RITAKALLIO: ELÄKEJÄRJESTELMÄ TÄRKEÄ KILPAILUKYVYN TUKIPILARI

1.10.2015
|
Uutinen
image

Suomen sijoitus on tuoreessa Maailman talousfoorumin kilpailukykyvertailussa pudonnut. Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio kuitenkin muistuttaa, että monet asiat tekevät Suomesta edelleen erittäin hyvän ympäristön yrityksille toimia. Esimerkiksi eläkejärjestelmän tuoma vakaus ja ennustettavuus ovat tärkeitä kilpailukyvyn osatekijöitä.

‒ Suomalainen työeläkejärjestelmä kohtelee työnantajia kansainvälisesti vertaillen hyvin. Työeläkemaksujen taso on eurooppalaista keskitasoa, ja työnantajayritykset voivat ulkoistaa työntekijöiden eläketurvasta huolehtimisen ja siihen liittyvät riskit eläkeyhtiöille, Ritakallio sanoo.

‒ Täällä työnantaja myös tietää tulevien eläkemaksujen tason pitkälle eteenpäin ja pystyy hallitsemaan tulevia kulujaan, eikä ikäviä yllätyksiä pääse syntymään, hän jatkaa.

Ritakallion mukaan suomalainen eläkejärjestelmä on monessa mielessä poikkeuksellinen laatuaan; useissa maissa eläketurva on nimittäin järjestetty siten, että työnantaja kantaa kokonaan vastuun työntekijöidensä eläkkeistä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työnantajan on kerättävä eläkemaksut, hallinnoitava eläkerahastoja omin voimin ja huolehdittava siitä, että rahastot riittävät eläkkeelle jääneiden työntekijöiden eläkkeisiin vuosikymmeniksi eteenpäin.

‒ Suomessa työnantajat voivat ulkoistaa eläkemaksujen rahastoinnin ja tulevista eläkkeistä aiheutuvan vastuuvelan ammattimaisille työeläkeyhtiöille. On mielestäni yritysten etu, että suomalaisyritykset voivat keskittää resurssinsa omaan ydinbisnekseensä tarvitsematta murehtia eläkkeistä, hän sanoo.

Ritakallion mukaan suomalainen eläkejärjestelmä myös tukee työmarkkinoiden joustavuutta, kun työntekijä ei ole sidoksissa työnantajaan eläkerahastojen kautta.

‒ Oman systeemimme hienoudet tuntuvat kuitenkin julkisessa debatissa unohtuvan keskusteltaessa vaikkapa työnantajamaksujen tasosta.

Ritakallio korostaa, että työnantajien sosiaalivakuutusmaksut ovat Suomessa itse asiassa hyvinkin kilpailukykyiset verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, Viroon tai Keski-Euroopan maihin.

 

Lisätietoja:
Timo Ritakallio, toimitusjohtaja, p. 0500 536 346