MIKKO LIPPONEN ON SUOMEN ILOISIN YRITTÄJÄ

10.5.2015
|
Artikkeli
image

Äkäslompolon ytimessä sijaitsevan Cafe & Bar Roudan tiskin takana ja keittiössä häärää Mikko Lipponen. Hän voitti Ilmarisen järjestämän Suomen iloisin yrittäjä -kilpailun. Iloa yrittäjyyteen antavat niin perhe, harrastukset kuin ihanat asiakkaatkin.

Kolarista kotoisin oleva 37-vuotias Lipponen sai lapsuudessa tarpeekseen Äkäslompolosta, minne vanhemmat veivät hänet laskettelemaan talvisin joka ikinen viikonloppu.

Kun Lipponen kasvoi isoksi, hän lähti Kolarista, kävi rauhanturvatöissä Kosovossa ja baaritöissä Lontoossa. Luokanopettajaopinnot olivat vielä kesken, kun Lipponen pestautui sesonkitöihin äkäslompololaiseen pubiin.

– Siellä tajusin, että tämähän on maailman paras paikka. Ylläsjärven ja Äkäslompolon kaksi elävää kylää vierekkäin, puhtaat vedet ja retkeily- ja hiihtomaastot. Halusin muuttaa tänne pysyvästi.

Kun Lipponen kuuli, että kylän ainoan ruokatavaraliikkeen Jounin Kaupan vieressä oleva kahvila oli vuokrattavana, hän päätti työllistää itsensä ryhtymällä yrittäjäksi.

Teatteria ja laulua

Viisikymmenpaikkainen Cafe & Bar Routa työllistää Lipposen ja Minna-vaimon lisäksi yhden työntekijän. Toiminta ei ole silkkaa kahvin ja lounaan myymistä, vaan Lipponen käy kokkaamassa yksityisille vieraille, hoitaa cateringeja ja järjestää tapahtumia paikallisten yrittäjien kanssa.

Ruokaa laittaessaan Lipponen, joka harrastaa työn vastapainoksi teatteria, laulaa.

– Joikulauluja ja Eino Leinon runoja, sellaisia kuin Nocturne. Vesa-Matti Loiri oli minulle nuoruudessa tärkeä esikuva. Soitin poikkihuiluakin kahdeksan vuoden ajan.

Vaikka Lipposen kahvila sijaitsee suoraan Jounin Kaupan kassalinjastoa vastapäätä, moni asiakas sanoi, ettei ollut hoksannut koko paikkaa, kun tuore yrittäjä Lipponen jalkautui kyselemään heidän ajatuksiaan. Lipponen päätti, että kaupan asiakkaat oli herätettävä eloon huomaamaan, mitä heidän nenänsä edessä oli.

– Suomalaiset kun ovat usein semmoisia, että ne katsovat alaspäin tai taaksepäin, eivät eteensä, Lipponen määrittelee.

 Lipponen istui myös parin viikon ajan kahvilan pöydässä ja kyseli asiakkailta, mitä nämä kahvilapalveluilta toivoivat. Ideat hän kirjoitti vihkoon.

Katso ihmistä silmiin

Suomen iloisin yrittäjä -äänestys käytiin Facebookissa. Some on Lipposen mielestä vekkuli maailma, jossa on paljon mahdollisuuksia. Jounin Kauppaa pyörittävällä Sampo Kaulasella esimerkiksi on Facebookissa 200 000 tykkääjää. Siitä hyötyy myös Lipponen.

– Viime kesänä sisään käveli paljon ihmisiä, jotka tulivat varta vasten katsomaan, mikä paikka tämä oikein on.

Se, että yrittäjä näkyy asiakkaille, voi olla kilpailuvaltti.

– Mutta se voi olla yksinkertaisesti myös luonteva tapa toimia. Itse tykkään jutella ihmisten kanssa. Kirjasin jopa liiketoimintasuunnitelmaan, että kahvilasta tulee Mikon paikka. Halusin, että ihmiset samaistaisivat kahvilan minuun.

Yrittäjälle, joka haluaa astua esiin ja tehdä itsensä näkyväksi, Lipposella on pari vinkkiä.  

– Kannattaa aloittaa katsomalla ihmistä silmiin. Voi sanoa päivää ja mitä kuuluu, ja voinko auttaa. Yleensä se toimii.

Ideasta toimeen

Yrittäjän elämä tuskin on aina iloista, vaikka sellainen kunnia Lipposelle nyt lankesikin. Millainen persoona hän omasta mielestään on?

– Impulsiivinen. En aina ajattele tarpeeksi. Jos saan idean, että nyt tehdään jotain, niin sitten myös tehdään. Sama holtittomuus on tarttumassa vaimoon. Viime kesänäkin se oli kiireisen sesongin jälkeen ottanut suurehkon cateringtilauksen vastaan, vaikka justiin oltiin päätetty, että nyt lomaillaan.

Suomen iloisin yrittäjä -voiton varmistuttua kävi ilmi, että tällä kertaa Lipposen olisi maksettava impulsiivisuudestaan kalliisti, persnahalla.

– Lupasin, että jos voitan kisan, poljen 140 kilometriä Aatamin asussa pyörällä Norjan puolelle. Onneksi yksi pyöräfirma soitti jo ja vinkkasi hyvän rasvan, jota kannattaa sivellä takapuoleen, ettei tule hiertymiä. 

Lipposen voi nähdä polkemassa Hullunpolkasu- tapahtumassa, joka järjestetään Äkäslompolossa heinäkuussa, heti pahimman hyttyskauden mentyä.

Keskellä paratiisia

Lipponen ei suuremmin tohota somessa kahvilansa puolesta. Siihen on syykin.

– Olen ajatellut, että ei minun kahvilaa kannata hehkuttaa, sillä ei kukaan tänne kahvin takia tule. Mutta tämän paikan, Ylläksen ja Äkäslompolon, niiden puolesta hehkutan. Sillä paratiisihan tämä on!

Lipponen kertoo sveitsiläisestä Hans-Peteristä, joka lomaili taannoin vaimonsa kanssa Äkäslompolossa. Joka päivä hän kävi Roudassa kahvilla, ja joka päivä Lipponen kysyi, oliko kahvi hyvää.

Äkäslompolossa oli juuri avattu lumikenkäfrisbeerata, josta Lipponen kertoi Hans-Peterille. Hänhän voisi vaikka käydä siellä vaimonsa kanssa?

– Hans-Peter laittoi käden olkapäälleni ja sanoi, että kuule Mikko. Eilen lähdin vaimon kanssa taas kerran mökin portailta kävelemään lumikengillä. Emme nähneet kolmen tunnin aikana yhtäkään ihmistä. Lumikenkäfrisbee kuulostaa mukavalta, mutta me emme aio mennä sinne. 

– Minua nauratti. Ajattelin, että aivan mahtavaa, Lipponen kertoo.

Kesällä etelään

Äkäslompolo on ensisijaisesti hiihto- ja matkailukeskus. Koska Cafe & Bar Routa sijaitsee sen ytimessä, sesonki kestää joulukuusta toukokuuhun. Kiivaimman rytistyksen ajankohta on tarkkaan määriteltävissä.

– Se on maalis-huhtikuussa kello yhdentoista ja viidentoista välillä.

Toukokuussa, kun sesonki päättyy, Lipponen ei tee vähään aikaan yhtään mitään.

– Sitten lähden perheen kanssa Italiaan tai Espanjaan haukkaamaan vähän saastuneempaa ilmaa.

Katso myös video sympaattisesta Mikosta!

Mikko Lipposen rakkaudet

Ruoka.

”En kolua lomalla katedraaleja tai kirkkoja, vaan menen syömään ja juomaan. Pari vuotta sitten olin vaimon kanssa Italiassa, missä söin elämäni parasta risottoa. Italialainen tytär omisti paikan ja äiti kokkasi. Grappa oli itse valmistettua. Olimme paikan ainoat asiakkaat. Joskus käy hyvä tuuri.”

Tytär.

”Luulin, etten tykkäisi lapsista. Luokanopettajaopinnotkin tyssäsivät siihen luuloon. Mutta oma tytär on ovela tapaus. Hän on neljä, mutta vielä en ole päässyt kärryille siitä, millainen persoona hän on. Velmuja piirteitä löytyy.”

Sauna.

”Saunomista rakastan. Vaimon kanssa istutaan ja jutellaan saunassa, vaikka huusholli olisi aivan sekaisin. Kiireisenä päivänä saatan käydä keskellä päivääkin saunassa. Jos saunon yksin, se on minulle meditatiivinen paikka. Suosittelen sitä kaikille yrittäjille viinan sijaan.”

 

Teksti: Mia Sivula
Kuvat: Kaisa Sirén

 

 

 

 

Aihepiiri
Yrittäjä Ilmarinen