VAIN KOURALLINEN ELÄKKEITÄ JÄÄNYT MAKSAMATTA KREIKKAAN

9.7.2015
|
Tiedote
image

Kreikassa pankit ovat olleet suljettuina toista viikkoa. Tilanne on vaikeuttanut myös eläkkeiden maksua Suomesta Kreikkaan. Ilmarisen eläkeasiakkaista kymmenkunta asuu Kreikassa, ja maan ongelmien vuoksi heidän eläkkeitään ei ole saatu toimitetuksi paikallisten pankkien tileille.

Varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhdan mukaan heinäkuun eläkkeet palautuivat takaisin Ilmariseen, kun maksuja välittävä pankki ei Kreikan epäselvästä tilanteesta johtuen välittänyt maksuja kreikkalaispankkien asiakkaiden tileille. Osa näistä Ilmarisen eläkkeensaajista on suomalaisia, osa kreikkalaisia.

‒ Kreikan sekava ja vakava tilanne koskettaa tällä tavalla myös Suomesta eläkettä saavia henkilöitä. Kokonaisuuden kannalta Suomesta maksamatta jääneet eläkkeet eivät toki ole iso asia, mutta yksittäisen ihmisen elämä voi tietenkin mennä tällaisesta ihan sekaisin. Onhan kyseessä ihmisen toimeentulo, Kivihuhta pohtii.

Ilmarinen on pyrkinyt selvittämään tilannetta olemalla yhteydessä eläkeasiakkaisiinsa.

‒ Olemme lähettäneet heille kyselyn, jossa tiedustelemme, haluavatko he eläkkeensä maksettavaksi esimerkiksi jollekin suomalaiselle pankkitilille. Monellahan saattaa olla käytössään myös suomalainen tili, Kivihuhta sanoo.

Mikäli Ilmarinen ei jostain syystä tavoita eläkkeensaajaa, eläkkeet maksetaan kreikkalaistileille heti kun pankit taas aukeavat ja maksuja välitetään Kreikkaan.

Kreikassa asuvilta eläkeasiakkailta ei toistaiseksi ole tullut kyselyitä Ilmariseen.

Eläketurvakeskuksen mukaan Kreikassa asui vuodenvaihteessa 80 henkilöä, jolle maksetaan vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai perhe-eläkettä.

 

Lähes 7 000 eläkkeensaajaa asuu ulkomailla

  • Ilmarinen maksaa eläkkeitä kuukausittain kaikkiaan noin 320 000 henkilölle. Ulkomailla heistä asuu lähes 7 000.
  • Ulkomaille eläkkeitä maksetaan Ilmarisesta eniten Ruotsiin, Espanjaan ja Saksaan.
  • Eläkkeet maksetaan sekä Suomeen että ulkomaille aina kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä.
  • Maksut kulkevat Ilmarisesta suomalaisen pankin välityksellä ulkomaisille tileille.
  • Ulkomaisille pankkitileille maksettaessa eläkkeen näkymisessä tilillä saattaa olla parin päivän viive.