Uutinen 7.6.2022

Henkilökohtainen avustaja mukana ulkomaanmatkalla? Näin hoidat avustajan TyEL-vakuuttamisen

Jos olet oikeutettu henkilökohtaiseen avustajaan, saattaa sinulla tiettyjen edellytysten täyttyessä olla oikeus henkilökohtaiseen avustajaan Suomesta myös ollessasi ulkomailla lomamatkalla tai opiskelujen vuoksi. Jos henkilökohtainen avustajasi tekee työnsä muussa maassa kuin Suomessa, vaikuttaa se siihen, vakuutatko hänen eläketurvansa Suomessa vai mahdollisesti työskentelymaassa.

Jos henkilökohtainen avustajasi lähtee tekemään työnsä ulkomailla, tulee etukäteen selvittää, miten se vaikuttaa avustajasi sosiaaliturvaan. Henkilökohtaisena avustajana työskentelevien työntekijöiden vakuuttamiseen sovelletaan samoja käytäntöjä kuin muiden työntekijöiden ulkomaantyön vakuuttamiseen. Merkitystä on siten mm. sillä, missä maassa avustajasi tekee työnsä ja miten pitkään hänen ulkomaantyönsä kestää.

Hoida TyEL-vakuuttaminen Suomessa näissä tilanteissa

Henkilökohtaisen avustajan työeläkevakuuttaminen järjestetään ulkomaantyön aikana yleensä Suomessa, jos

  • avustettava henkilö itse kuuluu edelleen Suomen sosiaaliturvaan,
  • henkilökohtainen avustaja on ollut Suomessa vakuutettu ennen ulkomaantyötä ja
  • kyseessä on tilapäinen työskentely ulkomailla.

Hae todistus Eläketurvakeskuksesta avustajasi yli kuukauden kestäviin töihin ulkomailla

Jos henkilökohtainen avustajasi työskentelee EU/ETA-maassa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai ns. sosiaaliturvasopimusmaassa, jonka kanssa Suomi on tehnyt kahdenvälisen sosiaaliturvasopimuksen, hae avustajallesi Eläketurvakeskukselta A1-todistus. Sosiaaliturvasopimusmaita ovat Australia, Chile, Kanada, Kiina, Korea, Quebecin provinssi, USA, Israel, Intia ja Japani.

Todistusta ei ole välttämätöntä hakea, jos kyseessä on satunnainen alle yhden kuukauden mittainen ulkomaantyöskentely. A1-todistuksen saaneen henkilökohtaisen avustajan sosiaaliturva järjestetään Suomessa eikä avustajan työskentelymaalla ole oikeutta vaatia sosiaalivakuutusmaksuja samanaikaisesti.

Avustajan tulee ilmoittaa Kelalle tekemästään työstä sopimuksettomassa maassa

Jos henkilökohtainen avustajasi tekee työtä maassa, jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta kuten esimerkiksi Thaimaassa, tulee avustajan ilmoittaa ulkomaantyöstään Kelalle. Kun maiden välillä ei ole sosiaaliturvaa koskevaa sopimusta, myös työskentelymaa saattaa vaatia sosiaalivakuutusmaksuja.

Lisätietoja

Ajankohtaista

Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.

Tiedote 15.8.2022

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä kasvoi edelleen – kasvun yllä kuitenkin tummia pilviä

Työntekijämäärä nousi heinäkuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä yli kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Työntekijämäärä on jatkanut kasvuaan jo lähes puolentoista vuoden ajan. Toimialoista vahvimmin kehittyivät majoitus- ja ravitsemusala sekä henkilöstövuokraus. Ainoastaan rakentaminen oli laskusuunnassa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä kasvoi edelleen – kasvun yllä kuitenkin tummia pilviä

Uutinen 16.6.2022

YEL-lakiuudistus etenee kesäkuussa hallitusesittelyyn – Esityksessä täsmennyksiä yrittäjän työtulon määrittelyyn ja tarkistamiseen

Suomen hallitus esittää yrittäjän eläkelain uudistamista 1.1.2023 alkaen. Lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa yrittäjien eläketurvaa ja tukea yrittäjän eläkelain toimeenpanoa, jotta yrittäjän työtulo vastaisi nykyistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa sekä yritystoiminnan alkuvaiheessa että toiminnan jatkuessa.

YEL-lakiuudistus etenee kesäkuussa hallitusesittelyyn – Esityksessä täsmennyksiä yrittäjän työtulon määrittelyyn ja tarkistamiseen
Lisää uutisia ja tiedotteita