Tiedote 17.8.2020

Ilmarisen suhdanneindeksi: Lasku hidastui – Työntekijämäärä putosi heinäkuussa kuitenkin noin seitsemän prosenttia

Työntekijämäärät laskivat Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä heinäkuussa noin seitsemän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Suurin lasku oli edelleen ravitsemus- ja majoitusalalla, missä pudotusta tuli yli 25 prosenttia. Käänne parempaan oli kuitenkin raskaan kevään jälkeen havaittavissa.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 40 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukosta.

Työntekijämäärä laski heinäkuussa noin seitsemän prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

– Kevään jälkeen on ollut nähtävissä varovainen mutta selkeä muutos kohti parempaa. Työntekijämäärän lasku on huomattavasti loiventunut toukokuun luvuista, jolloin pudotus oli jyrkempää kuin finanssikriisin aikana: 11,6 prosenttia, sanoo Ilmarisen vakuutusjohtaja Tiina Nurmi.

– Moni työntekijä on edelleen lomautettuna, vaikka rajoitusten hellitettyä on osalle käynyt kutsu takaisin töihin. Uskon ja toivon positiiviseen kehityksen jatkuvan, kunhan koronaviruksen toinen aalto saadaan pidettyä aisoissa ja yritysten näkymät eivät tästä syystä oleellisesti heikkene, Tiina Nurmi arvioi.

Erityisen kovasti koronasta on tunnetusti kärsinyt majoitus- ja ravitsemusala.

– Majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärä oli toukokuussa yli 58 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten. Nyt heinäkuussa laskua kertyi noin 25 prosenttia. Arvelen, että erityisesti tällä toimialalla seurataan tarkasti ja huolestuneena koronaviruksen leviämisen mahdollista kiihtymistä.

Heinäkuun tarkastelussa ei yksikään suhdanneindeksin toimialoista ollut plussan puolella.

– Myös voimakkaasti koronasta kärsineellä henkilöstövuokrausalalla laskua kertyi noin 16 prosenttia. Kuljetusalalla vähennystä tuli lähes 12 prosenttia. Vähiten laskua työntekijämäärissä oli teollisuudessa (noin neljä prosenttia) ja tietotekniikka- ja viestintäalalla (noin 0,3 prosenttia).

Taloudelliset vaikutukset näkyvät kaikkialla Suomessa

Ilmarisen heinäkuun suhdanneindeksin alueellisissa tuloksissa työntekijämäärät laskivat suhteellisen tasaisesti koko Suomessa.

– Heinäkuussa työntekijämäärät laskivat vähimmillään Etelä-Suomessa kuusi prosenttia ja suurimmillaan Itä-Suomessa yhdeksän prosenttia. Tilanne on mennyt kohti parempaa suuntaa varsinkin Pohjois-Suomessa, jossa työntekijämäärä väheni toukokuussa peräti 15 prosenttia. Heinäkuussa pohjoisessa laskua tuli vain seitsemän prosenttia, Tiina Nurmi sanoo.                    

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu tulorekisteriuudistuksen jälkeen yli 40 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Lue lisää ja tutustu tarkemmin:

Lisätietoja:
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi
Tiina Nurmi, vakuutusjohtaja, p. 050 4029 275, tiina.nurmi@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.

Tiedote 15.6.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi yli viisi prosenttia

Työntekijämäärä nousi toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä noin 5,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Iso käänne parempaan näkyi erityisesti majoitus- ja ravitsemusalalla, jossa työntekijämäärä nousi jopa yli 50 prosenttia viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Suuresta muutoksesta huolimatta alan työntekijämäärä oli vielä selkeästi matalampi kuin ennen pandemian alkua. Alueellisessa vertailussa suurin muutos oli Itä-Suomessa, jossa työntekijöiden määrä lisääntyi yli kahdeksan prosenttia.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi yli viisi prosenttia
Lisää uutisia ja tiedotteita