Pohjois-Suomen paras pomo kilpailun voittaja Heikki Meriläinen metsässä.
Tiedote 1.3.2018

Ilmarinen palkitsi Pohjois-Suomen parhaan pomon – Heikki Meriläinen johtaa esimerkillä ja osaa kuunnella

Ilmarinen on valinnut Heikki Meriläisen Pohjois-Suomen parhaaksi pomoksi. Metsänhoitoyhdistys Kainuu Ry, LKV:n toiminnanjohtaja on saanut työpaikkansa kukoistamaan taloudellisesti ja on luonut työyhteisöön uutta eloa.

Ilmianna paras pomo -kilpailussa kuka tahansa on voinut ilmiantaa tuntemansa erinomaisen esimiehen ja perustella, miksi juuri hänet pitäisi palkita parhaana pomona. Ehdotuksia kisaan tuli kaikkiaan sata. Ilmarinen palkitsee neljä alueellista parasta pomoa, joiden joukosta valitaan Suomen paras pomo 15.3.

– Esimiehet ovat keskeisessä asemassa rakentamassa parempaa työelämää. Haluamme nostaa keskusteluun esimiestyön tärkeyttä ja kiittää hyvästä johtamisesta, Ilmarisen varatoimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo.

Jämäkkä mutta reilu

Jämäkkä mutta reilu. Näin kuvailee itseään Heikki Meriläinen, Metsänhoitoyhdistys Kainuu Ry, LKV:n toiminnanjohtaja, jonka Ilmarinen valitsi Pohjois-Suomen parhaaksi pomoksi.  

Meriläinen tuntee metsäalan kuin omat taskunsa. Metsäbisneksessä hän aloitti jo vuonna 1979 metsätalouden perusjakso-opinnoista, joista hän jatkoi metsätalousinsinöörin opintoihin. Lähes koko uransa, tarkalleen 34 vuotta, Meriläinen on tehnyt Kainuun Metsänhoitoyhdistyksellä.

– Metsämiehen uraa on kohta 40 vuotta takana. Tänä aikana olen vuorotellut alueneuvojan ja toiminnanjohtajan tehtävien välillä.

Suomessa toimii 70 metsänhoitoyhdistystä, jotka edistävät ja valvovat alueillaan yksityismetsätaloutta.

– Toimenkuva alalla on laaja, saappaat ovat isot. Teemme puukauppaa, kiinteistönvälitystä, kunnostustyötä, toimitamme taimia, tarjoamme metsuripalveluita, hakkaamme puuta, teemme ojitushankkeita… Talostamme löytyy kaikki metsätalouteen liittyvät palvelut, Meriläinen sanoo.

Toiminnanjohtajana nykyisessä paikassa Meriläinen on ollut nyt 3,5 vuotta. Varsinaisen työnsä lisäksi Meriläinen myy kiinteistöjä eli metsätiloja. Sitä hän on tehnyt jo kaksikymmentä vuotta sivutyönään.

– Työntekijöiltäni ja kollegoiltani se, että teen myös ’oikeaa työtä’, on saanut vihreää valoa. Haluan johtaa joukkoja edestä enkä takaa.

Todellinen pomo tulee aina pitää mielessä

Meriläinen johtaa kolmetoistahenkistä tiimiä, joista suuri osa on saanut metsätalousinsinöörin koulutuksen. Tiimi on hyvin itseohjautuva, mikä perustuu Meriläisen johtamisfilosofiaan.

– Jokaisella työntekijällä on tavoitteet myyntimäärissä, hehtaareissa ja tietysti euroissa. Seuraan tavoitteita, ja tarpeen mukaan annan palautetta siinä, missä pitäisi tehdä korjausliikettä. Olen yrittänyt pysyä lunkina ja pyrkinyt siihen, että minua on helppo lähestyä. Työtä voi tehdä vapaasti ilman kellon tuijottamista.

Vapauden kanssa tulee kuitenkin vastuu, eikä rento työilmapiiri tarkoita sitä, että töitä voidaan tehdä miten vain.

– Teroitan aina sitä, että emme ole täällä töissä sitä varten, että saamme palkan, vaan olemme metsänomistajille hommissa. Tuloksia odotetaan ja tulokset puhuvat puolestaan.

Työn onnistumisten ja epäonnistumisen lisäksi ihmisen elämään kuuluu myös monenlaiset muut iloiset ja surulliset tapahtumat. Johtajana Meriläinen haluaa olla niissä tukena, jos tarve on.

– Ihmisillä on henkilökohtaisia ongelmia, kuten avioeroja ja muuta. Sellaisia ei pidä itsekseen murehtia. Ja jos minä olen tehnyt jotain typerää, niin kyllä siitä minulle uskalletaan sanoa – vaikka sitten muutaman oluen jälkeen, Meriläinen naurahtaa.

Läsnäoloa ja luottamusta

Ilmianna paras pomo -kisaan Meriläisen ilmoitti kollega Leena Hartikainen, joka on tuntenut Meriläisen jo vuodesta 1986. Hartikainen kiittelee pomoaan siitä, kuinka hän on saanut yhdistyksen taloudellisen tilanteen voitolliseksi ja lunastanut asiakkaiden ja työntekijöiden luottamuksen.

Heikki Meriläinen  – Heikki on saanut koko työyhteisön uuteen eloon. Hän antaa arvon työntekijöille ja vapauden tehdä työtä luovalla tavalla. Taloudellinen tilanne on erittäin hyvä, ja työntekijät saavat palkkiot onnistumisistaan. Firmaan on myös palkattu uusia nuoria työntekijöitä.

Ilmarisen raati kiinnitti Meriläisen valinnassa huomiota erityisesti siihen, että Meriläinen on kasvanut työntekijästä johtajaksi, mikä ei ole aina helppoa.

– Kilpailuun tulleissa ehdotuksissa korostuivat kuunteleminen, läsnäolo ja luottamus. Muuttuvassa työelämässä vuorovaikutustaidot ja tunneälykkyys ovatkin aiempaa tärkeämpiä taitoja johtajalle, palvelujohtaja Kati Huoponen Ilmarisen työkykypalveluista sanoo.  

Ilmianna paras pomo -kilpailuja on järjestetty syksystä 2013 lähtien. Esimerkillisiä esimiehiä on ilmiannettu jo kaikkiaan 700. Nyt parhaita pomoja palkitaan viidettä kertaa. Suomen paras pomo palkitaan Work goes happy -tilaisuudessa 15.3. Helsingissä.

Lisätiedot

Ajankohtaista

Uutinen 12.4.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista

Ilmarisen vuodesta 2013 asti julkaisema suhdanneindeksi tarjoaa ajantasaista tietoa kansantalouden kehityksestä. Indeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Nyt suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat laajentuvat kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista
Ihminen katsoo kädessään olevaa puhelinta, kuvituskuva.

Tiedote 15.3.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laski edelleen ympäri Suomen

Työntekijämäärä laski helmikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laski edelleen ympäri Suomen
Kuvituskuva.

Tiedote 12.3.2024

Tutkimus: Pitkä työura ei edellytä täydellistä terveyttä – eläkesuunnitelmista puhutaan työpaikoilla liian vähän

Pitkä työura ei edellytä täydellistä terveyttä, selviää Ilmarisen tutkimuksesta. Tutkimuksessa tunnistettiin keinoja, joilla voidaan edistää työssä jatkamista mahdollisimman pitkään. Tutkimuksen mukaan eläkesuunnitelmista puhutaan työpaikoilla aivan liian vähän. Vain joka neljäs yli 60-vuotias on keskustellut eläkeaikeistaan esihenkilönsä kanssa. 

Tutkimus: Pitkä työura ei edellytä täydellistä terveyttä – eläkesuunnitelmista puhutaan työpaikoilla liian vähän
Lisää uutisia ja tiedotteita