Tommi Wulff puhelimessa Spaces toimistotilassa.
Artikkeli 6.2.2018

Postitalon uudet toimistotilat ovat ratkaisu muuttuvan työn ja kasvua hakevien yritysten tarpeisiin

Tarve uudenlaisille työskentelypaikoille kasvaa nopeasti, kun sekä yrittäjät että yritykset hakevat yhä useammin joustavia työtiloja. Tommi Wulffin pienyritys löysi pitkään kaivatun tukikohdan Postitalon uudesta Spacesista, joka tarjoaa työtilaa joustavasti niin yrittäjille kuin suuryrityksillekin.

Suomen yrittäjien arvion mukaan Suomessa on jo 180 000 yksinyrittäjää. Yksinyrittäminen, freelancing ja startup-yrittäjyys ovat nopeasti kasvavia työntekomuotoja, jotka asettavat uudenlaisia tarpeita ja haasteita työskentelytavoille ja -paikoille. Työpaikkaan ei usein voida tai haluta sitoutua pitkäksi aikaa, eikä siihen aina ole varaakaan.

Yhteisölliset työ- ja toimistotilat (coworking) ovat moderni ja innovatiivinen ratkaisu tilatarpeisiin. Postitalo Spaces on tuore esimerkki siitä, miten sama tila voi palvella hyvin erilaisia toimijoita.

Spacesin viihtyisän coworking-tilan kulmapöydässä istuu Tommi Wulff. Pöydällä on kaksi kannettavaa tietokonetta, toinen niistä on Wulffin yhtiökumppanin, joka on lähtenyt käymään kahvilla. Viereisessä työskentelykopissa joku naputtelee sähköpostia. Kaksi liikemiestä tervehtii toisiaan aulassa, yksi porukka palaa lounaalta ja astelee yläkerran toimistotiloihin. Siellä täällä satunnaisia kohtaamisia, joita voi syntyä vielä jotain suurta.

Nordic Business Lab on yksi Spacesin monista vuokralaisista. Se on Wulffin ja hänen yhtiökumppaninsa vuosi sitten perustama yritys, joka auttaa isoja yrityksiä uudistumaan, pieniä löytämään niiden viestin ytimen ja molempia kasvamaan yli Suomen rajojen.

– Olimme molemmat töissä autoteollisuudessa kymmenen vuotta ja matkustimme ulkomailla paljon. Matkoilla tajusimme sen, kuinka paljon suomalaisilla on osaamista, jota ei kuitenkaan osata myydä tarpeeksi hyvin.

Spaces on ollut Nordic Business Labin tukikohta parin viikon ajan.

– Rajansa on sellaisella kodittomalla haahuiluillakin, Wulff naurahtaa.

– Ennen tänne muuttoa teimme paljon töitä kotoa käsin, asiakkaidemme tiloissa, lentokenttien loungeissa ja milloin missäkin.

Toinen syy Spacesiin muutolle oli yrityksen kasvu.

– Tuplaamme henkilöstön eli palkkaamme kaksi työntekijää. He tulevat tekemään kehitystyötä ja tarvitsevat siksi pysyvät ja toimivat tilat. Minä ja kollegani taas teemme paljon myyntityötä ja olemme siksi jatkuvasti liikkeellä. Spaces on tällaista joustavuutta ajatellen erinomainen valinta.

Etelä-Mäntsälässä asuvalle Wulffille rautatieaseman vieressä sijaitseva Spaces Postitalo on idyllinen työpaikka. Wulff arvelee tekevänsä edelleen etätöitä kotoa käsin, mutta tuottavuuden ja inspiraation kannalta toimisto tulee tarpeeseen.

– Ihmettelen, ettei tällaisia tiloja ole enempää. Maakunnissa varsinkin ollaan vasta heräämässä tähän, mutta useimmissa paikoissa ei ole tietoakaan coworking-tiloista.

Työtilat viikoksi, kuukaudeksi tai vuodeksi

Spacesin omistaman International Workplace Groupin maajohtaja Klaus Koponen esittelee Postitalon tuliterän coworking-loungen – ja samalla oikaisee yhden yleisen väärinkäsityksen, joka liittyy Spacesiin ja sen kaltaisiin, uudenlaisiin toimistiloihin.

– Spaces ei ole vain yrittäjille ja startupeille. Helposti skaalautuvaa kapasiteettia hakevat koko ajan enemmän myös keskisuuret ja isot yritykset. Niissä on meidänkin suurin markkina.

Väärinkäsitys syntyy helposti, sillä osa alan toimijoista myy pelkästään yhteisöllistä työtilaa. Monille sellainen riittää toki erinomaisesti. Myös Spacesilla on asiakkaita, joille riittää coworking-loungen rento tunnelma monipuolisine työpisteineen. Täällä satunnaiset kohtaamiset eri alojen yrittäjien ja työntekijöiden välillä synnyttävät uusia ideoita ja kumppanuuksia.

– Spacesin ideologia on se, että täällä jokainen pystyy kasvaa bisneksenä ja ihmisenä. Meidän tehtävämme on fasilitoida näitä kohtaamisia, auttaa asiakkaitamme verkostoitumaan ja tutustumaan.

Minimissään Spacesin asiakas maksaa oikeudesta työskennellä yhteisöllisessä työtilassa avaimet käteen -periaatteella – päivän, viikon, kuukauden tai vaikka vuoden ajan.

– Itse ei tarvitse huolehtia kuin siitä, että on läppäri mukana. Me tarjoamme modernit ja viihtyisät tilat, toimivan infran, nettiyhteyden, siivoukset ja kahvit.

Yrityksen kasvaessa tai tarpeiden muuttuessa omaa toimistotilaa saa rakennuksen muista kerroksista. Tilaa voi lisätä tai vähentää aina tarpeen mukaan.

– Kyse on kustannussäästöistä. Pk-seudulla yhden työpisteen vuotuiset kokonaiskustannukset ovat 9000 euroa. Kun tähän lisätään se tosiasia, että monissa toimistoissa yli puolet tiloista ovat käyttämättä, voidaan kysyä, onko siinä mitään järkeä, Koponen toteaa.

Modernit työtilat tekevät työelämästä parempaa

Paremman työelämän palveluja tarjoava Ilmarinen on muuttuvan työelämän ytimessä. Postitalo on yksi Ilmarisen omistamista rakennuksista, joihin luodaan nyt joustavan ja jaetun työn tiloja.

– Jaettu toimitila vastaa moniin tämän päivän muuttuvan työelämän tarpeisiin. Näiden tilojen kysyntä on kovassa kasvussa, ja Ilmarinen haluaa kiinteistönomistajana vastata tähän kysyntään tekemällä yhteistyötä alan ammattilaisten kanssa, sanoo Ilmarisen vuokrauspäällikkö Ville Laurila.

– Postitalossa tämä konversio 1930-luvun rakennuksesta moderniksi muuntojoustavaksi toimistoksi on erittäin konkreettinen. Vastaavia konversioita meillä on tällä hetkellä käynnissä Mikonkatu 9:ssä ja Aleksanterinkatu 30-34:ssä, ja suunnitteluputkessa muutama muu, Laurila lisää.

Lisätietoja:

Tutustu Ilmarisen toimitilatarjontaan

Yrittäjä, tule Ilmarisen asiakkaaksi

Fakta

Spaces on Amsterdamissa vuonna 2006 perustettu jaettuja työtiloja ja toimistoja tarjoava yritys, jonka ensimmäinen toimipiste Suomessa on Postitalo. Spaces tarjoaa inspiroivan työympäristön ammattilaisille ja kasvaville yrityksille. Spacesista voi vuokrata työtilaa oman tarpeen mukaan joustavasti. Toimistotilojen ohella toimitilajäsenyydet ja kokoustilat auttavat ajattelemaan, luomaan ja toimimaan samalla tavalla ajattelevien ihmisten kanssa. Spacesin tavoitteena on tarjota inspiroiva ja yrittäjähenkinen ympäristö, jossa ideat syntyvät, yritykset kehittyvät ja arvokkaat suhteet rakentuvat. Spaces-toimipisteitä on Euroopassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa, Australiassa ja Aasiassa.

Teksti: Sebastian Koskinen
Kuvat: Johanna Taskinen

Ajankohtaista

Uutinen 22.11.2023

YEL vuonna 2024 – mikä muuttuu?

YEL-vakuutus on yrittäjänä sinulle vakuutuksistasi tärkein, sillä se on eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Lue alta, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää YEL-vakuutuksestasi, kun vuosi vaihtuu.

YEL vuonna 2024 – mikä muuttuu?

Uutinen 16.11.2023

Yrittäjä – pidetään yhdessä huolta työttömyysturvastasi

Vuonna 2024 yrittäjän työttömyysturvan YEL-työtulon alaraja nousee 14 803 euroon vuodessa. Jos työtulosi on tänä vuonna ollut minimissä tai sen lähellä, pohdi työtulon nostamista yli työttömyysturvarajan. Työtulo on hyvä pyöristää hieman turvan alarajaa suuremmaksi, vähintään 14 804 euroon. Alaraja nousee vuosittain. Näin varmistat, ettet vahingossa tipahda turvan piiristä. Muutos tulee tehdä 1.1.2024 mennessä.

Yrittäjä – pidetään yhdessä huolta työttömyysturvastasi
Lisää uutisia ja tiedotteita