Tarvitseeko kotitaloustyönantajan maksaa TyEL-maksuja?

Kun palkkaat kotiisi työntekijän ja maksat palkan suoraan tekijälle, sinusta tulee työnantaja. Työnantajan pitää huolehtia palkan ja muiden työnantajamaksujen lisäksi myös työntekijän eläketurvasta, vakuuttamisesta ja ennakonpidätyksestä sekä muista työnantajavelvoitteista.

Milloin kotitalous on työnantaja ja TyEL-velvollinen?

Kun palkkaat esim. rakennus- tai remonttimiehen kotiisi tai kesämökillesi ja maksat palkan suoraan tekijälle, sinusta tulee työnantaja. Myös lasten- ja kodinhoito, siivouspalvelut, lumityöt, nurmikon leikkaus tai vaikka puun kaataminen kuuluu vakuuttaa.

Kotitalous voi tilata töitä myös itsenäisesti toimivalta ammatinharjoittajalta tai yrityksiltä. Jos tilaat työn yrittäjältä tai yritykseltä, ne huolehtivat puolestasi kaikista työnantajamaksuista. Aina kun maksat palkan suoraan tekijälle, olet työnantaja.

Kotitaloustyönantajana olet joko tilapäinen tai sopimustyönantaja. Se, kumpi olet, vaikuttaa siihen, miten huolehdit työntekijäsi eläketurvasta. Lue lisää.

Milloin TyEL-maksuja ei tarvitse maksaa?

Sinun ei tarvitse maksaa TyEL-maksuja näissä tapauksissa:

  • Jos tilaat työn yrittäjältä, urakoitsijalta tai yritykseltä. Ne huolehtivat puolestasi kaikista työnantajamaksuista. Sinun on itse selvitettävä, onko palkkaamasi henkilö yrittäjä vai ei.
  • Alle 58,27 euron kuukausipalkoista ei tarvitse maksaa TyEL-maksua vuonna 2018 (raja oli 58,19 euroa vuonna 2017).
  • Jos työntekijä on alle 17-vuotias tai yli 68-vuotias. Kaikki 17 vuotta täyttäneet työntekijät on vakuutettava. Vakuuttamisvelvollisuus alkaa ja loppuu täyttämistä seuraavan kalenterikuukauden alusta.

Eläkevakuutusmaksut maksetaan sekä suomalaisista että ulkomaalaisista työntekijöistä samalla tavalla.