PELTISEPPÄÄ AINA TARVITAAN

10.12.2014
|
Artikkeli
image

Peltiseppä Esko Kivi, 73, saapuu haastatteluun suoraan työmaalta. Hän tekee julkisivua Bulevardilla uuteen hotelli Indigoon. Työpäivän mies on aloittanut aamukuudelta.

Vieressä myhäilee Esko Kiven työnantajan Levyrakenne Oy S.Lindholmin Stig Lindholm.

”Esko on aina ensimmäisenä töissä”, hän kertoo.

Esko Kivi nyökkää ja jatkaa:

”Mä tykkään tulla töihin. Mulla on vanhanaikaiset periaatteet ja niihin kuuluu se, että töistä ei koskaan myöhästytä.”

Esko Kivi on tehnyt peltisepäntöitä rakennuksilla 50 vuotta. Kun hän aikanaan saavutti virallisen eläkeiän, hän jäi hetkeksi eläkkeelle, mutta palasi pian töihin.

”Työ on mukavaa. Olen myös siitä onnellinen, että minua pyydettiin töihin. Ja kun kerran pyydettiin, niin tulin. Kotona se oli sellaista matonpesemistä”, hän virnistää.

Esko Kilpi

Työssä jaksamisen perusta luodaan kuitenkin juuri kotona.

”Mulla on kotona kaikki niin hyvin. Aamulla viideltä on pöytä laitettuna ja reppua aletaan pakata. Ja kun kotiin palaan, on taas ruoka valmiina ja reppu puretaan. Se on iso asia, kun kotona on kaikki kunnossa”, mies jatkaa.

Ja hyvin työ todellakin luistaa. Esko Kivi verhosi hotellin julkisivun sinkkipeltielementeillä aivan yksin. Kun työhön lähdettiin, rakennus oli pelkkä luuranko, nyt Bulevardia komistaa mustalla sinkkipelillä verhoiltu hotelli.

”Mielenkiintoinen työ saa jaksamaan. Tällaiset kohteet juuri kiinnostavat ja antavat intoa työhön. Näissä saa itsekin vähän suunnitella. Ja mieltä lämmitti myös se, että kun julkisivu oli Bulevardin puolelta lähes valmis, arkkitehti tuli kädestä kiittämään.” 

Liikkeelle ja ulos

Esko Kiven reseptit hyvään työkuntoon ovat yksinkertaiset.

”Eikös sitä sanota, että liikunta on parasta lääkettä. Marja-aikaan kerään mustikoita. Se on minulle ihan sellainen intohimo. Saa yksin liikkua luonnossa.”

Ulkoilu ja ulkotyö on miehen mielestä etuoikeus. Rakennustyömaalla ei haittaa sade eikä pakkanen.

”Ulkona on aina hyvä olla. Luonnollehan ei voi mitään. Sitä on ihmismieli sellainen, että jos on viikkotolkulla kaatosateessa ulkona, ja kun se sade sitten loppuu, niin sitähän jää ihan kaipaamaan.”

Myös toinen harrastus eli hanurisoitto pitää mielen virkeänä.

”Hanuria olen soittanut ihan lapsesta asti. On niin hienoja vanhanajan valsseja, joita soitan. Mutta soitan vain itselleni, silloin ei koskaan soita väärin”, hän nauraa.

Mitään ikärasismia Esko Kivi ei ole koskaan työpaikalla kohdannut.

”Tuota asiaa ihan ajattelin, kun tällekin työmaalle tulin. Mietin, että ajattelevatko ne nuoremmat, että vien leivän jonkun suusta. Mutta ei. Kaikki kyllä morjestavat niin iloisesti eikä mitään ole ollut. Tosin ei näihin hommiin oikein ole tekijöitäkään.”

Asian vahvistaa Stig Lindholm. ”Näin on, jos Esko ei olisi tätä hommaa tehnyt, niin tekemättä olisi jäänyt.”

  • Hotelli Indigo on Ilmarisen ja Restel OY:n hotellihanke Helsingin ydinkeskustassa
  • Hotelli on muokattu vuonna 1970 valmistuneeseen toimistorakennukseen
  • Kiinteistön uudistustyöt alkoivat keväällä 2013
  • Hotelliin tulee 120 huonetta
  • Hotellille haetaan kansainvälistä LEED-ympäristöluokitusta