloa – ja työssä suoriutuminen heikkenee – tuntuu, että mikään ei oikein etene. Koronan nostaessa esiin täysin uudenlaisiakin pelkoja ja uhkakuvia maailman tilanteesta sekä työelämän jatkuvuudesta, henkilökohtaisen elämänhallinnan merkitys korostuu. Toimintakenttämme on pandemian myötä latautunut aivan uudella tavalla, eikä ole ihme, jos moni meistä astuu tahtomattaan omiin ja toisten tunnemiinoihin.

Tunteet käsitellään kokemalla ne

Mikä siis avuksi? Ratkaisu on yksinkertainen, mutta joskus niin vaikea: tunteet käsitellään kokemalla ne. Ensimmäinen askel on tiedostaa tunnemiinojen olemassaolo ja niiden vaikutukset meihin. Seuraava askel on hyväksyä nuo tunteet. Tämä ei tarkoita, että voimakkaat tunteet antaisivat oikeutuksen huonolle käytökselle – päinvastoin.

Tässä yksinkertainen malli, miten käsitellä omia hankaliakin tunteita ja toimia tunnetaitoisesti erilaisissa tilanteissa:

  1. Hengitä, rauhoitu – itse tunnereaktio kestää ainoastaan 90 sekuntia, jos et itse ylläpidä sitä omilla ajatuksillasi tai toiminnallasi, esimerkiksi manailemalla tai paisuttelemalla.
  2. Tunnista ja nimeä tunne – tältä minusta tuntuu juuri nyt.
  3. Anna tunteelle hyväntahtoista huomiota – ajattele, että tunne on ystäväsi, joka haluaa kertoa sinulle jotain. Sinun ei tarvitse uskoa tunteen viestiä, mutta se kannattaa kuunnella.
  4. Toista tarvittaessa.

Ja muista, kukaan meistä ei aina osaa käsitellä tunnemiinoja niin, että lopputulos olisi juuri sellainen kuin toivomme. Tunnetaitojen kohdalla harvoin osuu täydellistä suoritusta, eikä se ole tavoitekaan. Aitous, rehellisyys ja hyvä tahto – myös itselle – usein kantaa pitkälle. Näissä asioissa riittää, kun onnistut joskus. Lempeys itselle antaa lähtökohdat olla empaattisempi myös muille.

Juha Takanen & Ira Leppänen

Kirjoittajat ovat Emergy Oy:n tunnetaitovalmentajia. Emergy on työelämän tunnetaitoihin ja tunnejohtamiseen erikoistunut yritys ja toimii kouluttajana Ilmarisen järjestämissä ”Tunneilmasto työkyvyn voimavarana”-tilaisuuksissa.

Tutustu Ilmarisen tilaisuuksiin ja ilmoittaudu mukaan

Lisää aiheesta

Blogit 18.1.2021

Nuoret naiset ovat koronakriisin kärsijöitä

Ilmariseen tuli taannoin eräältä toimittajalta yhteydenotto, jossa hän kaipasi tietoja koronakriisin vaikutuksista ikääntyneiden työllisyyteen. Lomautus- ja irtisanomisuutiset olivat juuri silloin näkyvästi uutisotsikoissa. Työuransa loppupuolella olevien asemasta työmarkkinoilla on mediassa maalailtu aika ajoin negatiiviseen sävyyn, joten toimittajan kysymys tähän nähden vaikutti johdonmukaiselta. Ehkäpä säästökuureilla olevien yritysten ensimmäisinä poislähtijöinä ovat ikääntyneet?

Lue artikkeli

Blogit 14.1.2021

Markkinoilla riittää uskoa osakemarkkinan hyvään kehitykseen

”Osakkeet nousevat 10 – 15 prosenttia. Inflaatio nostaa päätään. Lyhyet korot pysyvät alhaalla ja pitkät korot hieman nousevat eli korkokäyrä jyrkentyy maltillisesti. Dollari heikkenee. Keskuspankit tekevät parhaansa, ettei mitään pahaa pääse tapahtumaan markkinoilla”. Näin voisi tiivistetysti kuvata markkinoilla vallitsevan yhteisymmärryksen käynnistyneelle vuodelle ja samalla säästää tuhansien markkinakatsaussivujen lukemisen.

Lue artikkeli

Blogit 12.1.2021

Kuka lohduttaisi Nyytiä?– Korona-ajan esimiehet ovat hajoamassa!

Tove Janssonin muumiaiheisen kirjan otsikko ”Kuka lohduttaisi Nyytiä?” on kysymys, jota olen pohtinut esimiesten kohdalla. Kohtaamisissa korona-aikana eri alojen esimiesten kanssa nousee heidän oma jaksamisensa tai pikemmin jaksamattomuutensa esiin lähes aina. Nyt on hyvä aika vetää yhteen vuonna 2020 kuulemiani asioita, etenkin kun korona-arki tuntuu jatkuvan vielä hyvän tovin.

Lue artikkeli
Lisää ajankohtaisia artikkeleita