Uutinen 23.1.2023

Onko työntekijäsi lähdössä töihin ulkomaille? Muista hakea A1-todistus

Jatkossa työnantajan tulee hakea Eläketurvakeskuksen myöntämä A1-todistus työntekijälleen myös lyhyille ulkomaan työmatkoille. Vaatimus on tarkentunut, koska ulkomailla työskentely on yleistynyt merkittävästi. Todistuksen voi saada tiettyjen kriteerien täyttyessä, jotka vaihtelevat jonkin verran maittain.

A1-todistus on vakiomuotoinen lomake, jonka kukin maa myöntää omalla virallisella kielellään. Todistus osoittaa, minkä maan sosiaaliturvalainsäädäntöä haltijaan sovelletaan ja mihin maahan sosiaalivakuutusmaksut maksetaan. Todistus koskee EU-/ETA-maita, Sveitsiä ja Britanniaa ja on maksuton.

Kun työntekijäsi on lähdössä etätöihin ulkomaille tai vastaavasti esimerkiksi kokous- tai koulutusmatkalle, sinun on työnantajana muistettava hakea A1-todistusta huolimatta ulkomailla työskentelyn pituudesta.

Tarkkaa määritelmää siitä, mikä on lyhyt työmatka, ei ole laadittu. A1-todistusta on sen vuoksi hyvä hakea yksinkertaisesti, kun työntekijä on ylittämässä Suomen rajan työn merkeissä. Kun todistus on olemassa, on helpompi toimia, jos työntekijä esimerkiksi sairastuu tai loukkaantuu työmatkalla.

Jos työntekijäsi sairastuu ulkomailla työskennellessään

A1-todistus kertoo, minkä maan sosiaaliturvan piiriin dokumentin omistaja kuuluu ja minne lakisääteiset sosiaaliturvamaksut maksetaan. Todistuksen saa haettua helposti Eläketurvakeskuksen sivuilta. Parhaimmillaan todistuksen saa päivässä. Sen voi saada myös takautuvasti.

Tieto myönnetystä A1-todistuksesta menee automaattisesti myös Kelaan. Kela lähettää toisessa EU-maassa työskentelevälle työntekijällesi eurooppalaisen sairaanhoitokortin, joka oikeuttaa hoitoon ja korvaukseen annetusta hoidosta oleskeluvaltion terveydenhuoltojärjestelmän mukaan.

Yksi todistus riittää

Jos lyhyet matkat ulkomaille ovat toistuvia, riittää että haet yhden A1-todistuksen. Yhdellä hakemuksella voit saada todistuksen, joka on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Sinun ei siis tarvitse hakea uutta todistusta jokaiselle työ-, koulutus- tai kokousmatkalle erikseen. 

Muista vakuutusvelvollisuus myös ulkomailla

Työnantajana velvollisuutesi on huolehtia aina työntekijäsi eläketurvasta riippumatta siitä, työskenteleekö hän Suomessa vai ulkomailla. Selvitä ensin, minkä maan lain mukaan sinun tulee toimia ja järjestä eläketurva sen jälkeen.

Haluatko tietää enemmän ulkomaantyön vakuuttamisesta? Tule kuulolle suosittuun webinaariimme 27.4.2023. Pääset ilmoittautumaan mukaan täällä.

Tutustu myös ulkomaantyön vakuuttamiseen verkkosivuillamme.

Lue lisää

Lue lisää Eläketurvakeskuksen sivuilta (etk.fi)

Ajankohtaista

Uutinen 31.1.2023

Ilmarisen asiakkaana maksat TyEL-maksut automaattisesti Palkka.fi-palvelussa – ”Äärimmäisen helppo perusyrittäjälle”

Palkka.fi uudistuu, mutta asiakkaillamme sen toiminnot säilyvät ennallaan. Suomen Metsätili oy:ssä palvelu on ollut käytössä sen perustamisesta asti. Yrityksessä ollaan tyytyväisiä etenkin palvelun helppokäyttöisyyteen.

Ilmarisen asiakkaana maksat TyEL-maksut automaattisesti Palkka.fi-palvelussa – ”Äärimmäisen helppo perusyrittäjälle”

Tiedote 16.1.2023

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän kasvu hidastui

Työntekijämäärä nousi joulukuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 0,8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Toimialoista vahvimmin kehittyivät henkilöstövuokraus, viestintä- ja tietotekniikka sekä teollisuus. Rakentaminen sekä kuljetuksen ja kaupan alat olivat laskussa. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä nousi eniten Etelä-Suomessa, kun laskua tuli ainoastaan Itä-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän kasvu hidastui
Lisää uutisia ja tiedotteita