Ilmarisen toimitalon lasikaton palasia kontissa.
Tiedote 10.6.2020

Järkevässä purkamisessa ei synny jätettä – Ilmarisen toimitalon lasikaton lämpölasit saavat uuden elämän lasivillana

Ilmarinen tavoittelee purkumateriaalien kierrättämistä tai uudelleenkäyttöä kokonaisuudessaan työmaillaan. Kiertotalouden pilottiprojektissa Saint-Gobain Finland ja Uusioaines kierrättävät Ilmarisen toimitalosta purettavat 87 tonnia katon eristys- eli lämpölasia ISOVER-lasivillan raaka-aineiksi. Kiertotalous rakentamisessa säästää luonnonvaroja ja energiaa sekä pienentää päästöjä, mutta alan toimintamallit vaativat vielä kehittämistä.

 Ilmarisen, Saint-Gobainin ja Uusioaineksen yhteistyössä Ilmarisen Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan toimitalon purettavista lasikatoista tuotetaan lasivillaa. Työmaalta kertyy purettavaa lasia kaikkiaan 87 tonnia, joka hyödynnetään kokonaisuudessaan lasivillan raaka-aineeksi. 

 – Purkamisessa syntyvän jätteen kierrättäminen vaatii koko työskentelyketjun sitoutumista. Parhaat tulokset saadaan, kun materiaalit lajitellaan jo purkutyömaalla oikein ja mahdollisimman puhtaasti, kertoo Uusioaineksen myyntipäällikkö Katri Pohjola. 

 Ilmarinen sitoutui helmikuussa Ympäristöministeriön ja RAKLI ry:n green deal -sopimukseen, joka päätavoite on lisätä purkumateriaalien uudelleenkäyttöä ja kierrättämistä. Sopimuksen mukaisesti Ilmarinen kehittää työmaittensa kiertotalouden toimintamalleja, jotta materiaalien päätyminen jätteeksi voitaisiin estää kokonaan 

– Olemme Suomen suurimpia rakennuttajia ja merkittävimpiä kiinteistösijoittajia. Meillä on iso vastuu kehittää ja etsiä ympäristön ja ihmisten kannalta kestävämpiä kiertotalouden ratkaisuja rakentamiseen ja rakennusten ylläpitoon, sanoo Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen  

Kierrätys onnistuu ahtaissakin tiloissa ja työmailla, kun se otetaan huomioon projektien suunnittelussa ja aikatauluissa. Osana sopimusta Ilmarinen on sitoutunut tekemään saneeraus- ja purkukohteissaan purkukartoituksen, jossa huomioidaan myös materiaalin käsittely. 

Kiertotalous säästää luonnonvaroja, energiaa ja kaatopaikkojen tarvetta 

Suomessa päätyy korjaus- ja purkurakentamisen myötä arviolta yli 20 000 tonnia hyötykäytettävää rakennuslasia muualle kuin kierrätykseen 

– Kierrätetyn materiaalin käyttäminen säästää neitseellisiä raaka-aineita, kuten hiekkaa. Kierrätetyn lasisirun sulattaminen vaatii myös vähemmän energiaa. Tämä pienentää merkittävästi lasivillan tuotannon hiilidioksidipäästöjä, kertoo Saint-Gobainin vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser. 

Purettujen kattolasien kierrätyksen lopputuotteena syntyvästä lasivillasta jopa 80 prosenttia on kierrätettyä lasia.  

Pahin vaihtoehto sille, että materiaaleja, kuten lasi, ei kierrätetä, on niiden päätyminen kaatopaikalle rakennussekajätteen alitteena. On suorastaan tyhmää jättää hyödyntämättä materiaaleja, jotka eivät oikein prosessoituina katoa koskaan. Nämä saadaan pienellä lisävaivalla takaisin käyttöön. 

Lisätietoja 

Niina Nurminen, rakennuttajapäällikkö, Ilmarinen. p. 050 574 7491, niina.nurminen@ilmarinen.fi 

Anne Kaiser, vastuullisuuspäällikkö, Saint-Gobain Finland Oy, p. 0400 289 933, anne.kaiser@saint-gobain.com  

Katri Pohjola, myyntipäällikkö, Uusioaines Oy, p. 050 439 8970, katri.pohjola@uusioaines.com 

Ilmarinen on Suomen suurin yksityinen työeläkevakuuttaja. Tehtävämme on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Kaikkiaan vastaamme lähes 1,2 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on yli 46 miljardin euron sijoitusvarallisuus, josta noin 14 prosenttia on sijoitettu kiinteistöihin. Olemme yksi Suomen suurimmista rakennuttajista. Pitkäjänteinen työmme vastuullisen rakennuttamisen edistämiseksi huomioitiin alkuvuodesta Vuoden rakennuttaja 2019 -palkinnolla. Lue lisää: ilmarinen.fi.

Saint-Gobain suunnittelee, valmistaa ja toimittaa rakennusmateriaaleja, -tuotteita ja -ratkaisuja. Yhtiön paikallisia Suomessa valmistettavia tuotemerkkejä ovat mm. Gyproc, ISOVER, Ecophon ja Weber. Haluamme auttaa rakentamaan erinomaisia elinympäristöjä ja parantaa ihmisten elämänlaatua, yhdistämällä yksilön hyvinvoinnin rakennetussa ympäristössä ja vastuullisuuden. Olemme vähähiilisen ja kiertotaloudellisen rakentamisen asiantuntijakumppani ja ratkaisutoimittaja. Lue lisää: saint-gobain.fi  

Uusioaines Oy on Suomen suurin lasinkierrättäjä sekä ainut vaahtolasimurskeen valmistaja. Yhtiö kierrättää vuosittain noin 50 000 tonnia pakkauslasia eli pulloja ja purkkeja sekä 30 000 tonnia tasolaseja eli ikkunalasia, laminoituja laseja, eristyslaseja ja vanhoja ikkunoita. Kerätty lasi puhdistetaan ja värilajitellaan teollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätetystä lasisirusta valmistetaan uutta pakkauslasia ja tasolasia sekä lasivillaa ja Foamit-vaahtolasimursketta. Uusioaines Oy on osa Foamit Groupia, joka on Euroopan johtava vaahtolasin valmistaja. Lue lisää: www.uusioaines.com ja www.foamit.fi 

Lue lisää

Ajankohtaista

Uutinen 7.1.2022

Mielellään töissä -projektissa nuorten kiinnittymistä työelämään tuettiin monin tavoin

Ilmarinen juhlisti 60-vuotista taivaltaan suomalaisten eläkkeiden turvaajana ja työelämän kumppanina koko viime vuoden ajan. Juhlavuoden teemana oli nuorten tukeminen työelämään kiinnittymisessä ja sitä kautta työurien pidentäminen. Mielellään töissä -projektin työpajoissa, kouluvierailuilla ja pelipäivissä tavoitettiin kaikkiaan yli 2 000 nuorta.

Mielellään töissä -projektissa nuorten kiinnittymistä työelämään tuettiin monin tavoin

Tiedote 21.12.2021

Toimivuutta vuokralaisille, vähemmän kuormaa ympäristölle – kiinteistöjen olosuhteet haltuun yhtenä kokonaisuutena

Uudessa toimintamallissa otetaan kaikki kiinteistön käyttäjiin vaikuttavat tekijät huomioon yhtenä kokonaisuutena. Esimerkiksi lämpötilan, sisäilman laadun ja valaistuksen tehokkaampi yhteispeli parantaa käyttömukavauutta, pienentää ylläpidossa syntyvää hukkaa ja parantaa energiatehokkuutta.

Toimivuutta vuokralaisille, vähemmän kuormaa ympäristölle – kiinteistöjen olosuhteet haltuun yhtenä kokonaisuutena
Lisää uutisia ja tiedotteita