Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.
Tiedote 16.8.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä jatkaa nousuaan – Itä-Suomi toipuu vauhdilla

Työntekijämäärä nousi heinäkuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä noin 1,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Heinäkuu oli jo kolmas peräkkäinen kuukausi, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Positiivinen kehitys näkyi erityisesti majoitus- ja ravitsemusalalla, jossa työntekijämäärä nousi lähes kuusi prosenttia. Alueellisessa vertailussa suurin muutos oli Itä-Suomessa, jossa työntekijöiden määrä lisääntyi yli kolme prosenttia.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 40 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Suhdanneindeksin työntekijämäärä nousi heinäkuussa +1,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan, kun kesäkuussa kasvua tuli noin +4,8 prosenttia.

–  On todella hienoa, että työntekijämäärän kehitys jatkuu jo kolmatta kuukautta positiivisena. Ilmarisen seuraamista toimialoista vain rakentaminen (-3,5 %) ja kuljetus (-2 %) olivat laskusuunnassa. Positiivisen kehityksen taustalla toki vaanii heikentynyt pandemiatilanne ja jälleen kiristyvien kokoontumisrajoitusten vaikutukset etenkin palvelusektoriin, sanoo Ilmarisen vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmi.

Alueellisessa kehitystä tarkasteltaessa aurinko paistaa erityisesti Itä-Suomeen.

– Alueellisista tuloksissa Itä-Suomen kehitys (+3,4 %) oli heinäkuussa edelleen voimakkaampaa kuin muualla Suomessa. Tämä suunta on jatkunut jo noin puolen vuoden ajan ja on alueen kehityksen näkökulmasta hieno juttu, koska Itä-Suomen työntekijämäärän kehitys on ollut useamman vuoden ajan ollut keskimääräistä heikompaa, Tiina Nurmi pohtii.

Ilmarisen suhdanneindeksin positiivisin kehitys tapahtui heinäkuussa erityisesti majoitus- ja ravitsemusalalla.

– Heinäkuu oli hyvä majoitus- ja ravitsemusalalle, jossa työntekijämäärä nousi +5,7 prosenttia. Myös teollisuus (+1,4 %) ja kauppa (+2,7 %) sekä viestintä- ja tietotekniikka (+4,5 %) jatkoivat vahvaa kasvuaan.

Hyviä näkymiä Itä-Suomessa

Edellä mainitun Itä-Suomen vahvan kehityksen (+3,4 %) lisäksi myös Etelä-Suomessa suunta oli heinäkuussa voimakkaasti positiivinen: lisäystä työntekijämäärään tuli +2,4 prosenttia verrattuna vuoden 2020 tilanteeseen. Kaikilla alueilla Suomessa kehityksen suunta oli oikea, kun myös Pohjois-Suomi (+1,5 %) ja Länsi-Suomi (+1,4 %) pääsivät plussan puolelle.

Etelä-Suomi (+2,4 %): Ilmarisen seuraamista toimialoista kasvu oli vahvinta majoitus- ja ravitsemusalalla (+6,5 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+3,5 %) sekä henkilöstövuokrauksessa (+3,5 %). Sen sijaan rakentaminen (-5,3 %) ja kuljetus (-4,1 %) olivat laskussa.

Länsi-Suomi (+1,4 %): Länsi-Suomessa kehitys oli erittäin myönteistä majoitus- ja ravitsemusalalla (+7,3 %) sekä viestintä- ja tietotekniikassa (+7,9 %). Laskua tuli kuitenkin henkilöstövuokrauksen (-4,0 %), rakentamisen (-2,8 %) ja kuljetuksen aloilla (-0,6 %).

Itä-Suomi (+3,4 %): Itä-Suomen kehitys oli ilahduttavasti positiivista kaikilla seuratuilla toimialoilla. Erityisen hyvin kasvoivat henkilöstövuokraus (+49,3 % - luvun suuruuteen vaikuttavat alan pienehköt työntekijämäärät alueella), kauppa (+5,7 %), teollisuus (+5,6 %), ravitsemus- ja majoitus (+5 %) sekä viestintä- ja tietotekniikka (+4,1 %).

Pohjois-Suomi (+1,5 %): Pohjoisen seuratuista toimialoilla kasvua oli kaikilla muilla paitsi henkilöstövuokrauksessa (-40,4 % - pieni työntekijämäärä vaikuttaa luvun suuruuteen) ja teollisuudessa (-2,6 %). Vahvinta kasvu oli viestintä- ja tietotekniikassa (+5,7 %) sekä kaupan alalla (+5,6 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 40 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin:

Lisätietoja:

Tiina Nurmi, vakuutus- ja eläkejohtaja, p. 050 402 9275, tiina.nurmi@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Ilmarisen toimistorakennus ulkoa, kuvituskuva.

Uutinen 22.9.2021

Nälkäpäivä esillä Ilmarisen verkkosivuilla

Ilmarinen on ollut mukana SPR:n Nälkäpäivä-kampanjassa jo vuosia. Tänäkin vuonna osallistumme kampanjaan torstaina 23.9. alkaen valjastamalla ilmarinen.fi:n etusivun Nälkäpäivä-keräyksen tarpeisiin.

Nälkäpäivä esillä Ilmarisen verkkosivuilla

Tiedote 15.9.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi jo neljättä kuukautta peräkkäin

Työntekijämäärä nousi elokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 0,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Elokuu oli jo neljäs peräkkäinen kuukausi, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Positiivinen kehitys näkyi erityisesti henkilöstövuokrauksen sekä viestinnän ja tietotekniikan aloilla, joilla työntekijämäärä nousi noin neljä prosenttia. Alueellisessa vertailussa vahvin kehitys oli Etelä-Suomessa, jossa työntekijöiden määrä lisääntyi yli puolitoista prosenttia.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi jo neljättä kuukautta peräkkäin
Lisää uutisia ja tiedotteita