OSA-AIKAELÄKETTÄ VOI HAKEA VIELÄ LOPPUVUODEN AJAN – OSITTAISELLE ELÄKKEELLE PÄÄSEE SILTI JATKOSSAKIN

12.10.2016
|
Tiedote
image

Osa-aikaeläkkeestä kiinnostuneen kannattaa laittaa hakupaperit pian vetämään: hakuaikaa on loppuvuoteen saakka. Osittainen eläkemahdollisuus säilyy jatkossakin, sillä osa-aikaeläkkeen korvaa ensi vuodesta alkaen osittainen varhennettu vanhuuseläke. Ja jos pohdit osittaiselle eläkkeelle jäämistä aivan lähikuukausina, kannattaa laskea molempien vaihtoehtojen vaikutukset tuloihin.

Osa-aikaeläkettä voi hakea 61–67-vuotiaana. Osa-aikaeläkkeellä henkilö pienentää työpanostaan kokopäivätyöstään noin puoleen.

– Jos osa-aikaeläke kiinnostaa, varmista ensin työnantajaltasi, että voit vaihtaa työsi osa-aikaiseksi. Sovi aloittamisen ajankohdasta, työmäärästä ja palkasta kaikkine lisineen ja bonuksineen, neuvoo Ilmarisen eläkeosaston osastopäällikkö Nina Bruun.

Bruun neuvoo osa-aikaeläkkeestä kiinnostuneen myös selvittämään, miten osa-aikaeläke vaikuttaa tuloihin.

– Eläkeyhtiöstäsi voit tilata laskelman osa-aikaeläkkeen määrästä. Ja kun kaikki on selvää, hae osa-aikaeläkettä noin kuukautta ennen kuin aiot jäädä eläkkeelle. Viimeinen mahdollinen päivä toimittaa hakemus eläkeyhtiöön on 31. joulukuuta, Bruun sanoo.

Mahdollisuus jäädä osittaiselle eläkkeelle säilyy jatkossakin

Eläkeuudistuksen myötä osa-aikaeläke poistuu, ja sen korvaa ensi vuodesta alusta alkaen osittainen varhennettu vanhuuseläke. Se on ehdoissaan osa-aikaeläkettä joustavampi.

– Osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voi tehdä osa-aikatyötä, mutta pakko se ei ole. Osittaisen vanhuuseläkkeen saaja voi myös työskennellä täysimääräisesti tai olla työskentelemättä lainkaan – tai mitä tahansa siltä välitä. Näin eläke ei ole sidottu työnantajan suostumukseen työnteon vähentämisestä, Bruun sanoo.

Erona osa-aikaeläkkeeseen on myös se, että osittaisesta vanhuuseläkkeestä voi ottaa käyttöön puolet tai neljänneksen. Eläkkeelle siirtyminen pienentää vanhuuseläkettä kuitenkin pysyvästi.

–Ilmarisen verkkosivujen laskurilla voit helposti arvioida, paljonko osittaisen vanhuuseläkkeen määrä olisi ja paljonko se vaikuttaisi lopulliseen vanhuuseläkkeeseen. Ja jos pohdit osittaiselle eläkkeelle jäämistä aivan lähiaikoina, kannattaa pyytää laskelma myös osa-aikaeläkkeestä, Bruun vinkkaa

Lisätietoja omasta eläkkeestä ja laskelmapyynnöt: asiakaspalvelu, p. 010 195 000 

Lisätiedot medialle: Nina Bruun, eläkeosaston osastopäällikkö, p. 050 577 9143