Tiedote 15.2.2022

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi 3,5 prosenttia

Työntekijämäärä nousi tammikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 3,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Tammikuu oli jo yhdeksäs kuukausi peräkkäin, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Alueellisessa vertailussa kaikki seudut lisäsivät työntekijämääriään Pohjois- ja Etelä-Suomen johtaessa kehitystä.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Työntekijämäärä kasvoi tammikuussa 3,5 prosenttia (joulukuu 2,7 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

–Tammikuussa Ilmarisen suhdanneindeksissä seuraamista toimialoista yksikään ei ollut laskusuunnassa. Onkin hienoa todeta tilastoistamme, että positiivinen kehitys työntekijämäärissä on nyt jatkunut jo yhdeksän kuukautta peräkkäin, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Hyvä kehitys näkyi voimakkaimmin henkilöstövuokrauksessa (+12 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+7,5 %) sekä viestinnässä ja tietotekniikassa (+7,5 %).

– Pandemian nykyinen aalto hellittää otettaan ja voimassa olevat rajoitukset lieventyvät. On oletettavaa, että palvelusektori saa vauhtia kevättä kohti mentäessä. Tämä näkyy Ilmarisen suhdanneindeksissä erityisesti majoitus- ja ravitsemusalalla sekä henkilöstövuokrauksessa.

Taloudessa riittää kuitenkin Vatasen mukaan jatkossakin epävarmuustekijöitä, kuten esimerkiksi Ukrainan tilanteen kehittymisen ja inflaation kiihtymisen vaikutukset.

Alueilla menee vahvasti

Myös alueellisesti tarkasteltuna Ilmarisen suhdanneindeksi on kehittynyt suotuisasti viimeiset yhdeksän kuukautta. Tammikuussa majoitus- ja ravitsemus, viestintä- ja tietotekniikka sekä teollisuus olivat jälleen plussalla kaikilla alueilla. Voimakkainta kasvu oli Pohjois-Suomessa (+4,9 %) ja pienintä Itä-Suomessa (+2,8).

Tammikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

Etelä-Suomi (+4,3 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+11,6 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+7,8 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+6,0 %), teollisuudessa (+2,6 %), kuljetuksessa (+2,3 %) ja kaupassa (+2,0 %). Toimialoista laskussa oli rakentaminen (-2,0 %).

Länsi-Suomi (+3,9 %): Kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+11,2 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+8,9 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+8,5 %), teollisuudessa (+4,1 %), rakentamisessa (+3,0 %), kuljetuksessa (+0,6 %) ja myös kaupan alalla (+0,5 %).

Itä-Suomi (+2,8 %): Erityisen hyvin kasvoivat henkilöstövuokraus (+44,3 % - huom. suuri luku, koska pienehköt työntekijämäärät), teollisuus (+6,3 %), viestintä- ja tietotekniikka (+3,9 %), rakentaminen (+3,4 %), kauppa (+3,4 %), majoitus- ja ravitsemusala (+2,2 %) ja kuljetus (+0,7 %).

Pohjois-Suomi (+4,9 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+16,3 %), rakentamisessa (+6,9 %), teollisuudessa (+5,6 %), kaupan alalla (+4,8 %) ja viestintä- ja tietotekniikassa (+2,6 %). Laskua oli vain henkilöstövuokrauksessa (-10,7 % - huom. toimialan pieni työntekijämäärä alueella vaikuttaa lukuun).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Uutinen 23.11.2023

Työnantaja, palkkatiedot tulorekisteriin viimeistään 5.1.2024

On tärkeää, että kaikki joulukuussa työntekijöillesi maksamasi palkat ovat tiedossamme määräaikaan mennessä, jotta voimme laskea asiakashyvitykset oikein. Ilmoitathan siis joulukuun palkkatiedot tulorekisteriin 5.1.2024 mennessä. Laskemme lopullisen asiakashyvityksen heti vuoden alussa.

Työnantaja, palkkatiedot tulorekisteriin viimeistään 5.1.2024

Tiedote 15.11.2023

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän väheneminen kiihtyy

Työntekijämäärä laski lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kaksi prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista jyrkimmin laskivat henkilöstövuokraus ja rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski jälleen joka alueella. Jyrkintä lasku oli Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän väheneminen kiihtyy

Uutinen 13.11.2023

Ilmarisen opiskelijamessut – vielä ehdit mukaan!

Hei opiskelija! Mietitkö, mitä Ilmarinen voisi tarjota sinulle? Millainen olisi unelmien kesätyöpaikkasi? Entä mitä haluaisit tehdä työksesi, kun opinnot ovat paketissa? Oletko pohtinut, mitkä asiat ovat sinulle työpaikassa merkityksellisiä? Ilmoittaudu heti mukaan ja tule kuulemaan, miten monia mahdollisuuksia Ilmarinen tarjoaa sinulle!

Ilmarisen opiskelijamessut – vielä ehdit mukaan!
Lisää uutisia ja tiedotteita