INTOHIMO TYÖHÖN SAA TAITEILIJAN JATKAMAAN TÖITÄ VIELÄ ELÄKKEELLÄKIN

6.6.2016
|
Artikkeli
image

Yrittäjä Karin Widnäs on niin innostunut työstään, ettei edes ajattele siitä luopumista. Uteliaisuus ja intohimo pitävät seitsemänkymppisen taiteilijan vireessä.

Keraamikko ja muotoilija Karin Widnäs muutti Helsingistä Fiskarsiin kaksikymmentä vuotta sitten. Heinäkuussa hän avaa kotistudionsa keramiikkataiteilijoille ympäri maailmaa. Tämä KOTONA-näyttely järjestetään tänä vuonna 11. kerran. Se avartaa näkemystä siitä, millaisia mahdollisuuksia keramiikkataide tarjoaa.

Studio Karin Widnäs-Weckströmissä vierailijalle avautuu uusia tapoja käyttää keramiikkaa paitsi käyttötaiteena myös arkkitehtuurissa ja sisustamisessa. Taitelija suunnittelee arkkitehtonisia keramiikkaelementtejä niin julkisiin kuin yksityisiinkin rakennuksiin.

Eläke kuin taiteilija-apuraha

Widnäs toimii itsenäisenä yrittäjänä, vaikka kuuluukin Fiskarsin taitelijaosuuskuntaan. Eläkettä hänelle on kertynyt YEL-vakuutuksen lisäksi opetustyöstä. Hän on toiminut sekä virkasuhteissa että tuntiopettajana.

– Keraamikon ammatti on mielenkiintoinen, monipuolinen ja innostava. Nostan eläkettä vähän kuin taiteilija-apurahaa ja jatkan työtäni. Se on hieno juttu! Yrittäjäeläke tuntuu mukavalla tavalla siltä kuin söisi laarista jälkikäteen.

Karin Widnäs ei ymmärrä, miksi eläkettä verotetaan. Palkoista ja palkkioistahan on jo kerran maksettu veroa. Hänen mielestään yhteiskunnan pitäisi kannustaa töiden tekemiseen eläkkeellä.

Mielikuvitus avainasemassa

Yrittäjänä Widnäsillä on mahdollisuus muuttaa tuotantoa vaikka yhdessä yössä. Isot organisaatiot muuttuvat jähmeämmin. Ne laskevat tarkkaan, mikä kannattaa. Widnäs tekee työtään intuitiivisesti tunteella. On hänellä tosin merkonomin tutkintokin.

Luovan alan yrittäjänä ei pärjää pelkällä luovuudella. Ammattiosaaminen on tärkeää riippumatta siitä, mitä tekee.

– Käsityötaitelijan on tunnettava materiaalinsa, jotta hän tietää sen mahdollisuudet.

Yrittäjyyden arvostamisen nousu ilahduttaa Karin Widnäsiä. Arvostus innostaa ihmisiä yrittämään.

– Luovassa ammatissa tarvitaan mielikuvitusta, intohimoa ja innostusta. Nykyajan nuorilla on kyky hiffata nopeasti, mikä on ajan hermolla. Nykymaailmassa pärjätäkseen on osattava aavistaa asioita etukäteen ja reagoitava pikaisesti.

Luovuus ei lakastu

Karin Widnäs ei pelkää luovuutensa ehtyvän vanhana. Päinvastoin. Pitkä kokemus vain lisää luovuutta. Widnäs uskoo, että mitä enemmän ihminen on tehnyt ja luonut, sitä luovempi hänestä tulee.

– Eläkeiässä ei saa pysähtyä!

Matkustaminen avartaa. Se ruokkii mielikuvitusta ja sitä kautta luovuutta.

– Olen pitänyt näyttelyjä eri maissa ja päässyt sitä kautta sisään erilaisiin kulttuureihin ja tutustunut eri maiden taiteilijoihin.  

Ideoita riittää

Keramiikkataitelija nauttii Fiskarsin kauniista luonnosta ja yhteistyöstä muiden ruukin taiteilijoiden kanssa. Yhteiset näyttelyt innostavat Widnäsiä. Ideoista hänelle ei ole koskaan ollut pulaa. Ne syntyvät heti.

– Joskus ihmettelen, onko jossain joku, joka antaa minulle ideoita. Ne syntyvät niin helposti.

– Minua harmittaa, että pitää nukkua! Haluaisin vain tehdä ja tehdä. Yksi projekti innostaa toiseen ja ruokkii sitä.

Karin Widnäs kerää infopankkia keramiikoilta tulevaisuutta varten opiskelijoille ja tutkijoille. Pankissa on muun muassa reseptejä.

Karin Widnäsin vinkit jaksamiseen:

  • Hanki hyvä ammattitaito
  • Huolehdi terveydestäsi
  • Verkostoidu ja pidä aivoriihiä
  • Älä lannistu epäonnistumisista. Niistä oppii.
  • Vältä negatiivisia ihmisiä. He vievät energiaa.
  • Stressiltä ei voi välttyä. Löydä oma keinosi rentoutua ja nollata tilanne. Mene metsään tai uimaan, matkusta, mene näyttelyyn tai tapaa hauskoja ihmisiä.


Teksti: Tiina Komi
Kuvat: Jaakko Jaskari