Tiedote 6.3.2018

Ilmarinen valitsi Itä-Suomen parhaaksi pomoksi Veera Boman-Martikaisen – valtteina ihmisläheisyys ja empaattisuus

Veera Boman-Martikainen johtaa Pihlajaharjun hoivakotia ihmiset edellä. Alaiset ilmiantoivat hoiva-alan empaattisen osaajan Itä-Suomen parhaaksi pomoksi Ilmarisen kilpailussa.

Sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan ihmissuhdeosaamista, sehän on selvää. Harvalla se kuitenkaan on hallussa yhtä hyvin kuin Attendon Pihlajaharjun hoivakodin johtaja Veera Boman-Martikaisella. Ainakin, mikäli on alaisia uskominen.

– Veera välittää aidosti työntekijöistään, osaa kuunnella kaikki huolet, on aina tavoitettavissa ja häntä on helppo lähestyä. Raskasta lähihoitajan työtä jaksaa tehdä, kun on sydämellinen ja empaattinen pomo, kertoo Boman-Martikaisen alainen, Nina Koski.

Koski pitää pomoaan niin loistavana, että hän ehdotti tätä koko Suomen parhaaksi pomoksi. Ilmarisen Ilmianna paras pomo -kilpailussa kuka tahansa on voinut ehdottaa tuntemansa erinomaisen esimiehen kisaan. Nyt Ilmarinen palkitsee sadan ehdotuksen joukosta neljä alueellista parasta pomoa –  ja Boman-Martikainen on yksi heistä. Suomen paras pomo valitaan neljän finalistin joukosta 15. maaliskuuta.

– Esimiehet ovat keskeisessä asemassa rakentamassa parempaa työelämää. Haluamme nostaa keskusteluun esimiestyön tärkeyttä ja kiittää hyvästä johtamisesta, Ilmarisen varatoimitusjohtaja Stefan Björkman sanoo.

Paras pomo keskittyy johtamisessa ihmisiin

– Paras pomo -kilpailuun tulleissa ehdotuksissa korostuivat kuunteleminen, läsnäolo ja luottamus. Muuttuvassa työelämässä vuorovaikutustaidot ja tunneälykkyys ovatkin aiempaa tärkeämpiä taitoja johtajalle, palvelujohtaja Kati Huoponen Ilmarisen työkykypalveluista sanoo.   

Sairaanhoitajaksi kouluttautunut ja sittemmin hoitotyön johtamista opiskellut Boman-Martikainen on päätynyt hoiva-alalle ja esimiestehtäviin elämän kuljettamana ja vähän vahingossa. Sen hän on kuitenkin aina tiennyt, että ihmisten kanssa hän haluaa työskennellä.

Itä-Suomen paras pomo

– Johtajan on pidettävä mielessä, ketä varten töissä ollaan. Työntekijät ovat paikalla hoivakodin asukkaita varten, johtaja paikalla työntekijöitä varten, Boman-Martikainen toteaa.

Attendolla ihmisläheisyys on työn ydin. Pihlajaharjun hoivakodissa Iisalmessa asuu 61 ikäihmistä, joiden hyvinvoinnista huolehtii kokonaisuudessaan lähes 40-henkinen tiimi. Hoivakoti on jaettu neljään ryhmäkotiin, joissa on kaikissa 15 asuntoa ja yhteinen iso keittiö. Siellä, ihmisten keskellä, Itä-Suomen paras pomo viettää työpäivänsä.

– En eristäydy omaan huoneeseen vaan pyrin olemaan läsnä, kierrän ja juttelen. Vain kohtaamalla työntekijöitä ja asiakkaita syntyy molemminpuolista luottamusta. Moni asia menee tässä työssä ohi, jos ei ole paikalla ja tavoitettavissa.

Johtajana Boman-Martikainen on vastuussa kaikesta aina talousasioista työvuorosuunnitteluun. Tärkeimmät hetket päivästä kuluvat kuitenkin ihmisten parissa: joko asiakkaiden ja näiden omaisten kanssa asioiden tai työntekijöistä huolehtien. Paperityöt eivät saa mennä ihmisten edelle.

Hoitotyössä tiimi tukee toinen toistaan

Ihmisten johtaminen on Boman-Martikaisen työtä, mutta ihmiset ovat myös hänen oman työnsä tärkein voimavara. Kiitosta hän jakaa niin johtajakollegoille kuin alaisillekin.

Alueen johtajakollegoiden kanssa Boman-Martikainen pitää yhteyttä sähköpostitse ja tapaa kerran kuussa. Lähimpien kanssa jaetaan vertaistukea ja neuvoja puhelimitse jopa päivittäin. Työhuolet eivät kuormita, kun niitä voi pyöritellä toisen samassa asemassa olevan kanssa.

Omalla työpaikalla hoitotyöstä vastaa Boman-Martikaisen apuna kaksi sairaanhoitajaa. Päivittäistä työtä pyörittävät lähihoitajat, hoiva-apulaiset ja kokki, joka valmistaa hoivakodin asukkaille ruuat paikan päällä. Boman-Martikainen pitää yhtenä tärkeimpänä tehtävänään työntekijöiden jaksamisen tukemista. Oman sairaanhoitajataustan ansioista käytännön työn haasteita on helppo ymmärtää.

– Hoitotyö on alana raskas sekä henkisesti että fyysisesti. Siksi olenkin todella kiitollinen alaisteni asenteesta ja ammattitaidosta. Onnistumisen hetkiä tulee päivittäin, koska meillä on yhteinen päämäärä ja menemme yhdessä sitä kohti toisiamme tukien.

Fakta

  • Ilmarisen Ilmianna paras pomo -kilpailussa palkitaan erinomaisia esimiehiä. Neljän alueellisen parhaan pomon joukosta valitaan Suomen paras pomo Work goes happy -tilaisuudessa 15.3. Helsingissä
  • Ilmianna paras pomo -kilpailuja on järjestetty syksystä 2013 lähtien ja esimerkillisiä esimiehiä on ilmiannettu jo kaikkiaan 700. Nyt parhaita pomoja palkitaan viidettä kertaa.  

Lisätiedot

Ajankohtaista

Tiedote 9.3.2021

Ilmarinen täyttää 60 vuotta – juhlavuoden teemana nuoret ja työelämä

Suomen vanhin työeläkeyhtiö Ilmarinen juhlistaa 60-vuotista taivaltaan suomalaisten eläkkeiden turvaajana ja työelämän kumppanina. Juhlavuoden Mielellään töissä -projektissa teemana on nuorten tukeminen työelämään kiinnittymisessä ja sitä kautta työurien pidentäminen.

Ilmarinen täyttää 60 vuotta – juhlavuoden teemana nuoret ja työelämä
Lisää uutisia ja tiedotteita