Hyvä mieli vie taksiyrittäjää eteenpäin

9.12.2016
|
Artikkeli
image

Taksiyrittäjä Riitta Nikulaisen palvelu ei pääty asiakkaan kotiovelle. Tarvittaessa hän vie maitopurkit jääkaappiin ja sytyttää hellaan tulen. Auttamisesta tulee hyvä mieli. Sen myötä jaksaa taas kurvata seuraavalle kyydille.

Riitta Nikulainen saattaa palvella asiakkaitaan pikkuisen paremmin kuin he osaavat odottaa. Se ei ole aina edes tietoista.

  – Olen perushoitaja koulutukseltani. Ihmisten palveleminen on minulle hyvin luontevaa, se on verissä, Nikulainen sanoo.

Aloitettuaan kymmenen vuotta sitten taksiyrittäjänä Pohjois-Savon Keiteleen kunnassa, Nikulainen huomasi hyvän palvelun näkyvän myös kukkarossa.

  – Silloin asiakas sai tilata taksin keneltä halusi. Kun hyvin palveli, sai hyvin asiakkaita.

Toista on nyt, kun kyyti menee aina seuraavalle jonossa olevalle autolle. Siitä huolimatta Nikulaiselle palveleminen on sydämen asia. Se on myös tärkeää oman jaksamisen kannalta.

  – Kun saa positiivista palautetta, tietää, että on onnistunut työssään. Siitä saa voimaa.

Asiakas ylensi varamummoksi

Riitta Nikulaisen palvelualttius ja hoitopuolen ammattitausta ovat päässeet arvoonsa muun muassa niinä kertoina, kun muualla hälytystehtävissä liikkuva ambulanssi on joutunut tilaamaan potilaalleen taksin. Kyyditessään potilasta Nikulaisella on ollut ammattisilmää seurata tämän vointia ja hän on pystynyt pitämään ambulanssin tilanteen tasalla.

Yrittäjä ajaa myös Kela-kyytejä kotipaikkakunnan ja Kuopion yliopistollisen sairaalan välillä.

  – Täältä ajaa tunnissa Kuopioon. Siinä ajassa on ehditty käydä monet henkevät keskustelut. Joskus olen saanut asiakkaalta kiitosta, että ihan kuin olisi psykologilla käynyt.

Pieniä asiakkaita varten auton hanskalokerosta löytyy paperia, värikyniä ja satulevyjä. Välillä taksitäti innostuu kyyditettävänsä kanssa kertomaan vuorotellen satua tai he alkavat jammailla tutun lastenlaulun tahtiin. Niillä on ollut mukavia seurauksia.

  – Yksi pieni tyttö sanoi kerran, että voitko olla minun varamummo. Sinä päivänä kirjoitin Facebookiin, että tänään sain ylennyksen.  

Pussikeittoja ja välipalapatukoita

Aina taksityö ei ole yhtä antoisaa, kun istuu pitkän päivän tolpalla tai kun pyörittää yhtä pitkän ajan rattia ilman kunnon taukoa. Niitä päiviä varten yrittäjä pitää mukanaan esimerkiksi kudinta, pussikeittoja ja välipalapatukoita. Kädet tarvitsevat tekemistä ja vatsa evästä. Nikulainen on huomannut, että säännöllinen ruokailu auttaa painonhallinnassa ja pitää mielen virkeänä.

Myös liikunta auttaa jaksamaan. Autoilijan yksi mieluisimmista kuntoilumuodoista on ratsastaminen, jota hän on harrastanut pari vuotta leidiryhmässä.

  – Se on paras mahdollinen liikuntamuoto, hirveän hyvä selälle. Ja jos on paha mieli, tallilla se unohtuu, kun hevonen vähän tökkää turvalla.

Tärkeää vastapainoa työlle on myös kotona puuhastelu, talon koirasta, kissoista ja kesälampaista huolehtiminen, perheen kanssa oleilu ja ystäviin yhteyden pitäminen. Ja annas olla kun mummon kaksivuotias silmäterä tulee vierailulle. Silloin unohtuu kaikki muu.

Yrittäjien puhallettava yhteen hiileen

Tulevaisuuden turvakseen yrittäjä maksaa yrittäjäeläkettä. Viime vuosina hän on kuitenkin havahtunut laskemaan, että sitä olisi hyvä maksaa enemmänkin. Tulevaisuus mietityttää muutoinkin, sillä vielä on arvailujen varassa, miten valtiovallan työstämä liikennekaari tulee käytännössä näkymään taksialalla: Miten digiloikka etenee? Miten matkojen hinnoittelun käy? Miten taksilupakiintiöiden poistuminen vaikuttaa?

  – Kaupunkien taksit tulevat varmaan olemaan suurin kärsijä. Jos lupia tulee liikaa, leipä ei riitä kaikille, Nikulainen ounastelee.

Maaseudulla kyytien väheneminen on totta jo nyt: Kela-kyytejä riittää, mutta esimerkiksi koululaisten kuljetukset ovat vähentyneet. Nikulainen näkee, ettei pienillä asemilla tulisi menettää ansaintatilaisuuksia ainakaan oman edun tavoittelun tiimellyksessä.
  – Tärkeämpää on tehdä yhdessä, puhaltaa yhteen hiileen. Esimerkiksi kuntaan voi pitää yhteyttä, jotta koululaiskyydit säilyisivät takseilla eivätkä menisi joukkoliikenteelle.

Vaikka ala on muutoksen kourissa eikä tulevasta tiedä, asiakkaan palveleminen on edelleen se ykkösasia.

  – Työn on oltava asiakaslähtöistä. Ei anneta huolien vaikuttaa asiakkaisiin. Ainakin itse uskon hyvään ja siihen, että kyllä ne asiat järjestyy.

Nikulainen mielellään näkee, että hänen työpaikkansa olisi jatkossakin pyörien päällä, sillä myös ajaminen on verissä. Kesälomallaankin hän haikailee tien päälle, silloin tosin nelipyöräinen vaihtuu Harrikkaan.

  – Minulla on avokypärä ja naku pyörä, tykkään kun ajoviima tuntuu ja ajaessa tyhjenee pää.

Riitta Nikulaisen vinkit työssä jaksamiseen:

  • Etsi työsi helmet ja nauti niistä.
  • Pidä yllä myönteistä ja toiveikasta asennetta.
  • Huolehdi säännöllisestä ruokailusta.
  • Löydä itsellesi mieleinen tapa kuntoilla.
  • Pidä huolta ihmissuhteista. Perhe ja ystävät ovat tukenasi.

Teksti Sari Toikkanen
Kuvat: Eemeli Kiukkonen