Työntekijä voi jäädä vanhuuseläkkeelle oman valintansa mukaan 63-68-vuotiaana. Jos työkyky on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi, työntekijä voi hakea työkyvyttömyyseläkettä. Vuonna 2017 tehdyn eläkeuudistuksen jälkeen eläkkeellesiirtymisikä nousee asteittain. Uudet ikärajat koskevat vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneitä.
Nopeutimme eläkepäätöksen saamista antamalla hakijalle väliaikaisen eläkepäätöksen heti hakemisen jälkeen. Eläkepäätöksen saa parhaimmillaan saman päivän aikana, jos eläkettä hakee verkossa.
Suosittelemmekin vanhuuseläkkeen hakemista kirjautumalla verkkopalveluumme. Verkossa näet myös ajantasaisen työeläkeotteesi ja voit tarkistaa arvion eläkekarttumastasi ennen hakemuksen tekoa. Hakemus kannattaa tehdä noin kuukautta ennen eläkkeen alkamista.
Vanhuuseläkkeelle siirtyminen edellyttää työsuhteen päättämistä. Sovi työntekijän kanssa, minä päivänä hänen työsuhteensa päättyy. Työsuhde on hyvä päättää kuukauden loppuun, koska eläke alkaa kuukauden alussa. Näin työntekijäsi saa ensimmäisen eläkkeensä viimeisen palkkansa jälkeen, eikä ansioihin tule katkosta.
Vanhuuseläke ei ala automaattisesti, vaan eläkkeelle jäävän työntekijäsi on haettava sitä. Kehota työntekijääsi täyttämään eläkehakemus noin kuukautta ennen työsuhteen päättymistä. Eläkehakemus on kätevin tehdä verkossa.
Ilmoita vuoden 2018 maksetut palkat Ilmariseen. Ilmoita lopulliset ansiot vasta, kun tiedät ne tarkasti. Ilmoita samalla työsuhteen päättymisestä, jos työsuhde päättyy vuoden 2018 aikana.
Ilmoita vuonna 2019 maksetut palkat tulorekisteriin. Ilmoita myös työsuhteen päättymispäivä ja työsuhteen päättymisen syy tulorekisteriin.
Ilmoitathan samalla myös työsuhteen päättyessä maksettavan loppupalkan. Ilmarinen saa tulorekisteristä kaikki tarvittavat tiedot eläkelaskentaa varten.
Työntekijäsi voi siirtyä myös muulle kuin vanhuuseläkkeelle, esimerkiksi osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai perhe-eläkkeelle. Työntekijä voi hakea myös kuntoutusta, kuntoutustukea, työkyvyttömyyseläkettä tai työuraeläkettä.
Eläkkeet ja ikärajat muuttuivat vuonna 2017 tehdyssä eläkeuudistuksessa. Vuoteen 2025 mennessä vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee 65 vuoteen ja myös varhaiseläkkeisiin tulee muutoksia.
Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi – tai sen jälkeen. Mitä vanhempana siirryt eläkkeelle, sitä suuremman eläkkeen saat. Työntekijä lähettää itse vanhuuseläkehakemuksen Ilmariseen.
Osittaisella vanhuuseläkkeellä sinä päätät, kuinka paljon teet töitä. Voit jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle 61-vuotiaana. Osittaiselle vanhuuseläkkeelle on voinut siirtyä 1.2.2017 alkaen.
Jos työkykysi on heikentynyt, lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä ja kuntoutustuesta.
Jos puoliso tai vanhempi menehtyy, lesken ja lapsen perhe-eläke auttaa. Sen voivat saada työntekijän ja yrittäjän leski ja lapset. Jos jäät leskeksi, hae perhe-eläkettä helposti täyttämällä sähköinen hakemus.
Tutustu työuraeläkkeeseen, jos takanasi on vähintään 38 vuoden työura rasittavassa ja kuluttavassa työssä ja työkykyyn vaikuttava sairaus. Työuraeläkkeelle voit siirtyä 1.2.2018 alkaen.
Työskentelyä voi jatkaa vanhuuseläkkeellä. TyEL-vakuuttamisvelvollisuus koskee myös alle 68-vuotiasta työsuhteessa olevaa vanhuuseläkeläistä.
Kauppakeskus Karuselli sai Keravan kaupungin vuoden 2019 ympäristöpalkinnon kunnianhimoisesta ympäristövaikutusten huomioimisesta. Ilmarisen omistamassa kiinteistössä ympäristövaikutukset arvioitiin jo suunnitteluvaiheessa.
Vuonna 2020 yrittäjän työttömyysturvan YEL-työtulon alaraja on 13 076 euroa vuodessa. Suosittelemme tarkistamaan joulukuun aikana työtulosi ja pohtimaan sen nostamista yli työttömyysturvarajan. Muutos tulee tehdä 31.12.2019 mennessä.