PITKÄÄ TYÖIKÄÄ – KIRSTI TUOKON TAITEILIJAN URA ALKOI NELIKYMPPISENÄ

16.7.2015
|
Artikkeli
image

Kirsti Tuokko teki ensimmäisen työuransa kuvaamataidon opettajana. Taiteilijan työvälineet hän kaivoi esiin keski-iässä. Toinen ura jatkuu tänäkin päivänä; 72-vuotiaana hän on menestynyt taiteilija.

”Olen aivan huumaantunut, kun keksin jotain. Se tunne ajaa minua työhuoneelle. Siellä käytössä on koko tunneskaala. Myös rajuimmat pettymykset itseen käydään työhuoneella. Joka kerran kun taidenäyttely tulee huomioitua, se on lupalappu jatkaa.” 

Helsinkiläinen Kirsti Tuokko on hyvä esimerkki siitä, miten vahva intohimo työtä kohtaan ei katso ikää. Taide on ollut toimeentulon lähde aina 22-vuotiaasta lähtien, jolloin hän valmistui kuvaamataidon opettajaksi.

- Tuolloin, 70-luvulla, pidin maalaamista individualistisena puuhasteluna ja porvarillisena hapatuksena. Koin silloin muut asiat tärkeämmiksi, Kirsti Tuokko muistelee.

Haave taiteilijan urasta eli kuitenkin vahvana.

- Kaivoin taiteilijan työvälineet esiin vasta, kun olin 45-vuotias. Ajattelin, että en halua kuolla, ennen kun olen kokeillut tätä!

Kokeilu kannatti, vaikka tie kohti onnistumisia olikin pitkä. Kun eräästä näyttelystä tuli erittäin positiivinen arvio, hän sai tarvittavaa itsevarmuutta.

- Ajattelin, että ehkä sittenkin pärjään.

Eläke turvaa arjen

Taiteilijan työllä harvoin varsinaisesti rikastuu, ja näin on Kirsti Tuokon kohdallakin. Työeläke tuo arkeen perusturvan.

- Elän eläkkeelläni, mutta maksan työhuoneen vuokran ja työvälineet myydyillä töillä ja apurahoilla, hän kertoo.

Työnteko, taiteen luominen, jatkuu tiiviinä ja antoisana.

- En usko, että taiteilija jää koskaan kokonaan eläkkeelle. Useimmat varmasti löytävät jonkin väylän, miten jatkaa työskentelyä. Minulle on keskiössä se ilo, mitä työstä saan.

Taiteen parissa työskentelevälläkin työhyvinvointi rakentuu työn sisällöstä.

- Pitkän työiän salaisuus on se, että tekee sitä, mistä pitää. Kuvisopena pidin eniten yhteistyöstä, kun suunniteltiin yhdessä uusia tehtäviä. Sain myös oppilaista valtavasti energiaa. Myös taiteilijan työssä vuorovaikutus yleisön kanssa on tärkeää, Kirsti Tuokko kuvaa.

Lisää tarinoita pitkästä työiästä Työpaikkanaurajat-sivustolla Facebookissa   

Kuva: Aapo Huhta