Tiedote 21.1.2019

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä kasvoi 5,5 prosenttia

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat marraskuussa 5,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu on edelleen vakaata, mutta edellisvuoden huippuluvuista on jääty. Kuljetus- ja kaupan alalla kasvu oli marraskuussa koko vuoden hitainta, kun taas rakennusalalla kasvu hieman piristyi.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä noin 15 000 yrityksen työntekijämäärissä kuukausi- ja vuositasolla.

– Työntekijämäärät yrityksissä kasvoivat viime vuonna vakaasti, mutta edellisvuoden huippulukuihin ei tulla pääsemään. Kaupan alalla kasvu jäi marraskuussa ensimmäistä kertaa alle edellisvuoden tason, vajaaseen 5 prosenttiin. Kuljetusalalla kasvua oli enää 2,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Myös suhdanneherkällä henkilöstövuokrasalalla kasvu notkahti syksyllä selvästi ja oli marraskuussa enää 4 prosentin tasoa, kun vielä alkuvuonna kasvua oli yli 15 prosenttia, sanoo Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Kiander.

– Myös rakennusalalla työntekijämäärien kasvu on vuositasolla jäämässä edellisvuodesta selvästi, mutta kesän ja alkusyksyn matalamman kasvun jälkeen kasvu näyttäisi hieman piristyneen. Marraskuussa työntekijämäärät nousivat 4,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, Kiander jatkaa. 

Teollisuudessa työntekijämäärät kasvoivat sen sijaan edellisvuotta reippaammin ja marraskuussa kasvua oli 5,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Alueellisesti työntekijämäärät kasvoivat edelleen vauhdikkaimmin Pohjois-Suomessa, jossa kasvua oli marraskuussa 7,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu noin 15 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa kuukausittain. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

LUE LISÄÄ: 
LISÄTIETOJA:

Jaakko Kiander, yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 050 583 8599, jaakko.kiander@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.

Tiedote 15.2.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laskussa – alueelliset erot kasvoivat

Työntekijämäärä laski Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä tammikuussa lähes kuusi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin pudotus oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä vähennystä tuli noin -28 prosenttia. Pohjois-Suomessa matkatoimistojen ja -järjestäjien työntekijämäärä laski jopa noin -70 prosenttia.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laskussa – alueelliset erot kasvoivat
Lisää uutisia ja tiedotteita