Miten työeläkemaksut laskutetaan ja maksetaan?

Kun maksat ja ilmoitat kalenterikuukauden aikana palkkoja, saat niihin liittyvistä työeläkemaksuista laskun. Vain SuoraTyö.fi- ja PikaPalkka®-käyttäjät eivät saa erillista laskua, vaan löytävät maksutiedot käyttämästään palvelusta.

Saat laskun työeläkemaksuista kunkin palkanmaksukuukauden jälkeen. Laskun perusteena on tulorekisteriin ilmoittamasi palkkatiedot. Lasku työeläkemaksuista erääntyy pääsääntöisesti palkanmaksukuukautta seuraavan kuun viimeisenä päivänä. 

Sopimustyönantajana voit siirtää laskun eräpäivää Ilmarisen verkkopalvelussa kuukaudella eteenpäin. Tällöin maksusta peritään vakuutusmaksukorko. Siirto koskee seuraavassa kuussa saamiasi laskuja ja kaikkia laskuja tämän jälkeen.

Poikkeuksena on SuoraTyö.fi- ja PikaPalkka-palveluiden kautta ilmoitetut palkat. Kun teet palkkailmoituksen jossain näistä palveluista, emme lähetä erillistä laskua. TyEL-maksu ja sen maksamiseen tarvittavat tiedot muodostuvat käyttämääsi palveluun. Maksa lasku palvelun ohjeiden mukaan. Lisäohjeita löydät alta.

Palkka.fi:n yrityskäyttöliittymässä työnantajana voit halutessasi valita, että laskut työeläkemaksuista tulevat Ilmariselta. Tällöin TyEL-maksutiedot eivät muodostu Palkka.fi:hin Maksut-osioon. Valinta tehdään Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot -osiossa.

Kotitalouden käyttöliittymässä valintaa ei voi tehdä, vaan Palkka.fi laskee automaattisesti työnantajan TyEL-maksun sekä työntekijän osuuden TyEL-maksusta. TyEL-maksu tulee näkyviin Palkka.fi-palvelussa sen jälkeen, kun palkkailmoitus on lähetetty onnistuneesti tulorekisteriin. Tiedot tulevat näkyviin Maksut-luetteloon.

Maksamisen ja laskutuksen aikataulu

Esimerkkiyritys maksaa palkat 15. ja 30. päivä huhtikuussa. Yrityksen tulee ilmoittaa maksetut palkat tulorekisteriin viiden päivän sisällä palkkojen maksamisesta. Laskutuksen kanssa voit toimia kahdella tapaa:

Vaihtoehto 1 

Yritys maksaa työeläkevakuutusmaksut palkanmaksukuukautta seuraavan kuun, eli esimerkissä toukokuun loppuun mennessä. Ilmarinen lähettää yritykselle normaalin TyEL-laskun huhtikuussa maksetuista palkoista.  

Vaihtoehto 2 

Yritys vaihtaa laskun eräpäivän verkkopalvelussa. Laskun eräpäivää voi vaihtaa korkeintaan kuukaudella eteenpäin ja vaihto tulee tehdä palkanmaksukuukauden aikana. Kun maksun eräpäivää siirretään kuukaudella eteenpäin, eli tässä tapauksessa kesäkuun loppuun, maksusta peritään vakuutusmaksukorko. 

Ohjekuva työeläkemaksujen maksamisesta. Oletuksena lasku erääntyy aina palkanmaksukuukautta seuraavan kuun lopussa (vaihtoehto 1). Voit hakea lisää maksuaikaa palkanmaksukuukauden aikana (vaihtoehto 2).

Ilmarinen lähettää laskun työntekijöiden työeläkemaksuista kerran kuussa. Yksi lasku kattaa kaikki edellisen kuun aikana maksetut palkat. Laskun eräpäivä on lähtökohtaisesti palkanmaksukuukautta seuraavan kuun viimeinen päivä.

Laskun eräpäivää voi kuitenkin muuttaa Ilmarisen asiointipalvelussa. Eräpäivää voi siirtää korkeintaan kuukaudella eteenpäin. Tällöin maksusta peritään vakuutusmaksukorko. Asiointipalvelussa tehty muutos koskee kaikkia laskuja muutoksesta eteenpäin.

Kirjaudu asiointipalveluun

Voit siirtää eräpäivää korkeintaan kuukaudella eteenpäin. Tällöin vakuutusmaksu erääntyy  palkanmaksua seuraavan toisen kuukauden aikana. Eräpäivän voi muuttaa palkanmaksukuukauden aikana kirjautumalla verkkopalveluumme. Kun eräpäivää on siirretty, vakuutusmaksuun lisätään vakuutusmaksukorkoa toisen kuukauden osalta. Uusi eräpäivä on voimassa myös seuraavilla laskuilla, kunnes muutat eräpäivää uudelleen verkkopalvelussa.

Suosittelemme, että otat käyttöön verkkolaskun samalla, kun otat käyttöön tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun. Jos käytät SuoraTyö.fi- tai Palkka.fi -palvelua, saat maksutiedot suoraan niiltä. Emme lähetä sinulle erillistä laskua. Palkka.fi- palvelussa TyEL- maksu erääntyy palkanmaksua seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Eräpäivän muutos ei vaikuta Palkka.fi- palvelun eräpäivään.

Lue lisää verkkolaskusta ›

Näet laskun kopion verkkopalvelussa, kun lasku on muodostettu. Lasku muodostetaan, kun kaikki edellisen kuun palkkoja koskevat ilmoitukset löydyvät tulorekisteristä. Palveluun kirjauduttuasi näet lisäksi maksua klikkaamalla tulorekisteriin ilmoitetut ansiot, joihin kyseinen maksu perustuu.

Huomaathan, että palkat täytyy ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa kunkin palkanmaksupäivän jälkeen. Muodostamme laskun, kun tämä määräaika on mennyt umpeen kuun viimeisen päivän jälkeen.

Asiakashyvityksen määrä näkyy huhtikuussa verkkopalvelussamme. Asiakashyvitys hyvitetään normaalisti TyEL-laskun loppusummasta, joten hyvityksen määrä näkyy myös laskulla.

Maksamme asiakashyvityksen kerran vuodessa hyvittämään kuukausittaista TyEL-maksua. Esimerkiksi vuoden 2019 alkupuolella maksamme vuoden 2019 asiakashyvityksen kerralla.

Vaikka hyvityksen määrä perustuu edellisien vuosien tietoihin, niin se on osa kuluvan vuoden TyEL-maksua. Asiakkaan tulee ratkaista olennaisuuden ja hyvän kirjanpitotavan mukainen mahdollinen hyvitysten tai eri suuruisten kuukausimaksujen tilikauden aikainen jaksottaminen sisäistä raportointia tai tilinpäätöstä varten.

Eläkevakuutusmaksujen maksaminen ja laskutus

Kirjauduttuasi asiointipalveluumme näet maksun määrän heti kun olemme saaneet ilmoitukset tulorekisteristä Ilmariseen. Tämä tapahtuu yleensä samana päivänä kuin ilmoitat ansiot. Laskun eli maksutiedot viitteineen saat palkanmaksua seuraavan kuun alkupuolella.

Muodostamme laskun aina yhden kuukauden aikana kertyneistä maksuista. Kehitämme tähän liittyviä palveluita vuoden 2019 aikana. Tavoitteenamme on, että asiakas voisi saada laskunsa jo etukäteen. Toistaiseksi se ei ole mahdollista.

Jos käytät palkkojen ilmoittamiseen PikaPalkka®- tai SuoraTyö.fi-palveluita, et saa erillistä laskua työeläkemaksuista. Kun teet palkkailmoituksen jossain näistä palveluista, emme lähetä erillistä laskua. TyEL-maksun maksamiseen tarvittavat tiedot muodostuvat käyttämääsi palveluun. Maksa lasku palvelun ohjeiden mukaan. 

Palkka.fi:n yrityskäyttöliittymässä työnantaja voi halutessaan valita, että laskut työeläkemaksuista tulevat Ilmariselta. Tällöin TyEL-maksutiedot eivät muodostu Palkka.fi:hin Maksut-osioon. Valinta tehdään Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot -osiossa. Huomaathan, että Palkka.fi-palveluun muodostuneet TyEL-maksut erääntyvät aina seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Tätä eräpäivää ei voi muuttaa Ilmarisen verkkopalvelussa.

Kotitalouden käyttöliittymällä valintaa ei voi tehdä, vaan Palkka.fi laskee automaattisesti työnantajan TyEL-maksun sekä työntekijän osuuden TyEL-maksusta. TyEL-maksu tulee näkyviin Palkka.fi-palvelussa sen jälkeen, kun palkkailmoitus on lähetetty onnistuneesti tulorekisteriin. Tiedot tulevat näkyviin Maksut-luetteloon.

Työntekijän eläkevakuutuksen piiriin kuuluvat kaikki 17–67-vuotiaat, joille maksetaan palkkaa yli 59,36 euroa kuukauden aikana. Vakuuttamisvelvollisuus alkaa seuraavan kuukauden alusta siitä, kun työntekijä on täyttänyt 17 vuotta ja päättyy sen kuukauden lopussa, kun työntekijä täyttää 68 vuotta.

Kun työntekijä ei ole TyEL-vakuutuksen piirissä, ilmoita tulorekisteriin vakuuttamisen tyyppitietona ”Ei vakuuttamisvelvollinen”. Jos tätä tietoa ei ole täytetty, työeläkeyhtiö joutuu perimään palkasta TyEL-maksun.

Lue lisää poikkeuksista ilmoittamisessa

Kirjauduttuasi asiointipalveluumme näet maksun määrän heti kun olemme saaneet ilmoitukset tulorekisteristä Ilmariseen. Tämä tapahtuu yleensä samana päivänä kuin ilmoitat ansiot. Laskun eli maksutiedot viitteineen saat palkanmaksua seuraavan kuun alkupuolella. Muodostamme laskun aina yhden kuukauden aikana kertyneistä maksuista. Kehitämme tähän liittyviä palveluita vuoden 2019 aikana. Tavoitteenamme on, että asiakas voisi saada laskunsa jo etukäteen. Toistaiseksi se ei ole mahdollista.