Blogit

Astuitko tunnemiinaan?

Oletko huomannut viime aikoina saavasi suhteettoman voimakkaita tunnereaktioita asioihin, joihin yleensä reagoisit maltillisemmin? Palaako pinna herkästi? Vaihtelevatko mielialasi? Keväällä alkaneen pandemian tunnemiinat räjähtelevät nyt.

Tunnemiinat tai "emotional landmines"-termi tuli vastaan amerikkalaisen coaching- ja valmennustalo Awesome Instituten valmennuksessa muutama viikko sitten. Termi selittää tällä hetkellä monien aistimaa ilmiötä, joissa voimakkaat tunteet ilmenevät ilman näkyvää syytä.

Psykologisesti ilmiössä on kyse tunteiden alas painamisesta. Kriisitilanteessa siitä on meille hyötyä, sillä sen avulla voimme toimia kiperissäkin tilanteissa järkevästi ja tehokkaasti. Kuitenkin, jos tunteita ei käsitellä kriisin jälkeen, ne nousevat hallitsemattomasti pintaan ja voivat aiheuttaa suurtakin tuhoa. Tunteiden alas painaminen myös vie meiltä tutkitusti paljon energiaa. Tämä taas vaikuttaa jokaisen meistä jaksamiseen, työssä suoriutumiseen, luovuuteen ja ylipäätään kykyyn sietää epävarmuutta ja muuttuvia tilanteita.

Poikkeustilanne tuo esiin pandemian tunnemiinoja

Keväällä meitä kaikkia kosketti kollektiivinen kriisi nimeltään korona. Tämän yllättävän, ennen kokemattoman tilanteen vuoksi useat meistä joutuivat painamaan alas voimakkaitakin tunteita selviytyäkseen ja rauhoittaakseen lähipiiriään. Paniikkiin ei ollut varaa, vaikka tulevaisuus ilman horisonttia pelotti. Kevät ja kesä jaksettiin sinnitellä, mutta nyt nuo alas painetut tunteet pulppuavat pikkuhiljaa esiin, samalla mahdollisen toisen aallon nostaessa uusia tunteita esiin.

Poikkeustilanteen jatkuminen herättää meissä monenlaisia tunteita ja pandemian tunnemiinoja saattaa ilmentyä eri tavoin monissa työyhteisöissä. Ennen tiiviisti toiminut työyhteisö on yhtäkkiä tilanteessa, jossa ei välttämättä edes tiedetä, miten ihmisillä todellisuudessa menee. Aiemmin asiakaskohtaamisista energisoituneet saattavat pohtia tosissaan työnsä merkityksellisyyttä, kun nämä aidot kohtaamiset ovatkin tätä nykyä pahimmillaan pelkkää ääntä luureissa.

Viime aikoina hallinnan tunne on ollut monella kateissa. Stressaantunut mieli pahentaa tilannetta, kun tulkitsemme asioita tai toisten kommentteja mielessämme vielä negatiivisemmin kuin mitä todellisuus on. Yksilö erehtyy tällöin myös herkästi olettamaan, että on ajatustensa kanssa yksin. Riittämättömyyden tunne valtaa mielen ja itsesyytökset lisäävät huonoa oloa – ja työssä suoriutuminen heikkenee – tuntuu, että mikään ei oikein etene. Koronan nostaessa esiin täysin uudenlaisiakin pelkoja ja uhkakuvia maailman tilanteesta sekä työelämän jatkuvuudesta, henkilökohtaisen elämänhallinnan merkitys korostuu. Toimintakenttämme on pandemian myötä latautunut aivan uudella tavalla, eikä ole ihme, jos moni meistä astuu tahtomattaan omiin ja toisten tunnemiinoihin.

Tunteet käsitellään kokemalla ne

Mikä siis avuksi? Ratkaisu on yksinkertainen, mutta joskus niin vaikea: tunteet käsitellään kokemalla ne. Ensimmäinen askel on tiedostaa tunnemiinojen olemassaolo ja niiden vaikutukset meihin. Seuraava askel on hyväksyä nuo tunteet. Tämä ei tarkoita, että voimakkaat tunteet antaisivat oikeutuksen huonolle käytökselle – päinvastoin.

Tässä yksinkertainen malli, miten käsitellä omia hankaliakin tunteita ja toimia tunnetaitoisesti erilaisissa tilanteissa:

 1. Hengitä, rauhoitu – itse tunnereaktio kestää ainoastaan 90 sekuntia, jos et itse ylläpidä sitä omilla ajatuksillasi tai toiminnallasi, esimerkiksi manailemalla tai paisuttelemalla.
 2. Tunnista ja nimeä tunne – tältä minusta tuntuu juuri nyt.
 3. Anna tunteelle hyväntahtoista huomiota – ajattele, että tunne on ystäväsi, joka haluaa kertoa sinulle jotain. Sinun ei tarvitse uskoa tunteen viestiä, mutta se kannattaa kuunnella.
 4. Toista tarvittaessa.

Ja muista, kukaan meistä ei aina osaa käsitellä tunnemiinoja niin, että lopputulos olisi juuri sellainen kuin toivomme. Tunnetaitojen kohdalla harvoin osuu täydellistä suoritusta, eikä se ole tavoitekaan. Aitous, rehellisyys ja hyvä tahto – myös itselle – usein kantaa pitkälle. Näissä asioissa riittää, kun onnistut joskus. Lempeys itselle antaa lähtökohdat olla empaattisempi myös muille.

Juha Takanen & Ira Leppänen

Kirjoittajat ovat Emergy Oy:n tunnetaitovalmentajia. Emergy on työelämän tunnetaitoihin ja tunnejohtamiseen erikoistunut yritys ja toimii kouluttajana Ilmarisen järjestämissä ”Tunneilmasto työkyvyn voimavarana”-tilaisuuksissa.

Tutustu Ilmarisen tilaisuuksiin ja ilmoittaudu mukaan

 • Lakisääteinen 12.10.2020 klo 11.09
  En ihan ole kartalla, liittyykö tämä jotenkin Ilmarisen liiketoimintaan lakisääteisillä työeläkemaksuilla?
  Vastaa kommenttiin
 • Sami / Ilmarinen 12.10.2020 klo 11.26
  Tervehdys! Emergyn asiantuntijat ova tänä vuonna mukana Ilmarisen koulutuksessa "Tunneilmasto työkyvyn voimavarana." Läydät koulutuksen ja muut tilaisuutemme täältä: https://www.ilmarinen.fi/tilaisuudet Voit aloittaa tutustumisen täällä työkykyjohtamiseen ja työkykyyn vaikuttaviin tekijöihin: https://www.ilmarinen.fi/tyokykyjohtamisen-vuosi/
  Vastaa kommenttiin
 • Leo Mirala 24.10.2020 klo 16.32
  Pitkän elämäni aikana olen ollut huomaavinani että nuorien kirjanoppineiden pappien ja konsulttien neuvot eivät mene perille koska ne on kopioitu. "Ei auta terävyys myös ruoste tarpeen on. Saat muuten 'liian nuori' tuomion.
  Vastaa kommenttiin
 • Findmulness 26.10.2020 klo 11.44
  Ilmarinen on yksi suurimpia Vastaamon omistajia. Jos minun tietosuojaani olisi loukattu, niin hengitän syvään enkä vatvo asiaa mielessäni ja homma on klar. Onko näitä samoja tunnemiinaohjeita käytettävä myös tapauksissa, joissa huomaa työnantajan rikkovan työntekijän oikeuksia? Eli jos reagoisin niihin enkä saisi asiaa pois päästäni, olisinkin mieleltäni sairas sen sijaan, että yrittäisi tehdä muutosta asian laitaan. En millään suosittelisi mindfulnessia käytettävän, sillä onhan se käytännössä budhalaisuutta ja sillä pyritään vain säilyttämään status quo. Mielelläni suosittelisin käytettävän kristillistä etiikkaa, jolla oikeasti voidaan saada dynaamisia vaikutuksia, jopa läpi yhteiskunnan.
  Vastaa kommenttiin
 • Mikko 26.1.2021 klo 07.37
  Hyvä!
  Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 4.8.2022

Mikä säilyisi ja muuttuisi 1.1.2023 YEL-lakimuutoksessa?

Yrittäjät ja media ovat havahtuneet vilkkaaseen keskusteluun ennen juhannusta eduskunnan käsittelyyn annetusta yrittäjän eläkelain (YEL) uudistuksesta. Koska julkisuudessa näkyy osin vääränlaisia käsityksiä suunnitteilla olevasta muutoksesta, tiivistän muutamia keskeisiä nostoja, mikä säilyisi ja muuttuisi YEL-lakimuutoksen myötä, jos hallituksen esitys pysyy eduskunnan käsittelyssä nykyisellään.

Mikä säilyisi ja muuttuisi 1.1.2023 YEL-lakimuutoksessa?

Blogit 1.8.2022

Tuliko loma tarpeeseen?

Entä jos tuleva syksy ja talvi olisivat sellaiset, että ensi kesänä loma ei tulisikaan välttämättömään tarpeeseen?

Tuliko loma tarpeeseen?

Blogit 13.7.2022

Taide luo merkityksellistä elämää myös eläkeiässä

Hyvinvoiva ikääntyvä väestö on kaikkien etu. Nykyisessä vauraassa yhteiskunnassamme hyvinvointiin liittyvät ongelmat eivät suinkaan ole kadonneet, vaan muuttaneet muotoaan. Elämän merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemukset – tai niiden puute – ovat nousseet suurimmiksi ikääntyneen väestön hyvinvointia määrittäviksi tekijöiksi. Hyvinvointia kuitenkin edelleen tarkastellaan enimmäkseen terveyden ja taloudellisen toimeentulon näkökulmista, jolloin itse koettu elämänlaatu jää ulkoapäin määriteltyjen tavoitteiden (syö terveellisesti, liiku riittävästi!) varjoon. Hyvinvointi rakentuu ennen kaikkea yksilön kokemukselle elämästä elämisen arvoisena – merkityksellistä elämää ei saavuteta pelkästään terveyssuosituksia noudattaen.

Taide luo merkityksellistä elämää myös eläkeiässä
Lisää ajankohtaisia artikkeleita