Uutinen 25.5.2022

Miten työsuhdepolkupyörästä ja -matkalipusta maksetaan TyEL-maksua?

Kesän lähestyessä moni asiakkaistamme pohtii työsuhdepolkupyörän ja -matkalipun tarjoamista työsuhde-etuna. Polkupyörien ja matkalippujen mahdollistaminen lisää henkilöstön hyvinvointia ja on konkreettinen, luontoa säästävä vastuullisuusteko työnantajalta. Työsuhdepolkupyöriä koskevat säädökset ovat muuttuneet vuoden 2021 alusta lähtien. Työsuhdepolkupyörä on verovapaa luontaisetu 1 200 euroon asti vuodessa, ja työsuhdematkalippu 3 400 euroon asti vuodessa. Mutta mitä työnantajan tulee tietää TyEL-maksuista?

Työsuhdepolkupyörän TyEL-käytännöt 

Työsuhdepolkupyörän osalta 1 200 euroa on tärkeä euromääräinen raja. Mikäli työntekijän saaman polkupyöräedun arvo ei ylitä 1 200 euroa vuodessa ja mikäli työntekijä saa edun palkanlisänä, etu on verovapaa ja siitä ei makseta TyEL-maksua. Mikäli työsuhdepolkupyörän arvo on yli 1 200 euroa vuodessa, ylimenevästä osuudesta maksetaan sekä verot että TyEL. 

Työsuhdepolkupyörän kohtelu muuttuu, mikäli työntekijä saa polkupyöräedun osana palkkaansa. Tällöin etu on osa kokonaispalkkaa ja kuuluu TyEL-maksun piiriin. 

Työsuhdematkalipun TyEL-käytännöt 

Työsuhdematkalippuun pätee sama logiikka kuin työsuhdepolkupyörään. Oleellista on sekä euromääräinen summa että se, maksetaanko etu palkanlisänä vai osana palkkaa. Mikäli etu annetaan palkanlisänä, TyEL-maksu alkaa juosta verovapaan rajan jälkeen. Mikäli etu on osa palkkaa, se on kokonaisuudessaan TyEL-maksun piirissä. 

Verovapaan työsuhdematkalipun raja on 3 400 euroa vuodessa. Jos työntekijä saa sekä työsuhdematkalipun että polkupyöräedun, niiden verovapaa määrä voi olla yhteensä korkeintaan 3 400 euroa kalenterivuodessa. 

Käytännön vastuullisuustekoja henkilöstön hyväksi 

Sekä työsuhdepolkupyörä että -matkalippu ovat erinomaisia käytännön vastuullisuustekoja henkilöstön hyvinvoinnin lisäämiseksi ja osaajien sitouttamiseksi. Samalla yritys voi vähentää aiheuttamaansa ympäristökuormitusta. 

Ilmarinen on jo vuosia tukenut henkilöstönsä hyvinvointia, ja kannustanut osallistumaan esimerkiksi Kilometrikisaan. Ilmarisella on käytössä myös työsuhdepolkupyöräetu.  

– Henkilöstön työkyvyn ja  hyvinvoinnin tukeminen on meille erittäin tärkeää. Uskomme, että työsuhdepolkupyöräetu innostaa yhä useampia liikkumaan ja samalla tukemaan kestävää kehitystä, toteaa Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Ärilä.  

Lue lisää:

Ajankohtaista

Uutinen 16.6.2022

YEL-lakiuudistus etenee kesäkuussa hallitusesittelyyn – Esityksessä täsmennyksiä yrittäjän työtulon määrittelyyn ja tarkistamiseen

Suomen hallitus esittää yrittäjän eläkelain uudistamista 1.1.2023 alkaen. Lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa yrittäjien eläketurvaa ja tukea yrittäjän eläkelain toimeenpanoa, jotta yrittäjän työtulo vastaisi nykyistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa sekä yritystoiminnan alkuvaiheessa että toiminnan jatkuessa.

YEL-lakiuudistus etenee kesäkuussa hallitusesittelyyn – Esityksessä täsmennyksiä yrittäjän työtulon määrittelyyn ja tarkistamiseen
Lisää uutisia ja tiedotteita