Kun työntekijäsi jää eläkkeelle

Tutustu eri eläkelajeihin.

Lue lisää eläkelajeista

Asiakaspalvelu | ​010 195 000

Eläkkeelle jääminen – mitä tarvitsee tietää?

Työntekijä voi jäädä vanhuuseläkkeelle oman valintansa mukaan 63–68-vuotiaana. Jos työntekijän työkyky on heikentynyt sairauden tai vamman takia, hän voi hakea työkyvyttömyyseläkettä. Vuoden 2017 eläkeuudistuksen myötä eläkkeellesiirtymisikä nousee asteittain. Uudet ikärajat koskevat vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneitä.

Työntekijäsi siirtyminen eläkkeelle
– toimi näin:

Päätä työsuhde

Vanhuuseläkkeelle siirtyminen edellyttää työsuhteen päättymistä. Sovi työntekijäsi kanssa, minä päivänä hänen työsuhteensa päättyy. Työsuhde on hyvä päättää kuukauden loppuun, sillä eläke alkaa kuukauden alussa. Silloin työntekijäsi saa ensimmäisen eläkkeensä viimeisen palkkansa jälkeen. Ja hänen ansioihinsa ei tule katkosta.

Opasta hakemaan vanhuuseläkettä

Muistuta työntekijääsi siitä, että vanhuuseläke ei ala automaattisesti, vaan hänen tulee hakea sitä. Kehota häntä täyttämään eläkehakemus noin kuukautta ennen kuin hänen työsuhteensa päättyy. Eläkehakemuksen hän täyttää kätevimmin verkossa.

Ilmoita lopulliset ansiot ja työsuhteen päättymisestä

Pyydämme sinua ilmoittamaan meille työntekijäsi lopulliset ansiot, kun olemme saaneet työntekijäsi eläkehakemuksen. Ilmoita meille työntekijäsi lopulliset ansiot vasta, kun tiedät ne tarkkaan. Ilmoita samalla työsuhteen päättymisestä. Kun teet ilmoitukset verkossa, selviät asiasta nopeasti. Jos tarvitset verkkopalvelutunnukset, soita asiakaspalveluumme numeroon 010 195 000.

Muu kuin vanhuuseläke?

 

Työntekijäsi voi siirtyä myös jollekin muulle työeläkkeelle kuin vanhuuseläkkeelle. Hän voi hakea osittaista vanhuuseläkettä tai perhe-eläkettä. Tai ammatillista kuntoutusta, kuntoutustukea, työkyvyttömyyseläkettä tai työuraeläkettä. Toimi hänen tukenaan silloinkin.

Eläkeuudistus 2017

 

Eläkeuudistus muuttaa eläkkeitä ja ikärajoja. Uudet eläkkeen ikärajat tulevat asteittain voimaan. Vanhuuseläkkeessä alaikäraja nousee 65 vuoteen 2027 mennessä. Muutoksia on luvassa myös varhaiseläkkeisiin. Lue lisää ja tutustu uudistukseen!

Eläkelajit ja työskentelyn jatkaminen eläkkeellä

Vanhuuseläke

Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi – tai sen jälkeen. Mitä vanhempana siirryt eläkkeelle, sitä suuremman eläkkeen saat. Työntekijä lähettää itse vanhuuseläkehakemuksen Ilmariseen.

Osittainen vanhuuseläke

Osittaisella vanhuuseläkkeellä sinä päätät, kuinka paljon teet töitä. Voit jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle 61-vuotiaana. Osittaiselle vanhuuseläkkeelle on voinut siirtyä 1.2.2017 alkaen.

Työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki

Jos työkykysi on heikentynyt, lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä ja kuntoutustuesta.

Lesken ja lapsen perhe-eläke

Jos puoliso tai vanhempi menehtyy, lesken ja lapsen perhe-eläke auttaa. Sen voivat saada työntekijän ja yrittäjän leski ja lapset. Jos jäät leskeksi, hae perhe-eläkettä helposti täyttämällä sähköinen hakemus.

Työuraeläke

Tutustu työuraeläkkeeseen, jos takanasi on vähintään 38 vuoden työura rasittavassa ja kuluttavassa työssä ja työkykyyn vaikuttava sairaus. Työuraeläkkeelle voit siirtyä 1.2.2018 alkaen.

Työskentelyn jatkaminen eläkkeellä

Työskentelyä voi jatkaa vanhuuseläkkeellä. TyEL-vakuuttamisvelvollisuus koskee myös alle 68-vuotiasta työsuhteessa olevaa vanhuuseläkeläistä.

OLETKO JO ELÄKKEELLÄ?

Tiedote
| 24.9.2018

Suomen iloisin yrittäjä 2018 on Lauri Salmi Helsingistä

Ilmarisen järjestämän Suomen iloisin yrittäjä 2018 -kilpailun voittaja on Lauri Salmi Helsingistä. Ilmarinen palkitsi Suomen iloisimman yrittäjän jo viidennen kerran. Kilpailu keräsi kaikkiaan yli 80 000 yleisöääntä.

Lue lisää

Uutinen
| 21.9.2018

Perehdy tulorekisteriin: katso suositun webinaarimme tallenteet

Mitä tulorekisteristä pitää tietää? Ketä tulorekisterin käyttöön valtuutetaan ja miten? Muuttuuko vuosi-ilmoittaja kuukausi-ilmoittajaksi? Näihin ja muihin kysymyksiin löydät vastaukset katsomalla suositun tulorekisteri-webinaarimme 17.9. tallenteet.

Lue lisää