Tiedote 17.1.2022

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi kahdeksatta kuukautta peräkkäin

Työntekijämäärä nousi joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 2,7 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Joulukuu oli kahdeksas kuukausi peräkkäin, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Myös koko vuoden 2021 työntekijämäärä kasvoi hiukan edelliseen vuoteen verrattuna. Alueellisessa vertailussa kaikki alueet lisäsivät joulukuussa työntekijämääriään Pohjois- ja Etelä-Suomen johtaessa kehitystä.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Työntekijämäärä kasvoi joulukuussa 2,7 prosenttia (marraskuu 2,2 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

– Positiivinen kehitys työntekijämäärissä on nyt jatkunut kahdeksan kuukautta putkeen. Koko vuotta 2021 tarkasteltaessa päädyttiin viime vuoden tasolle, ja oikeastaan vähän plussallekin (+0,1 %), sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Valtaosa Ilmarisen seuraamista toimialoista olivat plussan puolella vastaavaan, vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna. Positiivinen kehitys näkyi majoitus- ja ravitsemusalalla (+10,7 %), henkilöstövuokrauksessa (+9,5 %), viestinnässä ja tietotekniikassa (+4,6 %), teollisuudessa (+2,8 %) sekä kaupan alalla (+1,6 %). Ainoastaan kuljetus (-0,1 %) ja rakentaminen (-0,9 %) olivat toimialoista pakkasen puolella.

– Teollisuuden uudet tilaukset jatkoivat vuoden loppupuolella vahvaa kehitystään metalli- ja metsäteollisuuden voimin, kuten Tilastokeskus aiemmin kertoi. Myös teollisuustuotanto oli kasvussa. Teollisuus oli joulukuussa myös Ilmarisen suhdanneindeksissä 2,8 prosentin kasvussa. Teollisuuden työntekijämäärä on indeksissämme kasvanut toukokuusta saakka, Jouni Vatanen kertoo.

Vatasen mukaan kuitenkin Suomen taloudessa riittää edelleen epävarmuustekijöitä, kuten esimerkiksi omikron-virusvariantin vaikutukset ja inflaation kiihtyminen.

Alueilla pyyhkii hyvin

Suhdanneindeksi on kehittynyt myös alueellisesti tarkasteltuna suotuisasti kahdeksan kuukauden ajan. Koko vuoden vertailussa alueet ovat hieman plussalla työntekijämäärissä edeltävään vuoteen verrattuna. Joulukuussa majoitus- ja ravitsemus, viestintä- ja tietotekniikka sekä teollisuus olivat jälleen plussalla kaikilla alueilla.

Joulukuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

Etelä-Suomi (+3,5 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+13,4 %), henkilöstövuokrauksessa (+10,5 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+4,5 %), teollisuudessa (+2,4 %) ja kaupan alalla (+1,4 %). Laskussa olivat rakentaminen (-3,2 %) ja kuljetus (-0,2 %).

Länsi-Suomi (+2,9 %): Kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+8,6 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+5,4 %), henkilöstövuokrauksessa (+4,2 %) teollisuudessa (+2,9 %) ja rakentamisessa (+2,0 %). Laskua oli kuljetuksessa (-0,8 %) ja kaupan alalla (-0,2 %).

Itä-Suomi (+2,1 %): Erityisen hyvin kasvoivat henkilöstövuokraus (+31,5 % - huom. suuri luku, koska pienehköt työntekijämäärät), viestintä- ja tietotekniikka (+6,6 %), teollisuus (+5,4 %), kaupan ala (+4,6 %) ja rakentaminen (+2,1 %).

Pohjois-Suomi (+4,0 %): Seuratuista toimialoista kasvu oli vahvinta majoitus- ja ravitsemusalalla (+14,1 %), kaupan alalla (+3,8 %) ja viestintä- ja tietotekniikassa (+3,0 %). Laskua oli vain henkilöstövuokrauksessa (-17,5 % - huom. toimialan pieni työntekijämäärä alueella vaikuttaa lukuun).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Uutinen 23.11.2023

Työnantaja, palkkatiedot tulorekisteriin viimeistään 5.1.2024

On tärkeää, että kaikki joulukuussa työntekijöillesi maksamasi palkat ovat tiedossamme määräaikaan mennessä, jotta voimme laskea asiakashyvitykset oikein. Ilmoitathan siis joulukuun palkkatiedot tulorekisteriin 5.1.2024 mennessä. Laskemme lopullisen asiakashyvityksen heti vuoden alussa.

Työnantaja, palkkatiedot tulorekisteriin viimeistään 5.1.2024

Uutinen 22.11.2023

YEL vuonna 2024 – mikä muuttuu?

YEL-vakuutus on yrittäjänä sinulle vakuutuksistasi tärkein, sillä se on eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Lue alta, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää YEL-vakuutuksestasi, kun vuosi vaihtuu.

YEL vuonna 2024 – mikä muuttuu?

Uutinen 16.11.2023

Yrittäjä – pidetään yhdessä huolta työttömyysturvastasi

Vuonna 2024 yrittäjän työttömyysturvan YEL-työtulon alaraja nousee 14 803 euroon vuodessa. Jos työtulosi on tänä vuonna ollut minimissä tai sen lähellä, pohdi työtulon nostamista yli työttömyysturvarajan. Työtulo on hyvä pyöristää hieman turvan alarajaa suuremmaksi, vähintään 14 804 euroon. Alaraja nousee vuosittain. Näin varmistat, ettet vahingossa tipahda turvan piiristä. Muutos tulee tehdä 1.1.2024 mennessä.

Yrittäjä – pidetään yhdessä huolta työttömyysturvastasi
Lisää uutisia ja tiedotteita