Blogit

Muuta elinympäristösi tukemaan onnistumista

Onko sinulle joskus käynyt niin, että olet ollut erittäin lähellä aloittaa kokkaamaan terveyttä tukevaa ruokaa?

Tai melkein jo lähtenyt kuntosalille?

Tai lähes tulkoon mennyt ajoissa nukkumaan – mutta sitten et kuitenkaan jostain syystä saanut sitä aikaiseksi?

Tai onko viikko joskus vierähtänyt niin, että maanantaiaamuna oli kova tsemppi päällä elämänmuutoksen tekemisestä, mutta sunnuntai-iltana havahduit kysymään itseltäsi, että mihin tämä viikko taas oikein meni ja miksi mitään ei tullut tehtyä?

Elämänmuutoksessa onnistumista tukevat mm. valmennusapu, konkreettisen suunnitelman tekeminen sekä innostavien ja toteutuskelpoisten tavoitteiden asettaminen. Lisäksi on olemassa vielä tärkeä muuttuja: elinympäristön muuttaminen. Vuosien varrella se on monen kohdalla osoittautunut ratkaisevaksi tekijäksi esimerkiksi painonhallinnassa ja hyvän vireystilan löytämisessä.

Elinympäristösi tarkoitan tässä yhteydessä niitä paikkoja, joissa vietät aikaasi. Useimpien kohdalla valtaosa ajasta kuluu kotona ja sen läheisyydessä, työpaikalla sekä siirtymisvälineessä näiden kahden välillä. Jos sinulla on näiden lisäksi säännöllinen harrastus, sen ympäristö kannattaa ottaa myös huomioon.

Elinympäristön huomioiminen jää usein vähälle siitä syystä, että se vaikuttaa erityisesti niihin valintoihin – hyviin ja huonoihin – joita et kunnolla edes tiedosta päivittäin tekeväsi. Samoin se vaikuttaa uusien elintapojen oppimiseen. Itsekurilla ja ryhtiliikkeillä saatamme käynnistää painonhallintaprojektin ja tehdä muutaman hyvän päätöksen siellä ja täällä, mutta valtaosa päivittäin toistuvista valinnoistamme tapahtuu automaattisesti tapojen kautta. Tällaisia päätöksiä ovat mm. milloin ja miten menet nukkumaan, miten ja milloin koostat ja syöt ateriasi sekä treenin ja arkiaktiivisuuden määrä ja intensiteetti. Eli oman hyvinvointimme ja suorituskykymme kivijalat.

Lähtökohtaisesti elinympäristön suurin ongelma nykyajassa on, että se ei varsinaisesti tue terveyttämme. Toki meillä on ajoittaisia fitnessbuumeja, lomien jälkeisiä ruuhkia kuntosaleilla sekä innostavia lankutus- ja smoothiehaasteita. Kokonaiskuvassa näiden vaikutukset kansanterveydellisellä tasolla haihtuvat kuitenkin tuuleen, kun vastassa on pitkät istumatyöpäivät, ravinneköyhien mutta energiarikkaiden ruokien ylipursuava tarjonta sekä koukuttavat älylaitteet, jotka venyttävät illan nukkumaanmenoa yhä myöhemmälle.

Elinympäristön muuttamisessa tärkein pääsääntö tiivistyy yhteen lauseeseen: rakenna elinympäristöstäsi sellainen, että hyvän valinnan tekeminen on mahdollisimman helppoa ja huonon valinnan tekeminen mahdollisimman vaikeaa. Näin onnistut todennäköisemmin, vaikka vastassa olisi huono, kiireinen päivä ja tuntisit itsesi vetämättömäksi ja väsyneeksi.

Valmennettuamme kymmeniä tuhansia ihmisiä muutosmatkalla ja vierailtuani lukuisissa yrityksissä luennoimassa olen todennut seuraavien elinympäristömuutosten olevan ratkaisevassa roolissa:

• Vertaistuki eli ryhmässä tekeminen. Kotioloissa tämä tarkoittaa esimerkiksi koko perheen yhteisen projektin käynnistämistä ruuanlaiton, harrastusten ja illan rauhoittamisen merkeissä. Työpaikalla pidempikestoiset työhyvinvointiprojektit ja kulttuurimuutokset, joihin osallistuvat kaikki johtoporrasta myöten.

• Monipuolisen liikunnan mahdollistaminen ja aloituskynnyksen madaltaminen. Kuntosali tarjoaa monelle hyvän paikan vahvistaa kehoa ja parantaa liikkuvuutta. Poikkeustilanteita varten on hyvä olla työkalupakissa myös kolmen vartin kävelylenkki sekä 20 minuutin intervalliharjoitus. Eräässä työpaikassa törmäsin kulttuuriin, jossa ennakkoon sopimalla työnantaja korvasi kuluista 20–50% kuittia vastaan, lähes tulkoon lajiin katsomatta.

• Fiksujen ravintovalintojen mahdollistaminen. Kotona yksi helpoimmista tavoista edistää terveyttä tukevien aterioiden syntymistä on pitää kaapit täynnä vain terveyttä tukevia vaihtoehtoja. Työpaikalla palaveritarjottimet ja taukotilat voi täyttää keksien ja suklaiden sijaan terveellisillä herkuilla – hedelmät, smoothiet, välipalapatukat – ja tutustuttaa näin ihmisiä uusiin ja parempiin valintoihin.

• Palautumisen edistäminen. Kotona yksi parhaita tekoja on luoda makuuhuoneesta palautumisen pyhättö. Asenna pimennysverhot, laske hieman lämpötilaa äläkä tuo elektronisia laitteita makuuhuoneeseen somesurffauksen estämiseksi. Työpaikalla voi järjestää ohjattuja läsnäoloharjoituksia ja rakentaa tilat, missä tauko on oikeasti tauko.

Elinympäristön muuttamisessa työsarkaa riittää, mutta kaikki sen eteen tehty työ on moninkertaisesti vaivansa arvoinen. Mikä parasta se tuottaa tuloksia erityisesti silloin, kun sinulla on kaikkein vaikeinta ja kun et juurikaan huomaa tekeväsi asioiden eteen mitään.

Joni Jaakkola
@Joni_Jaakkola
DI, yritysvalmentaja, hyvinvointialan yrittäjä

Kun töissä viettää lähes puolet aikuiselämästään, olisi kai reilua, että siitä edes vähän tykkäisi.

Joni Jaakkolan lupaus: Lupaan lopettaa johtajana päätösten kanssa nysväämisen. Pieni tai iso päätös, sitä otetaan niskasta kiinni ja viedään eteenpäin, jotta asiat etenevät ja firma pysyy ketteränä.

Millainen on sinun lupauksesi paremman työelämän rakentamiseksi? Katso video ja ota osaa haasteeseen: ilmarinen.fi/lupaus.

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 17.8.2022

Sota aiheutti energiakriisin - miten Eurooppa pärjää uudessa tilanteessa?

Vuosi 2022 on ollut yllättävien poliittisten ja taloudellisten kulkusuuntien aikaa, jossa Euroopassa vallinnut status quo on peruuttamattomasti poissa. Entiseen tuskin on palaamista. Venäjän aloittama Ukrainan invaasio on monille maille tarkoittanut, ettei ulkopoliittiseen pelaamiseen ole enää varaa. Toisin kuin vuoden 2014 Krimin miehityksen yhteydessä, nyt on monille tullut aika valita leiri, jota haluaa nykyisessä poliittisessa ympäristössä kannattaa. Euroopan energiamarkkinat ovat tilanteesta johtuen sekaannuksen tilassa, mikä luonnollisesti kiinnostaa myös eläkesijoittajaa.

Sota aiheutti energiakriisin - miten Eurooppa pärjää uudessa tilanteessa?

Blogit 4.8.2022

Mikä säilyisi ja muuttuisi 1.1.2023 YEL-lakimuutoksessa?

Yrittäjät ja media ovat havahtuneet vilkkaaseen keskusteluun ennen juhannusta eduskunnan käsittelyyn annetusta yrittäjän eläkelain (YEL) uudistuksesta. Koska julkisuudessa näkyy osin vääränlaisia käsityksiä suunnitteilla olevasta muutoksesta, tiivistän muutamia keskeisiä nostoja, mikä säilyisi ja muuttuisi YEL-lakimuutoksen myötä, jos hallituksen esitys pysyy eduskunnan käsittelyssä nykyisellään.

Mikä säilyisi ja muuttuisi 1.1.2023 YEL-lakimuutoksessa?

Blogit 1.8.2022

Tuliko loma tarpeeseen?

Entä jos tuleva syksy ja talvi olisivat sellaiset, että ensi kesänä loma ei tulisikaan välttämättömään tarpeeseen?

Tuliko loma tarpeeseen?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita