Ihminen seisoo tabletti kädessä ja katsoo ikkunasta ulos, kuvituskuva.
Blogit

Jussin erilainen kesä – Tarina hyvinvoinnista

Asiakas säteili. Loma oli selvästi tehnyt tehtävänsä. Iloinen hymy, kevyt askel, kohtelias kysymys: ”Mitä kuuluu, miten kesä meni?”.

Keväällä tilanne oli toinen. Vastuiden, töiden ja epävarmuuden kuormittama ihminen oli ajautunut hyvinvoinnin suhteen ahtaalle. Ennen töistään syttynyt ja niissä loistanut johtaja oli alkanut kyseenalaistaa osaamistaan ja motivaatiotaan.

Istuimme Jussin työhuoneen mukaville tuoleille ja aloitimme keskustelun. Minua kiinnosti vain yksi kysymys: ”Mitä sulle on tapahtunut?”

Kesällä oli tapahtunut paljon. Jussi oli tehnyt itselleen epätavallisia asioita hyvinvointinsa edistämiseksi. Ensimmäinen askel ei tosin ollut kovin epätavallinen, itse asiassa tuiki tavallinen: hän meni lääkäriin.

Lääkäri oli kysynyt vointia, kuunnellut ja ehdottanut kahta asiaa. Ensimmäisenä Jussi passitettiin verikokeeseen, jolla selvitettiin monenlaisia asioita kehon toiminnasta ja toiminnan edellytyksistä. Toinen ehdotus oli käydä työterveyspsykologin juttusilla.

Jo kahden viikon päästä oli ehditty käydä kuulemassa verikokeen tulokset ja istuttu psykologin vastaanotolla. Verikokeesta selvisi, että Jussi on terve kuin pukki. Mitään lääketieteellistä syytä hoitaa ei ole, sanoi lääkäri, mutta hän voisi ehdottaa jotain. Moni testattu veriarvo oli kyllä viitearvojen sisällä, mutta alarajalla. Aika tavallista, kuulemma.

Lääkäri ehdotti kahden kuukauden vitamiini- ja hivenainekuuria ja reseptin sijaan antoi Jussille kauppalistan luontaistuotekauppaan. Ehdotus oli kaikessa vaihtoehtoisuudessaan hieman hämmentävä, etenkin lääkäriltä, mutta Jussi teki työtä käskettyä ja söi kuurin kiltisti loppuun.

Puhu vaikeistakin asioista

Psykologin kanssa keskustellessa oli noussut esiin monenlaisia kuormittavia yksityis- ja työelämän asioita sekä Jussin omia käyttäytymismalleja ja asenteita. Olipa siellä jokunen kyynelkin tirautettu. Teki kuulemma hyvää. Asiat alkoivat myllätä mielessä ja kesän mittaan niistä puhuminen helpotti oloa. Jussi oli puhunut kesällä paljon, asioista joilla on merkitystä, kipeistäkin.

Siitä alkoi vaivihkainen muutos. Toki lomalla ja kauniilla kesällä oli oma vaikutuksensa asiaan. Puhumattakaan ihmisen mielen voimasta, placebosta. Jussi huomasi liikkuvansa aiempaa enemmän, painokin alkoi laskea. Makeanhimo ja ahmiminen vähenivät. Tuntui kuin olisi enemmän voimia kohdata haasteita ja kuormitusta – ja niitä kesään oli kyllä mahtunut. Monenlaisia huolen, harmin ja riidan aiheita töissä ja kotona, sitä tavallista elämää. Koko ajan mieliala kuitenkin keveni ja asiat tuntuivat aikaisempaa useammin hyviltä tai tavallisilta kuin vaikeilta.

Estätkö itseäsi voimasta hyvin?

Jussin kesän viimeinen hyvinvointihullutus oli paasto. Hän oli sitä miettinyt jo vuosia, mutta ei ollut ajatellut kykenevänsä olemaan ilman ruokaa, koska tykkää siitä niin paljon. Hän ajatteli kuitenkin kokeilla.

Jussin suurin oivallus paastokokemuksestaan oli tämä: jos voin olla ilman kaikkea sitä ylimääräistä ja jopa välttämätöntä ruokaa, jota epätoivoisena ajattelen tarvitsevani, mitä muuta ajattelen välttämättä tarvitsevani vaikka voin olla aivan hyvin ilman ja voin jopa paremmin? Sama ajatus laajeni koskemaan koko kesää ja omaa hyvinvointia: estänkö itse itseäni voimasta hyvin?

Tämä oivallus oli ollut Jussin kesän merkittävin asia – mitä kaikkea turhaa kuvittelen välttämättä tarvitsevani? Mihin elämäni tukipilareilta näyttäviin oljenkorsiin mieleni minua ripustaa?

Ehkä kuuma kesä pehmensi Jussin aivot, mutta siitä oli hänelle selvästi hyötyä.

Ville Ojanen
aivotutkimuksen tohtori
Aivokunto Oy
@viojanen

Ville Ojasen Aivoravistelu-valmennus järjestetään osana Ilmarisen valmennuskokonaisuutta seuraavan kerran Helsingissä 20.9.2018. Ilmarisen laadukkaat Parempaa työelämää -valmennukset ovat tarjolla kaikille asiakkaillemme. Valmennuksia järjestetään eri puolilla Suomea. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan syksyn valmennuksiin! www.ilmarinen.fi/tapahtumat

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 30.7.2021

Pakollinen ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoite on hyvä uutinen – myös sijoittajille

Sijoittajia kiinnostavat sekä toimintaympäristön riskit sijoituskohteena oleviin yrityksiin että yritysten toiminnan vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan ja ympäristöön. Ihmisoikeudet ovat tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Yritystoimintaan ja ihmisoikeuksiin liittyvää tietoa on saatavilla, mutta jatkossa tarvitaan yhä kokonaisvaltaisempaa tietoa sijoituspäätösten tueksi. EU:n valmisteilla oleva yritystoiminnan ja hankintaketjujen vastuullisuutta koskeva regulaatio edellyttää yrityksiä kiinnittämään yhä tarkemmin huomiota toimintansa ihmisoikeusvaikutuksiin mahdollistaen kattavamman tiedon myös sijoittajille.

Pakollinen ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoite on hyvä uutinen – myös sijoittajille

Blogit 21.7.2021

Hei liikkuja – onko mittalaitteesi renki vai isäntä?

Monelle meistä kunto- ja terveysliikkujista kesä on kestävyysliikunnan kulta-aikaa. Löydämme liikkumisen iloa muun muassa luonnosta nautiskellen kävelylenkin lomassa, lenkkipolkuja pinkoen tai pyörän selässä kiitäen. Monet hurahtavat laskemaan omia kilometrejään ja tähtäävät täysillä kohti omia tavoitteitaan tai kisailevat esimerkiksi pyöräkilometreistä Kilometrikisassa. Ranteeseen puetaan tietenkin suoritusta mittaava älylaite. Eihän sitä muuten tiedä liikkuneensa.

Hei liikkuja – onko mittalaitteesi renki vai isäntä?

Blogit 24.6.2021

Yrittäjät ansaitsevat yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajatkin

Yrittäjien luottamus eläkejärjestelmään on vaatimaton Suomen Yrittäjien tuoreen tutkimuksen perusteella, alivakuuttaminen on yleistä ja valtion rahoitus on kasvussa. Vuoroin arvostellaan yrittäjiä ja eläkevakuuttajia alivakuuttamisesta. Mistä tässä on oikein kyse?

Yrittäjät ansaitsevat yhtä hyvän eläketurvan kuin palkansaajatkin
Lisää ajankohtaisia artikkeleita