Uutinen 28.6.2023

EU-sopimus etätyöstä voimaan 1.7.2023

Osa EU-maista on tehnyt keskenään rajat ylittävää etätyötä koskevan sopimuksen, jonka mukaan etä- ja läsnätyötä kahdessa EU-maassa tekevä työntekijä voidaan tietyin edellytyksin vakuuttaa oman asuinmaan sijaan työnantajan kotimaassa.

Etätyösopimus mahdollistaa entistä joustavamman työnteon Euroopassa. Se nimittäin antaa mahdollisuuden poiketa aiemmasta säännöksestä. Tällä hetkellä työntekijän sosiaaliturvaan vaikuttaa hänen oma asuinmaansa. Työnantaja ja työntekijä voivat jatkossa hakea etätyösopimuksen perusteella poikkeuslupaa sille, että työntekijään sovelletaan työnantajan kotipaikan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamista.

Etätyösopimuksen mukaista poikkeuslupaa tulee hakea työnantajan kotipaikan sosiaaliturvaviranomaisilta. Suomessa hakemus tulee tehdä Eläketurvakeskukselle. Poikkeuslupaa voi hakea edellytysten täyttyessä 1.7.2023 alkaen. Tähän mennessä noin 20 EU-maata on aikeissa allekirjoittaa sopimuksen. Vain Iso-Britannia ilmoittanut jäävänsä sopimuksen ulkopuolelle

Etätyösopimuksen soveltamisen edellytykset

  • Etätyösopimusta sovelletaan vain sopimuksen allekirjoittaneiden maiden välillä liikkuviin työntekijöihin. Sopimukseen on mahdollista liittyä 1.7. jälkeenkin, joten sopimuksessa mukana olevien maiden lista päivittyy edelleen.
  • Etätyösopimus koskee vain rajat ylittävissä tilanteissa olevia työntekijöitä, jotka tekevät etätyötä asuinmaassaan tietotekniikan välityksellä ja jotka työskentelevät muun ajan työnantajansa kotimaassa.
  • Työntekijän tulee tehdä etätyötä asuinmaassaan vähintään 25 % mutta alle 50 % kokonaistyöajasta. Muun ajan eli vähintään 50 % työajasta työntekijän tulee tehdä työtä työnantajan kotimaassa.
  • Työnantajan ja työntekijän tulee molempien haluta etätyösopimuksen soveltamista ja normaaleista sovellettavaa sosiaaliturvalainsäädäntöä koskevista määräyksistä poikkeamista.

Etätyösopimus ei koske yrittäjiä, apurahansaajia tai virkamiehiä. Se ei myöskään sovellu tiettyyn paikkaan sidottuun työhön eikä työntekijöihin, joilla on vain yksi tai useampi kuin kaksi työskentelymaata tai useita työnantajia eri maissa.

Tervetuloa maksuttomaan webinaariin 27.10.2023

Järjestämme maksuttoman ulkomaantyön ja kansainvälisen liikkuvuuden webinaarin 26.10.2023. Webinaarissa tarkastelemme aihetta laaja-alaisesti eri viranomaisten näkökulmasta.

Neuvomme myös, miten A1-todistus haetaan ulkomaantyöhön vaivattomasti. Varaa päivämäärä nyt jo kalenteriisi!

Lue lisää

Ajankohtaista

Uutinen 23.11.2023

Työnantaja, palkkatiedot tulorekisteriin viimeistään 5.1.2024

On tärkeää, että kaikki joulukuussa työntekijöillesi maksamasi palkat ovat tiedossamme määräaikaan mennessä, jotta voimme laskea asiakashyvitykset oikein. Ilmoitathan siis joulukuun palkkatiedot tulorekisteriin 5.1.2024 mennessä. Laskemme lopullisen asiakashyvityksen heti vuoden alussa.

Työnantaja, palkkatiedot tulorekisteriin viimeistään 5.1.2024

Uutinen 22.11.2023

YEL vuonna 2024 – mikä muuttuu?

YEL-vakuutus on yrittäjänä sinulle vakuutuksistasi tärkein, sillä se on eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Lue alta, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää YEL-vakuutuksestasi, kun vuosi vaihtuu.

YEL vuonna 2024 – mikä muuttuu?
Lisää uutisia ja tiedotteita