Blogit

Kotisohvayrittäjän arki on helpompaa

Yli 15 vuotta sitten vierailin Kaliforniassa mahtavan kokoisessa kivitalossa. Talon omistivat vaihtarikaverini yrittäjävanhemmat, jotka tekivät netin ja puhelimen välityksellä töitä. Kalifornian ruuhkaisella Interstate 80 -tiellä työmatka olisi saattanut hyvin kestää vähintään pari-kolme tuntia suuntaansa. En tuolloin osannut arvostaa heidän elämäntapaansa ”kotisohvayrittäjinä”, mutta nyt osaan.

Miten minusta tuli kotisohvayrittäjä? Kun noin viisi vuotta sitten lähdin pyörittämään pientä asiantuntijayritystäni, ei jäänyt aikaa järjestellä hienoja puitteita. Pienin lapseni oli yhdeksän kuukauden ikäinen. Päällimmäisenä huolenani oli, kuinka saisin elätettyä perheeni uudessa elämäntilanteessa. Ja se, kuinka voisin viettää mahdollisimman paljon aikaa pienten lasteni kanssa. Tuoreen yrittäjän pelastus oli eläkkeelle jäänyt isovanhempi, joka ryhtyi hoitamaan tytärtäni päätoimisesti. Ja tietenkin se, että työmatkani oli todella lyhyt.

Miten toimisto sopii omakotialueelle?

Aluksi pidin kotoa työskentelyä outona ja hiukan epäuskottavanakin. Kuinka järkevää on pitää toimistoa omakotitaloalueella? Järjestely on jälkikäteen katsottuna ollut äärimmäisen tehokas ja elämäntilanteeseeni sopiva. Olen onnistunut maksimoimaan hyvinvointini kolmen pienen lapsen äitinä ja kiireisenä asiantuntijayrittäjänä. Pikkulapsivuosiin liittyvät tiiviit neuvolarumbat, sairastelut ja kuskaukset on tullut hoidettua mahdollisimman pienellä tuskalla.

Työajasta ja vapaa-ajasta olen ottanut irti täydet tehot. Välillä olen vaihtanut lounashetket puolen tunnin lounaslenkeiksi. Olen sopinut kaikki asiakaskäynnit pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Olen minimoinut tien päällä käytetyn ajan ja lisännyt näin kriittisiä minuutteja päivääni.

Kotisohvalta kansainvälisesti uskottava ura

Uskon, että kotisohvayrittäjyys tulee merkittävästi lisääntymään tulevaisuudessa. Jo nyt monet asiantuntijat pystyvät tekemään lokaatiosta riippumattomia töitä. Teknologian ja erityisosaamisen avulla luodaan uudenlaisia ansaintamalleja ja työtehtäviä. Yhä useammat meistä voivat luoda myös kansainvälisesti uskottavan uran kotoa käsin. Asiakkaita voi kätevästi tavata lentokentällä, toimistohotellin neukkarissa tai tarjolla olevissa ilmaisissa yhteiskäyttötiloissa.

Helsingissä esim. Postitalon jaettuja työskentely- ja toimistotiloja tarjoava Spaces sekä Mannerheimintielle tulossa oleva SSA Base hotelli- ja toimistokonsepti ovat esimerkkejä siitä, miten perinteiset isot toimistot menettävät merkitystään. Yksin yrittämisen ja lifestyle-yrittäjyyden ei tarvitse tuntua yksinäiseltä.

Voiko kotitoimistosta olla ylpeä?

Pääkaupunkiseudun liikennesuunnittelu saattaa osaltaan vähentää halukkuutta liikkua tien päällä. Helsingin keskustasta halutaan tehdä paikka, jossa työskentelevät ne, jotka voivat liikkua julkisilla tai jotka asuvat ytimessä. Arjen realiteetit iskevät autottomaan viimeistään silloin kun työtehtävät edellyttävät jatkuvaa liikkumista tai kun yrität motivoida pieniä lapsiasi kävelemään syyssateessa tarhaan. Olenkin todennut, että Helsingin keskustan vetovoima tehoaa minuun vain ruuhka-aikojen ulkopuolella. Ehkä itseohjautuvat autot muuttuvat tulevaisuudessa toimistoiksi ja voin haaveillani työskenteleväni Stockmannin naapurissa?

Saako kotitoimistosta olla ylpeä? Ainakin yksi ylpeä kotitoimiston pitäjä tulee heti mieleen. Barack Obama kertoi Nordic Business Forumissa, että hänen päivittäiset työmatkat presidenttikaudella olivat varsin siedettäviä. Rappuset yläkertaan ja olet toimistossa. Barack totesi, että hänelle oli tärkeää, että presidenttiydestä huolimatta hän pääsi kautensa aikana osallistumaan perheillallisiin. Perhe oli aina lähellä ja työkiireistään huolimatta hän koki olevansa hyvä isä.

Paula Roima
yrittäjä, Audimat Oy
@PaulaRoima

Kirjoittaja on Suomen Nuorkauppapakamarin jäsen ja yrittäjä. Ilmarinen ja Suomen nuorkauppakamari tekevät yhteistyötä suomalaisen työelämän ja yrittäjyyden tukemiseksi.

  • Tee Ilmarisen testi ja tarkista, kuinka valmis sinä olet tulevaisuuden työelämään! futurescore.ilmarinen.fi
  • Tutustu Ilmarisen Parempaa työelämää -palveluihin
  • Tutustu ja ilmoittaudu mukaan Ilmarisen Parempaa työelämää -valmennuksiin.

 

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 17.8.2022

Sota aiheutti energiakriisin - miten Eurooppa pärjää uudessa tilanteessa?

Vuosi 2022 on ollut yllättävien poliittisten ja taloudellisten kulkusuuntien aikaa, jossa Euroopassa vallinnut status quo on peruuttamattomasti poissa. Entiseen tuskin on palaamista. Venäjän aloittama Ukrainan invaasio on monille maille tarkoittanut, ettei ulkopoliittiseen pelaamiseen ole enää varaa. Toisin kuin vuoden 2014 Krimin miehityksen yhteydessä, nyt on monille tullut aika valita leiri, jota haluaa nykyisessä poliittisessa ympäristössä kannattaa. Euroopan energiamarkkinat ovat tilanteesta johtuen sekaannuksen tilassa, mikä luonnollisesti kiinnostaa myös eläkesijoittajaa.

Sota aiheutti energiakriisin - miten Eurooppa pärjää uudessa tilanteessa?

Blogit 4.8.2022

Mikä säilyisi ja muuttuisi 1.1.2023 YEL-lakimuutoksessa?

Yrittäjät ja media ovat havahtuneet vilkkaaseen keskusteluun ennen juhannusta eduskunnan käsittelyyn annetusta yrittäjän eläkelain (YEL) uudistuksesta. Koska julkisuudessa näkyy osin vääränlaisia käsityksiä suunnitteilla olevasta muutoksesta, tiivistän muutamia keskeisiä nostoja, mikä säilyisi ja muuttuisi YEL-lakimuutoksen myötä, jos hallituksen esitys pysyy eduskunnan käsittelyssä nykyisellään.

Mikä säilyisi ja muuttuisi 1.1.2023 YEL-lakimuutoksessa?

Blogit 1.8.2022

Tuliko loma tarpeeseen?

Entä jos tuleva syksy ja talvi olisivat sellaiset, että ensi kesänä loma ei tulisikaan välttämättömään tarpeeseen?

Tuliko loma tarpeeseen?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita