TyEL-ansioilmoitukset ja -maksut

Ilmoita ansioilmoitukset meille kerran kuukaudessa tai kerran vuodessa. Kätevimmin teet sen verkkopalvelussamme. TyEL-maksut maksat etukäteen ennakkomaksuna. Ansioiden ilmoitustapa vaikuttaa siihen, miten usein maksat TyEL-ennakkomaksun. Lopullisen maksun suuruuden ratkaisevat maksamasi palkat ja saamasi asiakashyvitys.

Ilmoita ansiot ja maksa ennakkomaksut ilmoitustapasi mukaan

TyEL-ansioilmoituksen voit tehdä joko kerran kuukausi-ilmoittajana kerran kuukaudessa tai vuosi-ilmoittajana kerran vuodessa. Ansioilmoituksissa ilmoitat meille ne ansiot, jotka ovat TyEL-palkkaa. Yleensä TyEL-palkka on sama kuin ennakonpidätyksen alainen ansio.

Mikä on TyEL-palkkaa?

Kuukausi-ilmoittajana maksat TyEL-ennakkomaksun kerran kuussa. Vuosi-ilmoittajana maksat maksun valitseminasi eräkuukausina. Voit muuttaa valitsemaasi ilmoitus- ja maksutapaa milloin haluat. Tee muutos hyvissä ajoin, sillä uusi ilmoitus- ja maksutapa tulee voimaan vasta seuraavan kalenterivuoden alussa. Tee muutos marraskuun loppuun mennessä.

 

Muuta maksu- ja ilmoitustapaa


Näihin kahteen vaihtoehtoon liittyvät toimet näet tästä taulukosta:

Kuukausi-ilmoittajana ansiot perustuvat toteumaan

Kuukausi-ilmoittajana TyEL-elämäsi on hitusen vuosi-ilmoittajaa helpompaa. Se johtuu kuukausittaisesta ahkeroinnistasi eli kuukausi-ilmoitusten tekemisestä. Ne teet kätevästi samalla kun maksat palkkoja. Kuukausi-ilmoittajana sinun ei tarvitse tehdä vuosi-ilmoitusta. Työsuhdetietosi pysyvät kaiken aikaa ajan tasalla. Silloin et saa meiltä jälkikäteen niitä koskevia selvityspyyntöjä, etkä TyEL-laskuja korkojen kera.

Ja sokerina pohjalla: Kuukausi-ilmoittajana maksat koko ajan vain sen, mitä pitää. Se johtuu siitä, että laskemme sinua koskevan TyEL-ennakkomaksun aina ilmoituksesi saatuamme, kerran kuukaudessa. Silloin ennakkomaksusi vastaa mahdollisimman paljon lopullista TyEL-maksuasi.

Kuukausi-ilmoittajuus eli toteutuneiden ansioiden mukaan maksaminen kannattaa silloin, kun työllistät vaihtelevan määrän henkilöstöä eri kuukausina.

Lue lisää siitä, miten toimit kuukausi-ilmoittajana

 

Tee kuukausi-ilmoitus

Vuosi-ilmoittajana ansiot perustuvat arvioon

Vuosi-ilmoittajana maksamasi ansiot perustuvat arvioimaasi ennakkopalkkasummaan. Vuosi-ilmoittajanakin saat TyEL-maksusi lähelle lopullista TyEL-maksuasi, kun vain pidät ennakkopalkkasummasi ajan tasalla.

Vuosi-ilmoittajuus eli ennakkopalkkasumman mukaan maksaminen kannattaa valita silloin, kun sinun on helppo ennakoida vuoden mittaan maksettavien ansioiden määrä.

Voit muuttaa ennakkopalkkasummaa vuoden mittaan niin usein kuin tarvetta on. Palkkasummaa muutettuasi seuraavaksi erääntyvä TyEL-ennakkomaksusi perustuu uuteen palkkasummaan. Uusi palkkasumma näkyy seuraavassa TyEL-laskussasi. Jos pienennät palkkasummaa, seuraava ennakkomaksusi on aiempaa pienempi, kiitos jo maksamiesi maksujen. Jos taas suurennat palkkasummaa, seuraava TyEL-ennakkomaksusi on aiempaa suurempi.

Lue lisää siitä, miten toimit vuosi-ilmoittajana

 

Tee vuosi-ilmoitus

Muuta palkkasummaa

TyEL-maksun suuruus

TyEL-ennakkomaksu on noin TyEL-perusmaksun suuruinen, yleensä vähän perusmaksua pienempi. Ennakkomaksusta vähennetään kyseistä vuotta koskeva asiakashyvitys.

Lopullinen TyEL-maksusi selviää kalenterivuoden päätyttyä, kun tiedetään, kuinka paljon palkkoja loppujen lopuksi maksoit. Kun vuosi päättyy, tutustumme tarkoin ilmoittamiisi ansiotietoihin ja laskemme niiden perusteella sinua koskevan TyEL-vakuutusmaksun. Vertaamme tulosta maksamiisi ennakkomaksuihin, minkä jälkeen lopullinen TyEL-maksusi on selvillä.

Saat meiltä alkuvuodesta vuosilaskelman, josta näet lopullisen maksun. Jos olet maksanut liikaa, summa pienentää tulevia ennakkomaksujasi. Jos taas olet maksanut liian vähän, saat tasauslaskun. Lasku saapuu keväällä, ja se maksetaan yhdessä erässä.

Lue lisää TyEL-maksun määräytymisestä

Lue lisää Ilmarisen asiakashyvityksistä

Ilmoita kätevästi verkkopalvelussamme

Kätevimmin teet kuukausi- tai vuosi-ilmoituksen maksuttomassa verkkopalvelussamme.

 

Tee kuukausi-ilmoitus

Tee vuosi-ilmoitus


Tee ilmoitus lähettämällä tiedot tiedostona, jonka poimit palkanhallintajärjestelmästäsi. Jos tiedoston tekeminen on sinulle uutta, tutustu tekniseen ohjeeseen kuukausi-ilmoittajalle (pdf) tai vuosi-ilmoittajalle (pdf). Voit myös syöttää tiedot suoraan verkkopalveluun.

Kaikkein kätevintä on, kun tilitoimistosi tekee ilmoitukset puolestasi. Pyydä siinä tapauksessa tilitoimistoasi tekemään kanssamme verkkopalvelusopimus (pdf).

Tietoa tilitoimistoille

Käytössäsi on verkkopalvelumme lisäksi kaksi muutakin sähköistä tapaa, TYVI-palvelut ja Palkka.fi. TYVI on lyhenne sanoista Tietovirrat yrityksiltä viranomaisille. TYVI-palveluja tarjoavat Aditro, CGI  ja OpusCapita. Palkka.fi  on pienille työnantajille ja kotitalouksille suunnattu palvelu, jonka tarjoavat verohallinto ja työeläkeyhtiöt. TYVI-palvelut ovat maksullisia, Palkka.fi maksuton.