TYÖSSÄ VAI ELÄKKEELLÄ – MOLEMPI PAREMPI!

24.2.2015
|
Uutinen
image

Onko elämä eläkkeellä pelkkää golfpallon hakkaamista tai keinutuolissa viihtymistä? Yhä useampi tekee eläkkeellä myös töitä – ja pitää siitä.

Eläkeläinen Raimo Vakkuri on tehnyt töitä koko eläkkeelläoloaikansa. Toimittajana, kouluttajana ja luennoitsijana toimivalla Vakkurilla on vuosia eläköitymisen jälkeenkin monta rautaa tulessa.

− Työnteko eläkkeellä maistuu, jos mahdollista, entistäkin paremmalta. Nyt saan pitää valinnanvapauden itselläni. Myös työn tuomalla rahalla on iso merkitys vanhuuden päiville.

Vakkuri kuuluu siihen yhä kasvavaan joukkoon ihmisiä, jotka seniori-ikään tultuaan eivät jämähdäkään kotiympyröihin, vaan ovat edelleen toimeliaita kansalaisia. Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan 63-66 -vuotiaiden työllisyysaste saavutti viime vuonna uuden ennätyksensä.

Työuralle jatkoaikaa

Suomalaisen työuran kesto kasvaa hitaasti mutta varmasti. Viimeisimmässä tilastossa työvoimaan kuulumisen odotettu aika oli jo 37,2 vuotta. Eläkkeellä tehdyllä työllä on merkitystä myös kansantalouden kannalta.

− Työskentely eläkkeen rinnalla yleistyy koko ajan. Viime vuonna Ilmarinen myönsi 2500 eläkettä, jotka perustuivat eläkkeen rinnalla tehtyyn työhön. Vuonna 2013 vastaava luku oli reilu 2000. Eläkkeen rinnalla tehty työkin pidentää toisasiallisesti työuria vaikka se ei eläketilastoissa näykään, sanoo Ilmarisen eläkkeistä vastaava varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhta.

Raimo Vakkurin syy tehdä töitä eläkkeellä on puhtaasti itsekäs. Työ antaa elämälle merkitystä ja sisältöä.

− Työni on erittäin mielenkiintoista ja antaa paljon henkisesti. Työ antaa mahdollisuuden olla terveellä tavalla väsynyt illalla ja nauttia aidosti vaikkapa viikonlopusta, hän listaa.

Ikääntyneillä on tänä päivänä paljon työhaluja: Ilmarisen vuonna 2012 tehdyssä kyselyssä yli puolet vastikään vanhuuseläkkeelle jääneistä oli halukkaita jatkamaan työskentelyä.

Syyt jatkaa työntekoa vaihtelevat. Toisille syy on taloudellinen, jollekin työ taas tuo elämään sisältöä. Myös työkaverit ovat tärkeitä. Kun ikääntyneiden terveys on viime vuosikymmeninä jatkuvasti parantunut, mahdollisuuksia jatkaa työssä on yhä useammin.

Eläkeläiset arvokasta työvoimaa

Pelkkä halu työskennellä ei riitä, myös työtä olisi oltava tarjolla. Vuonna 2012 tehdyssä Ilmarisen kyselyssä lähes puolet uskoi, että eläkeläisillekin olisi töitä tarjolla.

Työnantajille ikääntyneet ovat alkaneet olla arvokas työvoimareservi. Esimerkiksi SOL Henkilöstöpalveluissa ikääntyvät työntekijät ovat henkilöstövuokraajan iso kasvualue. Erityisessä Keltaiset Pantterit -hankkeessa SOL haluaa houkutella riveihinsä eläkkeellä olevia ammattilaisia tarjoamalla ikään ja kykyyn sovitettuja tehtäviä. Eniten työtä on hoiva-alalla mutta myös esimerkiksi rakennusalalla löytyy tarvetta.

Vakkuri sanoo, että voi lämpimästi suositella omaa eläke−työ -yhdistelmäänsä muillekin. Tärkeintä on oma halu työskennellä ja into, jota vielä riittää. Oravanpyörään Vakkuri ei kuitenkaan ole halukas.

− Ison osan työstäni voin tehdä joustavasti, sillä työ ei ole kalenteriin tai paikkaan sidottu. En ole ikinä kuvitellut itseäni kiikkutuoliin vaan olen aina nähnyt itseni aktiivisena eläkeläisenä

FAKTA: TYÖSSÄ JA ELÄKKEELLÄ

  • Vanhuuseläkkeen rinnalla voi tehdä haluamansa määrän työtä eikä sillä ole vaikutusta eläkkeen määrään.
  • Jos hakee vanhuuseläkettä, aiemman työsuhteen tulee kuitenkin päättyä. Tämän jälkeen voi solmia uuden työsuhteen ja jatkaa työskentelyä.
  • Työskentelystä eläkkeellä kertyy myös uutta eläkettä 1,5% vuodessa. Lisäeläkkeen saa maksuun täyttäessään 68 vuotta
  • Työn ja eläkkeen voi yhdistää myös osa-aikaeläkkeellä. Tällöin henkilö tekee 35-70 –prosenttista työaikaa ja saa vastaavan summan palkkaa.
  • Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva voi ansaita eläkkeensä rinnalla 40% aikaisemmista ansioista, osatyökyvyttömyyseläkeläinen jopa 60%. Eläkkeen voi myös jättää lepäämään 3kk-2v ajaksi.

Katso tarkemmat ohjeet työskentelystä eläkkeellä

Lue eläkejohtaja Anne Koivulan blogi: Saako eläkkeellä tehdä töitä?

Lue lisää SOL:n keltaiset Pantterit -hankkeesta