Kun työntekijäsi jää eläkkeelle

Tutustu eri eläkelajeihin.

Lue lisää eläkelajeista

Asiakaspalvelu | ​010 195 000

Milloin työntekijä voi jäädä eläkkeelle?

Työntekijä voi jäädä vanhuuseläkkeelle oman valintansa mukaan 63-68-vuotiaana. Jos työkyky on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi, työntekijä voi hakea työkyvyttömyyseläkettä. Vuonna 2017 tehdyn eläkeuudistuksen jälkeen eläkkeellesiirtymisikä nousee asteittain. Uudet ikärajat koskevat vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneitä.

Vanhuuseläkepäätöksen saa entistä nopeammin

Nopeutimme eläkepäätöksen saamista antamalla hakijalle väliaikaisen eläkepäätöksen heti hakemisen jälkeen. Eläkepäätöksen saa parhaimmillaan saman päivän aikana, jos eläkettä hakee verkossa.

Suosittelemmekin vanhuuseläkkeen hakemista kirjautumalla verkkopalveluumme. Verkossa näet myös ajantasaisen työeläkeotteesi ja voit tarkistaa arvion eläkekarttumastasi ennen hakemuksen tekoa. Hakemus kannattaa tehdä noin kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Lue lisää eläkkeelle jäämisestä

Kirjaudu verkkopalveluun

Työntekijäsi siirtyminen eläkkeelle
– toimi näin:

Päätä työsuhde

Vanhuuseläkkeelle siirtyminen edellyttää työsuhteen päättämistä. Sovi työntekijän kanssa, minä päivänä hänen työsuhteensa päättyy. Työsuhde on hyvä päättää kuukauden loppuun, koska eläke alkaa kuukauden alussa. Näin työntekijäsi saa ensimmäisen eläkkeensä viimeisen palkkansa jälkeen, eikä ansioihin tule katkosta.

Opasta hakemaan vanhuuseläkettä

Vanhuuseläke ei ala automaattisesti, vaan eläkkeelle jäävän työntekijäsi on haettava sitä. Kehota työntekijääsi täyttämään eläkehakemus noin kuukautta ennen työsuhteen päättymistä. Eläkehakemus on kätevin tehdä verkossa.

Ilmoita lopulliset ansiot ja työsuhteen päättymisestä

Ilmoita vuoden 2018 maksetut palkat Ilmariseen. Ilmoita lopulliset ansiot vasta, kun tiedät ne tarkasti. Ilmoita samalla työsuhteen päättymisestä, jos työsuhde päättyy vuoden 2018 aikana.

Ilmoita vuonna 2019 maksetut palkat tulorekisteriin. Ilmoita myös työsuhteen päättymispäivä ja työsuhteen päättymisen syy tulorekisteriin.

Ilmoitathan samalla myös työsuhteen päättyessä maksettavan loppupalkan. Ilmarinen saa tulorekisteristä kaikki tarvittavat tiedot eläkelaskentaa varten.

Muu kuin vanhuuseläke?


Työntekijäsi voi siirtyä myös muulle kuin vanhuuseläkkeelle, esimerkiksi osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai perhe-eläkkeelle. Työntekijä voi hakea myös kuntoutusta, kuntoutustukea, työkyvyttömyyseläkettä tai työuraeläkettä.

Eläkeuudistus 2017

 

Eläkkeet ja ikärajat muuttuivat vuonna 2017 tehdyssä eläkeuudistuksessa. Vuoteen 2025 mennessä vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee 65 vuoteen ja myös varhaiseläkkeisiin tulee muutoksia.

Eläkelajit ja työskentelyn jatkaminen eläkkeellä

Vanhuuseläke

Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi – tai sen jälkeen. Mitä vanhempana siirryt eläkkeelle, sitä suuremman eläkkeen saat. Työntekijä lähettää itse vanhuuseläkehakemuksen Ilmariseen.

Osittainen vanhuuseläke

Osittaisella vanhuuseläkkeellä sinä päätät, kuinka paljon teet töitä. Voit jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle 61-vuotiaana. Osittaiselle vanhuuseläkkeelle on voinut siirtyä 1.2.2017 alkaen.

Työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki

Jos työkykysi on heikentynyt, lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä ja kuntoutustuesta.

Lesken ja lapsen perhe-eläke

Jos puoliso tai vanhempi menehtyy, lesken ja lapsen perhe-eläke auttaa. Sen voivat saada työntekijän ja yrittäjän leski ja lapset. Jos jäät leskeksi, hae perhe-eläkettä helposti täyttämällä sähköinen hakemus.

Työuraeläke

Tutustu työuraeläkkeeseen, jos takanasi on vähintään 38 vuoden työura rasittavassa ja kuluttavassa työssä ja työkykyyn vaikuttava sairaus. Työuraeläkkeelle voit siirtyä 1.2.2018 alkaen.

Työskentelyn jatkaminen eläkkeellä

Työskentelyä voi jatkaa vanhuuseläkkeellä. TyEL-vakuuttamisvelvollisuus koskee myös alle 68-vuotiasta työsuhteessa olevaa vanhuuseläkeläistä.

OLETKO JO ELÄKKEELLÄ?

Uutinen
| 3.4.2020

Päivittyvä: Kysymyksiä koronaviruksen vaikutuksista eläkevakuuttamiseen

Kokosimme yhteen yleisimpiä kysymyksiä vastauksineen koronavirustilanteesta, joka vaikuttaa parhaillaan laajasti yritysten toimintaan ja sen kautta koko yhteiskuntaan.

Lue lisää

Uutinen
| 2.4.2020

Työnantajan TyEL-maksuihin alennusta loppuvuodeksi

Hallitus on esittänyt eduskunnalle lakiluonnoksen, joka alentaisi työnantajan TyEL-maksua 2,6 prosenttiyksikköä 1.5. - 31.12.2020 väliseksi ajaksi. Lakiesitys edellyttää vielä vahvistamista.

Lue lisää