Etelä-Suomen paras pomo -kilpailun voittanut Pekka Metsi, muotokuva.
Tiedote 13.3.2018

Ilmarinen palkitsi Etelä-Suomen parhaan pomon – Pekka Metsi osallistaa työntekijät päätöksentekoon

Ilmarinen on valinnut Pekka Metsin Etelä-Suomen parhaaksi pomoksi. Granlundin toimitusjohtaja on innostava, kannustava ja oikeudenmukainen johtaja, joka ymmärtää henkilöstön tärkeyden ja luottaa työntekijöihinsä sataprosenttisesti.

Ilmianna paras pomo -kilpailussa kuka tahansa on voinut ilmiantaa tuntemansa erinomaisen esimiehen ja perustella, miksi juuri hänet pitäisi palkita parhaana pomona. Ehdotuksia kisaan tuli kaikkiaan sata. Ilmarinen palkitsee neljä alueellista parasta pomoa, joiden joukosta valitaan Suomen paras pomo 15.3.

– Esimiehet ovat keskeisessä asemassa rakentamassa parempaa työelämää. Haluamme nostaa keskusteluun esimiestyön tärkeyttä ja kiittää hyvästä johtamisesta, Ilmarisen varatoimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo.

Luottava ja kannustava johtaja

Granlund on talotekniikkasuunnittelun, kiinteistö-, energia- ja ympäristöasioiden konsultoinnin sekä ohjelmistojen asiantuntijakonserni, jolla on pitkät perinteet innovoinnissa ja johtajuus eri palvelualoillaan Suomessa. Granlund on myös poikkeuksellisen työntekijävetoinen yritys, mitä toimitusjohtaja Pekka Metsi haluaa vahvistaa kaikin keinoin.

Pekka Metsi

Metsi ehti olla Granlundin palveluksessa kymmenisen vuotta pian sen jälkeen, kun hän valmistui diplomi-insinööriksi vuonna 1988. Pienen ekskursion jälkeen toisessa yrityksessä veri veti takaisin tuttuun Granlundiin, kun Metsi aloitti nykyisessä roolissaan vuonna 2010.

Metsi on juuri valittu Etelä-Suomen parhaaksi pomoksi ja samalla kilpailemaan Suomen paras pomo -tittelistä. Miltä se tuntuu?

– En halua korostaa omaa johtamista, vaan sitä, kuinka hieno jengi meillä on täällä töissä. Minulla on tämä tehtävä, jota yritän parhaani mukaan tehdä.

Vastauksessa lienee mukana suomalaista vaatimattomuutta, mutta vain hitunen. Metsistä kuulee heti, että hän uskoo ja luottaa sataprosenttisesti työntekijöihinsä. Samaa mieltä ovat hänen kollegansa, kuten Seija Hepoaho, joka ilmiantoi Metsin mukaan Ilmarisen kilpailuun.

– Pekka on mies, joka ymmärtää alaistensa merkityksen firman toimivuuteen ja hyvinvointiin. Hän on innostava, kannustava ja oikeudenmukainen johtaja. Olisin voinut jäädä eläkkeelle yli kaksi vuotta sitten, mutta käsissäni ollut suuri projekti oli kesken. Koska työnantajani on hyvä, lupasin viedä sen loppuun, ja niin tein kaksi ja puoli vuotta yrityksessä vielä töitä, Hepoaho kertoo.

Ilmarisen palvelujohtaja Kati Huoponen sanoo, että Metsin valinnassa raati kiinnitti erityisesti huomiota hänen kykyihinsä innostaa, kannustaa ja luottaa työntekijöihinsä.

– Kilpailuun tulleissa ehdotuksissa korostuivat kuunteleminen, läsnäolo ja luottamus. Muuttuvassa työelämässä vuorovaikutustaidot ja tunneälykkyys ovatkin aiempaa tärkeämpiä taitoja johtajalle, Huoponen painottaa.  

Työntekijät mukaan päätöksentekoon

Granlundilla työskentelee 820 työntekijää, joista suurin osa tekee asiantuntijatyötä. Erilaisten työtehtävien määrä on silti suuri, kuten myös Granlundin palveluvalikoima.  

– Meillä ei korosteta eikä koroteta ketään, vaan arvostetaan jokaisen osaamista ja työpanosta. Meillä on sellaista hyvää vanhan ajan kulttuuria, että kaikilla on roolistaan riippumatta firman lippis päässä, vaikka Granlundissa onkin 14 eri yhtiötä ja lukuisia eri osastoja.

Työntekijöistä 200 on samalla yrityksen omistajia, joten monille suurille yrityksille tyypillistä painetta pääomasijoittajien suunnalta Granlundilla ei ole. Samalla säilyy vapaus toimia omalla, hyväksi todetulla tavalla. Se on myös se tapa, jolla Granlund on menestynyt 58 vuotta ja jota Metsi on johtajana jatkanut.

– Päätöksenteko pysyy näin omissa käsissämme. Samalla kyse on reilusta meiningistä, eli siitä, että olit sitten johtaja, päällikkö tai suunnittelija, niin sinut otetaan mukaan strategian tekoon ja tavoitteiden asettamiseen. En usko hierarkioihin.

Työntekijöiden arvostus näkyy luottamuksen ja osallistamisen lisäksi palkkauksessa. Granlundilla jokainen työntekijä on tulospalkkauksen piirissä, ja yrityksessä maksetaankin lähes aina enemmän tulospalkkioita kuin osinkoja.

– Työntekijöillämme on paljon vapautta mutta samalla myös tiukka vastuu, Metsi sanoo.

Metsi puhuu yrityksen ”historiallisesta muistista”, joka perustuu siihen, että yrityksen työntekijät ovat samalla omistajia.

– Jos tulee mitä tahansa ongelmia töissä tai kotona, niin tarjotaan aina apua tai sitten otetaan lomaa ja vedetään henkeä. Ihmiset eivät ole täällä kasvottomia, ja työntekijöiden hyvä työ muistetaan silloinkin, kun on vaikeaa.

Ilmianna paras pomo -kilpailuja on järjestetty syksystä 2013 lähtien. Esimerkillisiä esimiehiä on ilmiannettu jo kaikkiaan 700. Nyt parhaita pomoja palkitaan viidettä kertaa. Suomen paras pomo palkitaan 15.3. Work goes happy -tilaisuudessa Helsingissä.

Lisätiedot

Ajankohtaista

Tiedote 9.3.2021

Ilmarinen täyttää 60 vuotta – juhlavuoden teemana nuoret ja työelämä

Suomen vanhin työeläkeyhtiö Ilmarinen juhlistaa 60-vuotista taivaltaan suomalaisten eläkkeiden turvaajana ja työelämän kumppanina. Juhlavuoden Mielellään töissä -projektissa teemana on nuorten tukeminen työelämään kiinnittymisessä ja sitä kautta työurien pidentäminen.

Ilmarinen täyttää 60 vuotta – juhlavuoden teemana nuoret ja työelämä
Lisää uutisia ja tiedotteita