ILMARISEN VARATOIMITUSJOHTAJA SINI KIVIHUHTA: ELÄKEJÄRJESTELMÄN MUUTOKSET JA TAANTUMA LASKENEET LUOTTAMUSTA ELÄKETURVAAN

21.5.2015
|
Tiedote
image

Eläketurvakeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten luottamus eläketurvan riittävyyteen on laskenut selvästi. Vain puolet kansalaisista uskoo eläkkeen takaavan kohtuullisen toimeentulon vanhuudessa, ja riittävään työkyvyttömyyseläkkeeseen uskoi enää joka kolmas.

– Suomalaisten heikentynyt luottamus eläketurvaan on tietysti kurja uutinen myös meille eläkeyhtiöissä. Käsitykseni mukaan luottamusta ovat heikentäneet järjestelmään 1990-luvulta lähtien tehdyt lukuisat muutokset, sanoo Ilmarisen eläkevakuutuksista vastaava varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhta

Samalla, kun toistuvat muutokset ovat lisänneet epävarmuutta, ovat ne olleet järjestelmän kannalta välttämättömiä.

– Nämä muutokset, tuore eläkeuudistus viimeisimpänä, ovat olleet tarpeellisia ja niillä eläketurvaa ja eläkelupausta on vahvistettu.  Paradoksaalista on, että ihmiset eivät koe niin. Tunnetta on selvästi vaikea muuttaa.

Kivihuhdan arvion mukaan kansalaisten luottamusta eläketurvaan painaa myös taantumavuodet.

– Taloudellinen tulevaisuus huolettaa ihmisiä yleisemminkin.  Tiedostetaan, että jos ei ole töitä, eläkekin jää pienemmäksi. Eläkehän perustuu ansioihin. 

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan joka kolmas luotti siihen, että eläkkeet kyetään tulevaisuudessa maksamaan. 

– Tulos on yllättävä. Eläkkeensaajia on Suomessa 1,5 miljoonaa, ja viime vuonna maksettiin eläkkeitä 27,5 miljardia euroa. Keskimääräinen eläke oli 1 588 euroa. Eläkejärjestelmä on rakennettu vuosikymmeniksi eteenpäin niin, että varallisuus riittää ja kaikki eläkkeet varmasti pystytään maksamaan, Kivihuhta muistuttaa.

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen kyselyt tehtiin vuonna 2014.  Aiemmin aihetta tutkittiin vuonna 2011.  Kolmen vuoden aikana suomalaisten luottamus eläketurvaan on laskenut lähes kaikilla tutkimuksen mittareilla. 

Lisätietoja:

Sini Kivihuhta, varatoimitusjohtaja, eläkevakuutukset, p. 050 511 2467

 

Aihepiiri
Eläkkeet