JOULU ON MONEN KÄSITYÖYRITTÄJÄN KIIREISINTÄ AIKAA

23.12.2014
|
Artikkeli
image

POP UP ILO Joulutorilla on vielä kolmannen adventtiviikonlopun kynnyksellä väljää. Helsingin vanhan ylioppilastalon perinteiset joulumyyjäiset ovat muuttaneet vasta saneerattuun Makkarataloon. Käsityöyrittäjät toivovat, että asiakkaat seuraavat perässä.

"Yrittäjän pitää luoda itse omat markkinansa ja houkutella niin vanhat kuin uudetkin asiakkaat tuotteiden äärelle", sanoo Elvarin Korut -yrityksen korupäällikkö Sanna Leinonen.

Itse tuotetut flyerit ja viidakkorummutus ovat tainneet tepsiä. Elvarin myyntipöytä notkuu "koruja, jotka saavat suupielet korviin" ja vetää puoleensa useita hymyjä ja hypistelijöitä.

Joulumarkkinat ovat Leinosen yritykselle elintärkeitä. Melkein kolmannes liikevaihdosta syntyy vuoden parina viimeisenä kuukautena.

"Erilaisiin tapahtumiin osallistuminen alkaa lokakuun puolivälissä ja kiihtyy vuoden loppua kohti. Vaikka varaudumme joulunaikaan hyvin, emme ihan sentään – joidenkin kollegayrittäjien tapaan – juhannuksena vielä ajattele joulua", Leinonen kertoo.

Kiireisen myyntisesongin rinnalla pitää varmistaa myös tasainen tuotanto. Koruja tehdään käsityönä yötä myöten. "Tuotteemme ovat pieniä ja edullisia. Siitä on hyötyä monessa mielessä: ostopäätös syntyy näin lama-aikana helposti ja nettikaupankin kautta tehdyt tilaukset ehtivät vielä aivan joulun kynnyksellä perille."

Sesonki voi olla myös kesällä – tai helmikuussa

Kaikilla käsityöyrittäjillä ei joulusesonki ole yhtä kuuma. Mummon Wintin myyntiä joulumarkkinat eivät juuri hetkauta suuntaan tai toiseen.

"Nämä ovat itse asiassa ensimmäiset joulumarkkinat, joihin yrittäjäurani aikana osallistun. Tuotteeni eivät taida olla niinkään jouluisia. Värikkäät, retrokankaista ommellut asusteet kuuluvat ehkä ennemminkin kesään", yrittäjä Riitta Kuusisto kertoo.

Mummon Wintin tuotteiden kiireisin myyntiaika kesän ohella on hieman yllättäen helmikuussa, kun muilla käsityöläisillä ja koko kaupan alalla on tyypillisesti hiljaista.

"Jo useana vuonna toistunut helmikuun tohina saattaa osin johtua joululahjaksi saaduilla rahoilla, joita asiakkaat kuluttavat verkkokaupassa."

Makkaratalon markkinoiden myyntipöytä täyttyy nostalgisista kuoseista ja keräilykohteista. "Aloitin vanhan tavaran kaupalla, mutta 15 yrittäjävuoden aikana olen siirtynyt kokonaan kankaisiin tuotteisiin. Materiaaleja haalin jatkuvasti kirpputoreilta, facebook-ryhmistä ja nettihuutokaupoista. Kankaita minulla riittääkin kilometrikaupalla, ommeltavaa on eläkepäiviin saakka", sanoo Kuusisto.


Mummon vintti Oy

Ylemmässä kuvassa: Liimausvastaava Ida Boström myy Elvarin koruja POP UP ILO -messuilla.
Alempi kuva: Minnamari Turtiainen esittelee Mummon Wintin tuotteita.

Teksti: Lotta Vaija
Kuvat: Janne Lehtinen

 

Aihepiiri
Yrittäjä Ilmarinen