VUMOS – YRITYKSEN KASVU LUO TYÖTÄ

21.10.2015
|
Artikkeli
image

Kajaanilainen Vumos on kasvanut seitsemässä vuodessa yhden miehen ja Bobcatin yrityksestä lähes kaksikymmentä henkilöä työllistäväksi monialayritykseksi. Innovaatioiden avulla Vumos tähtää myös kansainvälisille markkinoille.

Vumoksen voimakaksikko on pariskunta: ideoiden isä ja Pelle Peloton -tyyppi Jarkko Tervonen ja Vumos Oy:n toimitusjohtaja Elina Tervonen. Kaikki alkoi siitä, kun Jarkko Tervonen hankki Bobcatin ja aloitti kaivuuhommat. Kasvu lähti nopeasti käyntiin, sillä tuore yritys pääsi mukaan UPM:n Kajaanin paperitehtaan purkuhommiin. Työ poiki toisen ja pian Vumos olikin jo mukana myös kiinteistöhuollossa. Kun yritys listaa osaamisensa, lista on pitkä: koneurakointia, kiinteistönhuoltoa, maanrakennusta, purku-urakointia, timanttisahaus ja -porauspalvelua ja teollisuuden säkitys- ja lastauspalvelua. Tällaista monialayritystä ei enää kahdestaan hoideta. Tänä päivänä yritys työllistääkin 19 ihmistä.

Kasvavan yrityksen luotsaaminen on ollut taitolaji. Elina Tervosen mielestä työnteko ja työllistäminen kuitenkin palkitsevat kaiken vaivan.

– Parasta on onnistumisen tunne. Tulen iloiseksi siitä, että yrityksemme työllistää ihmisiä. Kunnianhimokin ajaa eteenpäin. Tuloksen tekeminen ja kannattava toiminta ovat kuitenkin kaiken perusta.

Kasvu ei ole itsestäänselvyys. Vumos onkin tyyppiesimerkki yrityksestä ja yrittäjistä, jotka seuraavat valppaasti ympärillä tapahtuvaa rakennemuutosta ja ovat valmiita tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin. Tärkeää on kuitenkin se, että kasvu on hallittua eikä yritys lähde väärille poluille.

– Haasteina on löytää ne oikeat polut ja verkostot, joiden kautta yritys pystyy kasvamaan. Me olemme aktiivisesti käyttäneet asiantuntijoita sparraamassa meitä, jotta kasvu pysyy hallussa, Elina Tervonen kertoo.

Uusi keksintö tuo kasvua

Yksi Vumoksen kasvun salaisuuksista on innovatiivisuus. Siihen perustuu maailman valloitusta aloittavan yrityksen oma mobiili-säkitysmalli. Keksintö lähti liikkeelle käytännöllisesti uuden ratkaisumallin tarpeesta. Pari vuotta sitten Vumos Oy nimittäin sai tarjouspyynnön säkityspalveluista. Kun yrityksen edustajat katselivat touhua paikan päällä, monimutkainen toimintamalli hämmästytti. Hämmästelyn jälkeen käynnistyi ajatustyö. Näin syntyi uusi säkitysmalli, jolla yritys on menossa kansainvälisille markkinoille.

– Miehelläni on pitkä tuotekehitystausta ja nähtyään säkityksen, hän alkoi miettiä, ettei tämä voi olla näin tuskaisen vaikea homma, Elina Tervonen kertoo.

Jarkko Tervosen idean pohjalta syntyi merikonttiin rakennettu liikkuva säkitysjärjestelmä, joka jauhaa, säkittää, punnitsee ja analysoi suursäkkien sisällön. Uutta tuotetta kehitettiin yhdessä Kainuun ELY-keskuksen, ulkopuolisten asiantuntijoiden ja alihankkijoiden kanssa.

Vumoksen Efficient packing -säkityspalvelua viedään naapurimaiden markkinoille. Tähtäimessä ovat kaivokset, satamat ja teollisuuslaitokset, eli paikat, missä tarvitaan raskaamman materiaalin pakkausta suursäkkeihin.

– Meillä on Suomessa isoja yrityksiä eli kaivoksia asiakkaina. Kun vanhat asiakkaat suosittelevat meitä, se auttaa uusien asiakkaiden vakuuttamisessa. Uusien markkinoiden haku ulkomailta vaatii paljon jalkatyötä, neuvotteluja ja keskusteluja. Olemme panostaneet markkinatutkimuksiin, jotta pystymme kohdentamaan markkinointia oikein, Elina Tervonen jatkaa.

Kasvua myös yrityskauppojen kautta

Vumos kasvaa myös yrityskauppojen kautta. Loppusuoralla on Vuokatin Nurmi Oy:n yrityskauppa. Kauppa laajentaa yrityksen osaamista viherrakentamisen puolelle. Kun sopiva yritys tuli eteen, niin kauppaa ei tarvinnut kauaa miettiä.

– Vuokatin Nurmen yrityskauppa tuo lisäosaamista viherrakentamispuolelle ja se mahdollistaa isommat kokonaisurakat. Tähän asti me olemme tehneet raa'at kaivuuhommat ja Vuokatin Nurmi pinnat. Jatkossa pystymme tarjoamaan urakoissa kaiken maanrakentamisen alusta loppuun asti, Elina Tervonen toteaa.

Elina Tervosen tavoitteet ovat selvät. Vumoksen ei ole tarkoitus pysähtyä.

– Haluamme olla tunnettu ja luotettu teollisuuden yhteistyökumppani Skandinavian alueella ja miksei laajemminkin. Viiden vuoden tavoite on, että konsernin liikevaihto on 10 miljoonaa euroa. Siinä meillä on tekemistä, mutta me näemme tavoitteet realistisina, Elina Tervonen sanoo.

Viisi asiaa miten yritys saadaan kasvuun ja työllistämään:

1. Hyvä ja toimiva liikeidea

2. Tehokkaat liiketoimintaprosessit ja kannattavuuden varmistaminen

3. Laadukas ja vastuullinen toiminta, asiakastyytyväisyys

4. Rohkeus, ahkeruus ja pitkäjänteisyys

5. Yhteistyöverkostot

Vumos Oy

  • vuonna 2008 perustettu monialayritys
  • kotipaikka Kajaani
  • työllistää 19 henkilöä
  • Vumos Green – maanrakentaminen
  • Vumos Efficient Packing – säkityspalvelut

Teksti: Pekka Moliis
Kuvat: Miska Puumala