Miten työeläkemaksut laskutetaan ja maksetaan?

Kun maksat ja ilmoitat kalenterikuukauden aikana palkkoja, saat niihin liittyvistä työeläkemaksuista laskun. Vain SuoraTyö.fi-, PikaPalkka®- ja Palkka.fi-käyttäjät eivät saa erillista laskua, vaan löytävät maksutiedot käyttämästään palvelusta.

Lasku työeläkemaksuista erääntyy maksettavaksi palkanmaksukuukautta seuraavan kuun viimeisenä päivänä. 

Sopimustyönantajana voit siirtää laskun eräpäivää Ilmarisen verkkopalvelussa kuukaudella eteenpäin. Tällöin maksusta peritään vakuutusmaksukorko. Siirto koskee seuraavassa kuussa saamiasi laskuja ja kaikkia laskuja tämän jälkeen.

Jos käytät SuoraTyö.fi-, PikaPalkka®- taiPalkka.fi-palvelua, katso lisäohjeita alta. 

 

Esimerkkiyritys maksaa palkat 15. ja 30. päivä huhtikuussa. Yrityksen tulee ilmoittaa maksetut palkat tulorekisteriin viiden päivän sisällä palkkojen maksamisesta. Laskutuksen kanssa voit toimia kahdella tapaa:

Vaihtoehto 1 

Yritys maksaa työeläkevakuutusmaksut palkanmaksukuukautta seuraavan kuun, eli esimerkissä toukokuun loppuun mennessä. Ilmarinen lähettää yritykselle normaalin TyEL-laskun huhtikuussa maksetuista palkoista.  

Vaihtoehto 2 

Yritys vaihtaa laskun eräpäivän verkkopalvelussa. Laskun eräpäivää voi vaihtaa korkeintaan kuukaudella eteenpäin ja vaihto tulee tehdä palkanmaksukuukauden aikana. Kun maksun eräpäivää siirretään kuukaudella eteenpäin, eli tässä tapauksessa kesäkuun loppuun, maksusta peritään vakuutusmaksukorko. 

Ohjekuva työeläkemaksujen maksamisesta. Oletuksena lasku erääntyy aina palkanmaksukuukautta seuraavan kuun lopussa (vaihtoehto 1). Voit hakea lisää maksuaikaa palkanmaksukuukauden aikana (vaihtoehto 2).

Näet laskun kopion verkkopalvelussa, kun lasku on muodostettu. Lasku muodostetaan, kun kaikki edellisen kuun palkkoja koskevat ilmoitukset löydyvät tulorekisteristä. Palveluun kirjauduttuasi näet lisäksi maksua klikkaamalla tulorekisteriin ilmoitetut ansiot, joihin kyseinen maksu perustuu.

Huomaathan, että palkat täytyy ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa kunkin palkanmaksupäivän jälkeen. Muodostamme laskun, kun tämä määräaika on mennyt umpeen kuun viimeisen päivän jälkeen.

Ilmarinen lähettää laskun työntekijöiden työeläkemaksuista kerran kuussa. Yksi lasku kattaa kaikki edellisen kuun aikana maksetut palkat. Laskun eräpäivä on lähtökohtaisesti palkanmaksukuukautta seuraavan kuun viimeinen päivä.

Laskun eräpäivää voi kuitenkin muuttaa Ilmarisen asiointipalvelussa. Eräpäivää voi siirtää korkeintaan kuukaudella eteenpäin. Tällöin maksusta peritään vakuutusmaksukorko. Asiointipalvelussa tehty muutos koskee kaikkia laskuja muutoksesta eteenpäin.

Kirjaudu asiointipalveluun

Kirjauduttuasi asiointipalveluumme näet maksun määrän heti kun olemme saaneet ilmoitukset tulorekisteristä Ilmariseen. Tämä tapahtuu yleensä samana päivänä kuin ilmoitat ansiot. Laskun eli maksutiedot viitteineen saat palkanmaksua seuraavan kuun alkupuolella.

Muodostamme laskun aina yhden kuukauden aikana kertyneistä maksuista. Kehitämme tähän liittyviä palveluita vuoden 2019 aikana. Tavoitteenamme on, että asiakas voisi saada laskunsa jo etukäteen. Toistaiseksi se ei ole mahdollista.

Maksamme asiakashyvityksen kerran vuodessa hyvittämään kuukausittaista TyEL-maksua. Esimerkiksi vuoden 2019 alkupuolella maksamme vuoden 2019 asiakashyvityksen kerralla.

Vaikka hyvityksen määrä perustuu edellisien vuosien tietoihin, niin se on osa kuluvan vuoden TyEL-maksua. Asiakkaan tulee ratkaista olennaisuuden ja hyvän kirjanpitotavan mukainen mahdollinen hyvitysten tai eri suuruisten kuukausimaksujen tilikauden aikainen jaksottaminen sisäistä raportointia tai tilinpäätöstä varten.

Asiakashyvityksen määrä näkyy huhtikuussa verkkopalvelussamme. Asiakashyvitys hyvitetään normaalisti TyEL-laskun loppusummasta, joten hyvityksen määrä näkyy myös laskulla.

Jos käytät palkkojen ilmoittamiseen Palkka.fi-, PikaPalkka® - tai SuoraTyö.fi-palveluita, et saa erillistä laskua työeläkemaksuista. Kun teet palkkailmoituksen jossain näistä palveluista, emme lähetä erillistä laskua. TyEL-maksun maksamiseen tarvittavat tiedot muodostuvat käyttämääsi palveluun. Maksa lasku palvelun ohjeiden mukaan. Huomaathan, että Palkka.fi-palvelun kautta ilmoittamiesi palkkojen maksut erääntyvät aina seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Tätä eräpäivää ei voi muuttaa Ilmarisen verkkopalvelussa.

Kun palkanmaksu jää alle TyEL-vakuutettavan kuukausirajan, työnantajan on ilmoitettava tulorekisteriin vakuuttamisen tyyppitietona ”Ei vakuuttamisvelvollinen”. Jos tätä tietoa ei ole täytetty, työeläkeyhtiö joutuu perimään palkasta TyEL-maksun.

Lue lisää poikkeuksista ilmoittamisessa