Joulumieltä ja suomalaista designia Helsingin ytimessä

12.12.2016
|
Artikkeli
image

WTC:n upeaan pankkisaliin Aleksanterinkadulle avattiin jouluinen pop-up-myymälä: TRE Christmas Market. Joulumarketissa myydään suomalaisia design-tuotteita. Joulu onkin suomalaisille design-yrittäjille mitä parasta sesonkiaikaa.

Aleksanterinkadulle Helsingin ytimeen on avattu uusi jouluinen myymälä, joka on auki aina jouluaattoon asti. Christmas Marketista vastaa helsinkiläinen design-liike TRE. Ensimmäistä kertaa avattu joulumyymälä keräsi jo avajaisviikonloppuna noin 15 000 kävijää. 

Kivasti on lähtenyt liikkeelle ja asiakkaita on riittänyt. Tavoitteena on saada 80 000–100 000 kävijää kuukaudessa, mutta tällä tahdilla tavoite varmasti ylittyy, TRE:n perustaja Tanja Sipilä kertoo.

Suomalaista vastuullista designia

 Tuotteet, joita myymälässä myydään, edustavat suomalaisen designin kärkeä.

–  Liikkeestä voit löytää tuotteita, jotka ovat tarpeellisia ja eettisiä, mutta myös sellaisia, josta asiakas voi tuntea ylpeyttä. Tuotteista löytyy muun muassa muotia ja koruja, sekä lapsille suunnattuja leluja, vaatteita ja kirjoja. TRE Christmas Marketista löytyy lastenvaatteiden trendikkäimmät merkit Vimma ja Papu, sekä monia muita valmistajia. Mukana on myös uusia tekijöitä, Sipilä kuvailee tuotteistusta.

Leino Design ja  Oppi&ilo mukana

Käsityönä lyhtyjä valmistava Leino Design on mukana pop-up-myymälässä. Aiemmin Leino Designin lyhtyjä on pääkaupunkiseudulla saanut vain verkkokaupasta, mutta nyt niitä voi löytää myös TRE Christmas Marketista.

– Pienenä lyhtypajana on ollut hienoa päästä mukaan, kiittelee Mirkka Leino, Leino Designin perustaja.

Joulusesongin merkitys on salolaiselle yritykselle tärkeä. Talviaika sopiikin lyhdyille hyvin, sillä Leino Designin lyhdyt on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja ovat säänkestäviä.

– Joulu on ehdottomasti parasta aikaa. Pimenevät illat syksyllä herättelevät asiakkaita, mutta jouluna lyhtyjä menee eniten. Minilyhtymme on ollut suosikkituote ja se sopii hyvin joululahjaksi, Leino kuvailee.

Erityisesti lapsille suunniteltuja tuotteita myyvä Oppi&ilo on myös lähtenyt TRE Christmas Marketiin innolla mukaan.

– Jouluna ihmiset haluavat ostaa lapsille kehittävää ja kivaa tekemistä. Joulunpyhinä lautapelien pelaaminen on koko perheelle yhteistä ja mukavaa tekemistä, kertoo Maarit Vaarnas Oppi&ilosta.

Uudet lautapelit ovatkin joulun hittituotteita.

– Vauhtia ja vipinää -lautapeli (3-6-vuotiaille) sekä tunneilmaisupeli Seikkailujen saari (5-8-vuotiaille) ovat tämän joulun myydyimpiä pelejä, Vaarnas kertoo.

TRE Christmas Market kerää kiitosta myös Vaarnakselta.

– Olemme tyytyväisiä yhteistyöstä. Tila on hieno ja hyvällä paikalla, ja sieltä löytyy hyviä tuotteita myös muilta toimijoilta,  Vaarnas kuvailee.

Upea tila mahdollistaa jouluisen design-tapahtuman

Idea pop-up myymälästä syntyi upeasta liiketilasta. Tanja Sipilä oli muutama vuosi sitten käynyt katsomassa WTC:n pankkisalin tilaa ja ihastui siihen välittömästi.

– Tila on itsessään jo kokemisen arvoinen ja tämä oli ainutkertainen mahdollisuus toteuttaa unelma. Otin yhteyttä tilan omistajaan Ilmariseen, joka osaltaan mahdollistaa idean toteutumisen tilan vuokraamalla, Sipilä kuvailee.

WTC:n  pankkisali on remontin jälkeen ollut tyhjillään muutaman vuoden ja saa nyt hyvän käyttötarkoituksen jouluksi. Sipilän mukaan tämän kokoluokan suomalaista design-tapahtumaa ei Helsingin keskustassa ole aiemmin nähty.

– Tämä on merkittävä suomalainen muotoilutapahtuma. Designtuotteita on aiemmin ollut vaikea löytää ja moni ostaisi niitä lahjaksi mielellään, Sipilä toteaa.

Hyväntekeväisyys ja liiketoiminta luonnollisesti yhdistettynä

TRE:n Christmas Marketissa asiakas voi myös osallistua hyväntekeväisyyteen Brother Christmas -nimisen toimijan kautta. Ajatus hyväntekeväisyydestä syntyi Sipilän mukaan kuin itsestään.

– Tämä on tapa, joka yhdistyy luonnollisesti meidän liiketoimintaamme. Tavoitteena on kerätä tuhat lahjaa ja pyrkimyksenä on huomioida kaikki ikäluokat mahdollisimman hyvin. Asiakas voi ostaa lahjan -30 prosentin hintaan hyväntekeväisyyteen ja saa samalla 10 prosentin alennuksen omista ostoksistaan. Suurin osa lahjoituksista tulee yrityksiltä, mutta haluamme kannustaa myös yksityishenkilöitä hyväntekeväisyyteen, Sipilä selvittää.

Eikä kyse ole pelkästään TRE Christmas Marketista ostetuista tuotteista.

– Haluamme rohkaista jokaista toimimaan ruohonjuuritasolla omassa arjessaan. Lahjan voi antaa myös muuta kautta, mutta haluamme antaa kipinän auttamiseen, Sipilä kuvailee ajatustaan hyvän tekemisestä.

Lahjojen antaminen palkitsee

Sipilä kertoo olevansa jouluihminen ja sanookin, että liikkeen avaamisesta syntyi heti jouluinen olo. Myös lahjat ja erityisesti niiden antaminen ovat hänelle keskiössä.

– Lahjan antaminen on mielestäni aina palkitsevampaa kuin saaminen On ihana antaa lahjoja ja siitä tulee aidosti hyvä mieli. Christmas Marketin avaaminen merkitsee minulle myös pitkäaikaisen haaveen toteutumista, Sipilä kertoo.

TRE Joulumarket on avoinna joka päivä 24.12. asti klo 11–20, ja joulua edeltävän viikon klo 11–21. Jouluaattona klo 9–12. Osoite on Aleksanterinkatu 17.

Tre Joulumarket avoinna:
24.11.–18.12.
ma–su: 11–20

19–23.12.
ma–pe: 11–21

24.12.
la: 9–12

Teksti: Juho Hakola
Kuvat: Salli Raeste