Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.
Tiedote 22.8.2018

Ympäristöluokituksesta hyötyvät kaikki rakennuksen käyttäjät

Ympäristöluokiteltu toimitila on selkeä ja todistettava osoitus yritysvastuusta. Luokitus kertoo myös siitä, että tilojen käyttäjät ovat saaneet vaikuttaa työympäristönsä toimivuuteen ja viihtyvyyteen. Ilmarisen omalle pääkonttorille on juuri myönnetty LEED-sertifikaatti. Seuraavaksi Ilmarinen hakee luokitusta useille arvokiinteistöilleen Helsingin keskustassa.

Rakennuksen energiatehokkuus, jätehuollon toimivuus, ilmanlaatu, lämpöolosuhteet, siivouksen laatu, akustiikka, valaistus. Nämä ja monet muut työympäristön laatuun ja tilojen päivittäiseen käyttöön liittyvät asiat nousevat tapetille, kun kiinteistölle lähdetään hakemaan ympäristöluokitusta. 

Luokitusprosessi on osa Ilmarisen vastuullisuustyötä, jota yhtiö tekee yhdessä vuokralaisten kanssa. Ilmarinen on jo pitkään edellyttänyt uusilta kiinteistöiltään kultatason LEED-ympäristöluokitusta. Nyt luokitusta haetaan myös vanhoille kiinteistöille. 

Luokituksen hakeminen on useita kuukausia kestävä prosessi, jossa kiinteistön käyttäjät ovat aktiivisesti mukana. Esimerkiksi käyttäjäkyselyt ovat osa prosessia, ja mahdollisimman korkean vastausprosentin saaminen on onnistumisen kannalta tärkeää.

Jokaisella työntekijälle mahdollisuus vaikuttaa työympäristöön

Luokitusprosessin yhteydessä kiinteistössä toteutetaan energiakatselmus, parannetaan energiatehokkuutta sekä kehitetään jätehuollon, siivouksen, hankintojen ja ulkoalueiden hoidon toimintamalleja. Myös esimerkiksi käyttäjien julkisten kulkuneuvojen käyttöastetta mitataan. 

Prosessi lähtee liikkeelle käyttäjäkyselyllä, joka lähetetään kaikille rakennuksessa työskenteleville henkilöille. Kysely antaa jokaiselle mahdollisuuden kertoa mielipiteensä ja vaikuttaa viihtyvyyteen. 

– Toimitilojen käyttäjät asettavat nykyään entistä suurempia vaatimuksia tilojen ympäristöystävällisyydelle, sanoo Ilmarisen vuokrauspäällikkö Ville Laurila.

Lepakon kiinteistössä viihdytään

Ensimmäisenä Ilmarisen käytössä olevista kiinteistöistä LEED-ympäristöluokituksen on saanut yhtiön omana pääkonttorina toimiva Kiinteistö Oy Helsingin Lepakko Ruoholahdessa. Kiinteistössä toimii myös Team Finland –verkoston toimijoita.

Ympäristösertifiointeja tekevän Green Building Partnersin liiketoiminnan kehitysjohtaja Tuomas Suur-Uskin mukaan Lepakon kiinteistön ylläpito on vastuullista ja täyttää LEED-vaatimukset. 

– Esimerkiksi kiinteistön energiatehokkuus on hyvä, ja sitä parannetaan koko ajan. Lisäksi jätehuollon tehokkuus on hyvällä tasolla. Myös Lepakon aurinkosähköjärjestelmä tuo LEED-pisteitä perustuen sen todelliseen tuottoon, Suu-Uski sanoo. 

Kiinteistössä toteutettiin prosessinmukainen räätälöity käyttäjäkysely viime elokuussa. Kysymykset liittyivät työmatkustustapoihin sekä työympäristön viihtyvyyteen. Vastaajia oli lähes 500. Vastauksista kävi ilmi, että kiinteistön käyttäjät viihtyvät tiloissa hyvin. 

Harvempi kuin joka kymmenes kiinteistön käyttäjistä kulkee töihin yksin omalla autolla, joukkoliikennettä taas käyttää melkein puolet. 

Yleisimmät tyytymättömyyttä aiheuttaneet kategoriat olivat lämpöolosuhteet, akustiikka ja siivouksen laatu. Näiden korjaamiseksi on jo tehty korjaavia toimenpiteitä. Aiemmin kiinteistössä on jo uudistettu liikuntatiloja, laajennettu pyöräkatosta ja lisätty työmatkaliikkujia varten alakertaan pukukaapit. 

Selkeä viesti henkilöstölle ja sidosryhmille

Ville Laurilan mukaan vastuullisena kiinteistösijoittajana Ilmariselle on tärkeää sijoittaa käyttäjille terveellisiin ja turvallisiin rakennuksiin, jotka sijaitsevat hyvienkulkuyhteyksien päässä.

– Kiinteistöjen energiatehokkuuden edistämisen ja ympäristökuormituksen pienentämisen lisäksi kiinnitämme huomiota myös rakennusten kulttuuriarvoon ja vaikutuksiin ympäröivään yhteisöön, Laurila sanoo.

Tuomas Suur-Uskin mukaan sertifikaatti on yritykseltä selkeä viesti niin omalle henkilöstölle kuin muille sidosryhmille.

– Sertifioitu kiinteistö tarkoittaa, että työympäristö on kokonaisvaltaisesti vastuullinen. 

Seuraavassa vaiheessa Ilmarinen hakee LEED-ympäristöluokitusta kahdelletoista toimitilakiinteistölleen Helsingin ydinkeskustassa. Näiden joukossa ovat muun muassa Helsingin Pääpostitalo, Graniittitalo, Galleria Esplanadin kiinteistöt sekä useita Aleksanterinkadun ja Pohjoisesplanadin vanhoja arvokiinteistöjä.

Lisätietoa:
Vuokrauspäällikkö Ville Laurila, p. 040 501 0040, ville.laurila@ilmarinen.fi

Lisätietoa LEED-luokituksesta:
LEED on maailmalla eniten käytetty työkalu rakennusten suunnittelun, rakentamisen ja käytön vastuullisuuden mittaamiseksi ja kehittämiseksi. Menettelyn tavoitteena on saada aikaan välittömiä ja mitattavissa olevia tuloksia. LEED huomioi sijainnin, energiatehokkuuden, vedenkäytön, materiaalitehokkuuden, sisäympäristön laadun sekä käyttäjäviihtyvyysasiat. 

Ilmarinen on hyväksytty mukaan LEED Volume Programiin pitkäjänteisen vastuullisuustyönsä sekä aiempien LEED-saavutustensa ansiosta.

Ajankohtaista

Uutinen 11.10.2021

Grönqvistin talo vuoden katutyömaa Helsingissä – kiitosta tyylikkäästi ja huomaamattomasti hoidetusta työmaasta

Grönqvistin talon julkisivuremontti Helsingin ydinkeskustassa toteutettiin kokonaan taloa esittäneen fasadin suojissa. Palkintoraati kiittelee Ilmarisen, Futudesignin ja Suomen Julkisivupalvelun toteuttamaa järjestelyä, jolla turvattiin rauha naapurustossa myös kaikkein eniten häiriötä aiheuttavissa työvaiheissa.

Grönqvistin talo vuoden katutyömaa Helsingissä – kiitosta tyylikkäästi ja huomaamattomasti hoidetusta työmaasta
Lisää uutisia ja tiedotteita