TYÖTULOLLA ON VÄLIÄ

16.12.2014
|
Uutinen

Yrittäjän YEL-työtyötulosta puhutaan paljon, mutta tuskin koskaan liikaa. Juuri nyt asia on ajankohtainen siksikin, että yrittäjän työttömyysturvaan tulee ensi vuonna muutoksia.

"Kun yrittäjät ovat uransa alkutaipaleella, harva ajattelee eläkettä. Mitä nuorempi yrittäjä, sen vähemmän se on mielessä. Eläkkeen kerryttäminen kannattaa kuitenkin alusta alkaen, sillä jokainen vuosi ratkaisee. Kyse on pikemminkin pitkäkestoisesta maratonista kuin räjähtävästä sadan metrin spurtista tai loppukiristä ", sanoo yhteysjohtaja Jukka Welling Ilmarisesta.

Wellingin tärkein ohjenuora yrittäjille on asettaa työtulo oikealle tasolle. Sen tulisi vastata palkkaa, jolla ulkopuolinen tekisi työsi. Keskimääräinen YEL-työtulo yrittäjillä on alle 23 000 e/ vuosi, kun palkansaajilla keskiarvo on 10 000 e korkeampi.

Ei pelkkä eläke, vaan koko sosiaaliturva

Kannattaa pitää mielessä, että työtulo vaikuttaa eläkkeen lisäksi muuhunkin sosiaaliturvaan – esimerkiksi työttömyysturvaan, vanhempainpäivärahoihin ja sairauspäivärahaan.

"Yrittäjäkin voi sairastua tai jäädä työttömäksi. Tai saada perheenlisäystä ja haluta jäädä äitiys- tai isyysvapaalle. Yrittäjäeläkkeeseen liittyy myös perhe-eläke sekä vakuutus työkyvyttömyyden varalta. Yrittäjät usein pitävät työtulonsa liian alhaisena, mikä sitten kostautuu, kun tarkastellaan sosiaaliturvaa elämäntilanteen muuttuessa", Jukka Welling sanoo.

"Tutkimusten mukaan yrittäjiä askarruttaa riskit, kuten oma terveys ja jaksaminen. Henkilöriskejä paremmin varaudutaan kuitenkin usein koviin asioihin vakuuttamalla mm. toimitilat ja autot. "

Taantumassa työt ovat tiukassa niin yrittäjillä kuin palkansaajillakin. Jos keikkaa ei ole, siitä on vaikea maksaa itselleen palkkaa – saatikka työeläkemaksuja.

"Jos työmäärä pienenee pidemmäksi aikaa, työtuloa voi silloin pienentää. Kun taloudellinen tilanne paranee, kannattaa korjata työtulo taas oikealle tasolle", Jukka Welling muistuttaa.

Yrittäjän työttömyysturva muuttuu v. 2015

Vuoden 2015 alusta yrittäjän työttömyysturvaan on tulossa muutoksia. Tähän asti yrittäjä on kuulunut työttömyysturvan piiriin, kun työtulo on ollut 8 520 euroa vuodessa. Ensi vuonna raja nousee 12 326 euroon. Tämänkin vuoksi työtulon taso on hyvä varmistaa nyt, sillä muutosta ei voi tehdä takautuvasti.

"Sen lisäksi, että työtulot ovat kohdillaan ja vakuutukset kunnossa, kannustan yrittäjiä huolehtimaan omasta jaksamisestaan. Totuus on kuitenkin se, että jos yrittäjän moottori piiputtaa, koko yritys alkaa yskiä", Jukka Welling päättää.

Yrittäjä, muistathan tämän!

1. Pidä huolta siitä, että työtulosi on ajan tasalla ja se vastaa työpanostasi.

2. Työtulon tarkistaminen on helppoa. Voit tehdä sen kätevimmin omilla verkkopankkitunnuksillasi ilmarinen.fi.

3. Ilmoitathan YEL-työtulomuutoksestasi työttömyyskassaan itse. Ilmarinen hoitaa tiedon Kelalle automaattisesti.