Ihminen kantaa tikkaita pakettiauton edessä, kuvituskuva.
Uutinen 3.12.2019

Yrittäjä, varmista työttömyysturvasi nostamalla työtulosi vähintään 13 076 euroon

Vuonna 2020 yrittäjän työttömyysturvan YEL-työtulon alaraja on 13 076 euroa vuodessa. Suosittelemme tarkistamaan joulukuun aikana työtulosi ja pohtimaan sen nostamista yli työttömyysturvarajan. Muutos tulee tehdä 31.12.2019 mennessä.

Eläkevakuutus on yrittäjän tärkein vakuutus. YEL turvaa toimeentulosi, jos sairastut, menetät työkykysi tai jäät perhevapaalle. Yrittäjän YEL-työtulo on yrittäjän eläkkeen ja muun sosiaaliturvan perusta. Jokainen YEL-maksu kasvattaa eläkettäsi ja parantaa muuta sosiaaliturvaasi.

Vuonna 2020 yrittäjä on työssäoloehdon täyttyessä oikeutettu Kelan ja työttömyyskassojen tarjoamaan työttömyysturvaan, jos YEL-työtulo on vähintään 13 076 euroa vuodessa.

Kannattaa siis kiinnittää jo nyt huomiota työtulon määrään, etenkin jos olet pitänyt sen viime vuonna minimissä. Nostamalla työtulosi riittävälle tasolle varmistat, ettet putoa ensi vuonna työttömyysturvan ulkopuolelle. 

Helpoiten teet muutoksen verkossa kirjautumalla asiointipalveluumme. 

Työtulo kannattaa muutenkin pitää ajan tasalla ja pohtia, vastaako se tällä hetkellä ylipäätään työpanoksesi arvoa. Tämä on tärkeää eläkkeen kertymisen ja sosiaaliturvan kannalta. Vastuu tästä on itselläsi.

Jos olet päätoiminen yrittäjä, suosittelemme, että asetat työtulosi vähintään 20 000 – 30 000 euroon.

Arvioi YEL-laskurin avulla työtulon vaikutus eläkkeeseen ja sosiaaliturvaan.

YEL-laskurin löydät täältä

Kirjaudu verkkoasiointiin

Sairauspäivärahan määrän perusteet muuttuvat 1.1.2020

Jos työkyvyttömyytesi alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, sairauspäiväraha määräytyy vuositulon perusteella.

Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.

Lue lisää Kelan sivuilta

Lue lisää

Ajankohtaista

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui
Lisää uutisia ja tiedotteita