Uutinen 22.9.2020

Ilmarinen haluaa yhä tukea asiakkaitaan maksuvaikeuksissa

Maksuvaikeustilanteissa kehotamme sinua olemaan yhteydessä meihin hyvissä ajoin, jotta voimme keskustella yhdessä vaihtoehdoistasi. Pyrimme aina järjestämään asiat kannaltasi joustavasti mahdollisuuksien rajoissa ja arvioimme tilanteesi tapauskohtaisesti. Olemme täällä sinua varten.

Keväällä myönnetyt joustot vakuutusmaksuihin erääntyvät syksyn aikana. Jos maksukykysi on kuitenkin yhä rajallinen, kehotamme sinua olemaan meihin yhteydessä maksuaikataulusta sopiaksesi. Huomaathan, että maksujen suorittamista ei voi keskeyttää kokonaan.

Yrittäjä

Näet tämänhetkisen maksujesi tilanteen kirjautumalla yrittäjän verkkopalveluumme henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi. Palvelusta voit tarkistaa maksamiesi ja avoinna olevien YEL-maksujen tilanteen. Myös asiakaspalvelumme on tukenasi, jos tarvitset apua maksuvaikeuksien ratkaisemiseen.

Onko YEL-työtulosi ajan tasalla?

Muistathan tarkistaa YEL-työtulosi, jos työmäärässäsi on tapahtunut muutoksia. Jos esimerkiksi sivutoiminen yrittäjyytesi muuttuu kokopäiväiseksi tai laajennat yrittäjätoimintaasi, suurenna työtuloasi. Jos taas työskentelet yrityksessäsi aiempaa vähemmän, pienennä työtuloasi. Aina kun teet muutoksen YEL-työtuloosi, muutat samalla eläke- ja sosiaaliturvaasi ja YEL-vakuutusmaksuasi.

Voit muuttaa työtuloasi vain ilmoitushetkestä eteenpäin, joten yrittäjätoiminnan muutoksiin on hyvä reagoida heti. Muut kuin yritystoiminnassa ja työskentelyssä tapahtuneet muutokset, kuten korkeampien sosiaalietuuksien saaminen, eivät ole peruste työtulon muuttamiselle.

Työtulon tulee aina vastata työpanostasi, myös poikkeusaikoina.

Työnantaja

Tarkastathan TyEL-laskujesi eräpäivät verkkopalvelussamme. Kevään korona-aikaiset TyEL-laskut tulevat erääntymään viimeistään lokakuun lopussa.

Verkkopalvelussa voit pyytää maksuaikaa uusille erääntymässä oleville, heinä-elokuun palkoista muodostuneille TyEL-laskuillesi tai voit vaihtaa tulevien TyEL-laskujen eräpäivää. Pääsääntöisesti TyEL-maksu erääntyy palkanmaksua seuraavan kuukauden viimeinen päivä.
Verkkopalvelussamme voit muuttaa TyEL-maksun erääntymään palkanmaksua seuraavan toisen kuukauden aikana. Tällöin vakuutusmaksuun lisätään vakuutusmaksukorko (2 %) toisen kuukauden osalta.

Jos haluat neuvotella pidemmästä maksuajasta, ota yhteyttä TyEL-laskutusasioissa asiakaspalveluumme. Arvioimme tilanteesi aina tapauskohtaisesti ja pyrimme löytämään ratkaisun, jolla selviät maksuistasi. Pyydämme sinua olemaan meihin yhteydessä mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta voimme keskustella tilanteestasi.

Koronapandemia muutti eläkevakuuttamisen käytäntöjä keväällä

Olemme halunneet auttaa asiakkaitamme mahdollisissa maksuvaikeuksissa antamalla helpotusta vakuutusmaksujen maksamiseen keväällä puhjenneen koronaviruspandemian aikana.

Pidemmän maksuajan mahdollisti TyEL:n ja YEL:n vakuutusehtoihin nopeassa aikataulussa määräajaksi tehty poikkeus, jonka STM vahvisti keväällä työeläkeyhtiöiden hakemuksesta. Se mahdollisti yrittäjille ja työnantajille väliaikaisia joustoja maksuihin.

Työeläkemaksuihin tilapäinen alennus

1.5.2020 tuli voimaan laki, joka alentaa yksityisen sektorin työnantajan TyEL-maksua 2,6 prosenttiyksikköä 1.5.–31.12.2020 väliseksi ajaksi. Alennus tarkoittaa yksityisen sektorin työnantajille yhteensä noin 910 miljoonan euron kevennystä maksuihin.

Maksun alentamiseen käytetään työeläkejärjestelmän EMU-puskuria. Puskuria kartutetaan uudestaan korottamalla työnantajan maksua tilapäisesti vuosina 2022–2025, jotta tilapäisen alennuksen vaikutus saadaan kompensoitua. Alennuksen ajalta ei makseta asiakashyvityksiä.

Miksi eläkemaksuja kerätään ja maksetaan?

Ilmarisen ensisijainen tehtävä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Tällä hetkellä kerättävät eläkemaksut käytetään pitkälti nykyisten eläkeläisten eläkkeiden maksuun. Eläkemaksut kerätään työnantajilta, palkansaajilta ja yrittäjiltä. Pieni osa eläkkeistä rahoitetaan eläkevarojen sijoittamisesta saavutetuilla tuotoilla.

Ota yhteyttä

Asiakaspalvelumme tavoitat puhelimitse arkisin numerossa 010 195 000.

Lue lisää kevään poikkeustilanteen uutisista

Ajankohtaista

Uutinen 20.10.2021

Mitä työnantajan tulee tietää vuoden 2022 työeläkemaksuista?

Työeläkemaksujen keskimääräinen taso nousee 0,45 prosenttiyksikköä vuonna 2022. Korotuksen tarpeesta sovittiin jo aiemmin, kun TyEL-maksuihin annettiin koronahelpotuksia. Asiakashyvitysten taso puolestaan palautuu entiselleen. Työeläkevakuutusyhtiöiden laskuperustehakemus on lähtenyt Sosiaali- ja terveysministeriön käsiteltäväksi, ja ministeriö vahvistaa maksuprosentit marraskuussa.

Mitä työnantajan tulee tietää vuoden 2022 työeläkemaksuista?

Uutinen 6.10.2021

Työeläkemaksut vuonna 2022

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat sopineet ehdotuksesta vuoden 2022 yksityisalojen työeläkevakuutusmaksuksi. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa myöhemmin työeläkevakuutusmaksun perusteet työeläkevakuutusyhtiöiden hakemuksesta.

Työeläkemaksut vuonna 2022
Aikuinen ja lapsi korjaavat polkupyörää, kuvituskuva.

Uutinen 3.10.2021

KotiTV:lle Vuoden vanhusteko -palkinto

Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen palkitsivat tänä vuonna Vuoden vanhusteko -tunnustuksella Kuntopaikka HH Oy:n KotiTV:n, joka on iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen erikoistunut TV-palvelukanava.

KotiTV:lle Vuoden vanhusteko -palkinto
Lisää uutisia ja tiedotteita