Milloin olen tilapäinen työnantaja?

Olet tilapäinen työnantaja, kun 

  • maksat palkkaa työsuhteessa olevalle työntekijälle,
  • palveluksessasi ei ole jatkuvasti työntekijää tai työntekijöitä,
  • työsuhteissa oleville työntekijöille kuuden kuukauden ajalta maksamat palkat ovat yhteensä alle 8 676 euroa (vuonna 2020). Jos palkkasumma ylittyy tai työsuhteessa on jatkuvasti työntekijöitä, täytä TyEL-vakuutushakemus. Työntekijöiden palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin ja tarvitset vakuutusnumeron eli eläkejärjestelynumeron tulorekisteri-ilmoitusta varten.

Tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on 25,3 prosenttia (1.1.-30.4.2020) ja 22,7 prosenttia palkoista (1.5.-31.12. 2020). Maksun maksavat työntekijäsi ja sinä yhdessä. Työntekijän osuus peritään hänen palkastaan ja koko TyEL-maksu tilitetään Ilmariseen. 

Eläketurvan järjestät näppärästi esimerkiksi PikaPalkka®-, Palkka.fi- tai Oima (SuoraTyö.fi) -palvelussa, kun lasket palkat näiden palveluiden kautta. Palvelut lähettävät automaattisesti palkkailmoitukset tulorekisteriin. 

Palkka.fi:n yrityskäyttöliittymässä työnantajana voit halutessasi valita, että laskut työeläkemaksuista tulevat Ilmariselta. Tällöin TyEL-maksutiedot eivät muodostu Palkka.fi:hin Maksut-osioon. Valinta tehdään Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot -osiossa.

Kotitalouden käyttöliittymässä valintaa ei voi tehdä, vaan Palkka.fi laskee automaattisesti työnantajan TyEL-maksun sekä työntekijän osuuden TyEL-maksusta. TyEL-maksu tulee näkyviin Palkka.fi-palvelussa sen jälkeen, kun palkkailmoitus on lähetetty onnistuneesti tulorekisteriin. Tiedot tulevat näkyviin Maksut-luetteloon.

Jos palkkaamasi henkilö on yrittäjä tai työskentelee yrityksessä, ne huolehtivat työeläkemaksuista. Muista tarkistaa asia palkatessasi työntekijän!

Palkkailmoituksen voit tehdä myös suoraan tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa.

Ilmoita palkkoja

Muut vakuutukset

Kun maksat työstä kalenterivuoden aikana palkkaa yli 1 300 euroa (vuonna 2019), tarvitset työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen ja työttömyysvakuutuksen. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen voit ottaa mistä tahansa vahinkovakuutusyhtiöstä. Työttömyysvakuutuksen voit sen sijaan ottaa vain Työttömyysvakuutusrahastosta (TVR, nimi muuttui 1.1.2019 Työllisyysrahastoksi).

Ryhmähenkivakuutusta ei tarvitse ottaa erikseen, vaan saat sen vahinkovakuutusyhtiöstä automaattisesti ottaessasi työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen. 

Työntekijän maksuosuus, % palkasta 2020

  • 17–52-vuotias työntekijä 7,15 %
  • 53–62-vuotias työntekijä 8,65 %
  • 63 vuotta täyttänyt työntekijä 7,15 %

Jos maksat työntekijällesi palkkaa alle verottajan määrittämän alarajan, velvoitteesi päättyvät tähän. Muussa tapauksessa palkasta täytyy pidättää verot ja maksaa työnantajan sosiaaliturvamaksu eli sairasvakuutusmaksu. Jos palkka jää alle alarajan, sinun ei tarvitse tehdä kumpaakaan.

Tilapäisen työnantajan palvelut

Palvelu soveltuu tilapäisesti työllistäville yrityksille, kotitalouksille ja tilitoimistoille.

PikaPalkka® on valmis palvelukokonaisuus, joka on tarkoitettu tilapäiseen ilmoittamiseen ja maksamiseen. Palvelu helpottaa käyttäjää työnantajavelvoitteiden hoitamisessa ja automatisoi prosessin työvaiheita lähettämällä kaikki tarvittavat ilmoitukset suoraan tulorekisteriin ja vähentämällä automaattisesti esimerkiksi ennakkopidätyksen, TyEL-maksun Ilmariseen ja työttömyysvakuutusmaksun työntekijän palkasta. Palvelun käyttö on Ilmarisen asiakkaille maksutonta. Palvelun tuottaa Oima.

Tutustu palveluun ›

Palvelu soveltuu erityisesti pienille yrityksille ja yrittäjille, seuroille sekä yhdistyksille.

Palkka.fi on maksuton palvelu palkanlaskentaan. Palvelu lähettää kaikki tarvittavat ilmoitukset suoraan tulorekisteriin ja vähentää automaattisesti esimerkiksi ennakkopidätyksen, TyEL-maksun Ilmariseen ja työttömyysvakuutusmaksun työntekijän palkasta. Palvelun käyttö edellyttää, että tallennat tarvittavat tiedot itsestäsi työnantajana sekä työntekijöistäsi ennen palkanlaskennan aloittamista. Palvelun tuottaa Verohallinto.

Tutustu palveluun ›

Palvelu soveltuu yrityksille, jotka työllistävät sekä vakituisesti että tilapäisesti. Esimerkkejä tällaisista yrityksistä ovat esimerkiksi keikkatyötä käyttävät toimialat sekä kotitaloudet ja tilitoimistot.

Oima.fi (entinen SuoraTyö.fi) on valmis, maksullinen palvelukokonaisuus, joka helpottaa käyttäjää työnantajavelvoitteiden hoitamisessa ja automatisoi prosessin työvaiheita. Työsuhteisiin sekä palkanmaksuun liittyvät lakisääteiset työnantajavelvoitteet voidaan hoitaa vaivattomasti, kun palvelu lähettää kaikki tarvittavat ilmoitukset suoraan tulorekisteriin ja vähentää automaattisesti esimerkiksi ennakkopidätyksen, TyEL-maksun Ilmariseen ja työttömyysvakuutusmaksun työntekijän palkasta. Palvelun tuottaa Oima.

Tutustu palveluun ›