RAKENTAMISTA LEAN-FILOSOFIALLA

24.4.2015
|
Artikkeli
image

Rakennusliike ja palveluyritys Fira soveltaa Lean-filosofiaa ja johtamista paremman rakennusalan ja yhteiskunnan aikaan saamiseksi hyvin tuloksin. Vuonna 2002 perustetun yhtiön liikevaihto oli edellisessä tilinpäätöksessä n. 100 miljoonaa euroa ja kaksinumeroinen kasvutarina jatkuu.

Kun Jussi Ahosta tuli rakennusliike Firan toimitusjohtaja vuonna 2009, oli yhtiön liikevaihto 14 miljoonaa euroa. Tuolloin yhtiölle asetettiin suuri tavoite: saavuttaa 100 miljoonan euron liikevaihto seitsemässä vuodessa. Tavoitteet saavutettiin kuudessa vuodessa. Jo tuolloin liiketoimintaa johdettiin palveluliiketoiminnaksi, fokus kohdennettiin asiakkaisiin ja asiakkaiden tarpeet nostettiin kehityksen keskiöön. Yhtiön tase on kevyt, pääoman käyttö tehokasta ja liiketoiminta rahoittaa kasvun.

– Fira tuottaa viiden prosentin liikevoitolla 50 prosentin oman pääoman tuoton, sanoo Jussi Aho.

Fira rakentaa Lean-filosofialla. Jatkuvaan parantamiseen keskittyvän Leanin avulla yritys kehittää uutta, eikä hukkaa ja hävikkiä juuri synny.

Yksi Firan ratkaisuista on allianssirakentaminen. Siinä olennaista on läpinäkyvyys ja avoimuus, jolloin osapuolet tietävät toistensa tulot ja kulut. Allianssimallissa pääsuunnittelija, asiakas ja rakennusliike sopivat yhdessä avoimesti rakennushankkeen tavoitteista. Ansainta ja lisäarvo syntyvät, kun asiakkaalle tärkeät tavoitteet saavutetaan.

Rakennusalaa voi muuttaa fiksummaksi

Aho on varma, että fiksut ihmiset voivat muuttaa rakennusalaa aiempaa fiksummaksi.

– Toimialan uudistajat löytyvät nuorisosta ja heille pitää antaa tilaa mahdollisimman nopeasti. Rakennusalan johtamismallit muuttuvat managementista leadershipiin ja vuorovaikutukseen perustuvaan palveluliiketoimintaan. Asiakkaiden ja yhteiskunnan etu nousevat kaiken keskiöön, Jussi Aho sanoo.

Firassa investointeja tehdään fiksun lopputuloksen takaamiseksi aineettomiin kehitysohjelmiin, prosesseihin, tietojärjestelmiin ja yhdessä oppimiseen – sellaisiin teemoihin, jotka synnyttävät kasvua nyt ja tulevaisuudessa. Jatkuvasta osaamisen kehittämisestä hyötyvät kaikki.

– Kun osaaminen meillä ja verkostossa lisääntyy, yritykseen hakeudutaan töihin, kumppanit haluavat tehdä yhteistyötä ja asiakkaat tarjoavat hankkeitaan. Tärkeintä on kuitenkin oman porukan tyytyväisyys ja hyvä fiilis, Aho summaa.

Toimitusjohtaja Jussi Ahon kolme teesiä:

  • Rakentaminenkin siirrettävä palveluliiketoimintaan
  • Jatkuvaa parantamista Lean-mallilla
  • Asiakkaiden ja yhteiskunnan etu keskiöön

 

Katso video: Fira siirtyi palveluliiketoimintaan ja Lean-johtamiseen

Fira-konserni
Toimiala: Rakentaminen

Henkilökunta: 148

Liikevaihto: 98,1 miljoonaa euroa (2014)

Liikevoitto: 4,7 miljoonaa euroa (2014)

Oman pääoman tuotto: 50 prosenttia (2014)

Liikevaihtotavoite: yli 125 miljoonaa euroa vuonna 2015

Omistus: yhdessä johto ja henkilöstö, 28 omistajaa

Kotipaikka: Vantaa