Ilmarisen toimitalo ulkoa, kuvituskuva.
Tiedote 14.4.2020

Vain pieni osa yrityksistä on siirtänyt vakuutusmaksuja

Ilmarinen haluaa auttaa maksuvaikeuksissa olevia asiakkaitaan antamalla helpotusta TyEL-vakuutusmaksuihin eräpäiväsiirtojen avulla koronaviruksen aikana. Toistaiseksi kuitenkin vain pieni osa asiakkaista on käyttänyt mahdollisuutta hyväkseen. Suhteellisesti eniten eräpäiväsiirtoja ovat tehneet suuret työnantajat. Eräpäiväsiirtojen oletetaan kuitenkin vielä lisääntyvän.

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti 19.3.2020 työeläkeyhtiöiden hakeman poikkeussäännön TyEL:n vakuutusehtoihin maksujoustojen mahdollistamiseksi. 

– Toistaiseksi vain noin viisi prosenttia TyEL-asiakkaistamme on käyttänyt mahdollisuutta siirtää laskun eräpäivää myöhemmäksi. Selvästi suosituin valinta siirron tehneiden joukossa on pisin mahdollinen: noin 75 prosenttia siirron tehneistä valitsi eräpäivän siirron neljällä kuukaudella eteenpäin. Tämä kertonee siitä, että yritykset eivät usko tilanteen helpottuvan kovin nopeasti, sanoo Ilmarisen vakuutusjohtaja Tiina Nurmi. 

Suhteellisesti eniten eräpäiväsiirtoja ovat tehneet suuret työnantajat. Eniten siirtoja on tehty terveys-, majoitus ja ravitsemus- sekä viestintätoimialoilla. Ilmarisen asiantuntijat olettavat, että eräpäivää siirtävien yritysten määrä kasvaa tulevina kuukausina seuraavien maksujen erääntyessä. Yrittäjien tilanteesta voi lukea lisää Ilmarisen työtulomuutoksia koskevasta uutisesta. 

Eräpäiväsiirto tapahtuu helpoiten verkossa.

– Ilmarisen asiakas voi siirtää TyEL-vakuutusmaksun eräpäivää uusien linjausten mukaisesti kätevästi verkkopalvelussamme. Asiakkaamme voi siellä itse valita pidennetyn maksuajan erääntymättömille ja tuleville TyEL-maksuille. 

Eräpäivää voi siirtää enintään neljällä kuukaudella.

 Jos asiakkaamme ei pysty maksamaan TyEL-vakuutusmaksuaan eräpäivään mennessä, hän voi sopia kanssamme 20.3.202030.6.2020 erääntyvien laskujen eräpäivän siirrosta. Mainitulla aikavälillä erääntyvien maksujen eräpäivää voi siirtää enintään neljällä kuukaudellaeteenpäin, kertooTiina Nurmi. 

Jos esimerkiksi maaliskuussa maksetuista palkoista erääntyy vakuutusmaksu 30.4.2020, voi vakuutusmaksun siirtää erääntymään viimeistään 30.8.2020. Kun vakuutusmaksua siirretään, siihen lisätään kahden prosentin lakisääteinen vakuutusmaksukorko. Korko lasketaan palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden lopusta uuteen eräpäivään. 

   Asiakaspalvelumme palvelee asiakkaita haastavassa tilanteessa parhaansa mukaan. Me olemme täällä auttamassa asiakkaitamme, koska on yritysten, meidän ja koko yhteiskunnan etu, että yritykset pysyvät pandemian aikana elinvoimaisina. Vastuullisuus on keskeinen arvomme, Tiina Nurmi sanoo. 

Laki alentaa TyEL-maksua määräajaksi 

Toukokuun alusta voimaan tuleva laki alentaa työnantajan TyEL-maksua 2,6 prosenttiyksikköä 1.5.–31.12.2020 väliseksi ajaksi. Alennus kohdistuu työnantajan TyEL-maksuun 1.5.31.12.2020 maksettavista palkoista. Näiden osalta TyEL-perusmaksu on 22,7 prosenttia palkoista. Alennus koskee sekä sopimusasiakkaita että tilapäisiä työnantajia.  

Työntekijän työeläkemaksu ei muutu. Muutoksella ei ole myöskään vaikutusta YEL-maksuun. Alennuksen vaikutus kompensoidaan täysimääräisenä vuosien 20222025 aikana korottamalla työnantajan TyEL-maksua. 

Lisätietoja: 

Tiina Nurmi, vakuutusjohtaja, Ilmarinen, p. 050 402 9275 

Lue myös

Ajankohtaista

Uutinen 16.6.2022

YEL-lakiuudistus etenee kesäkuussa hallitusesittelyyn – Esityksessä täsmennyksiä yrittäjän työtulon määrittelyyn ja tarkistamiseen

Suomen hallitus esittää yrittäjän eläkelain uudistamista 1.1.2023 alkaen. Lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa yrittäjien eläketurvaa ja tukea yrittäjän eläkelain toimeenpanoa, jotta yrittäjän työtulo vastaisi nykyistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa sekä yritystoiminnan alkuvaiheessa että toiminnan jatkuessa.

YEL-lakiuudistus etenee kesäkuussa hallitusesittelyyn – Esityksessä täsmennyksiä yrittäjän työtulon määrittelyyn ja tarkistamiseen
Lisää uutisia ja tiedotteita