Jokainen sukupolvi saa eläkettä enemmän kuin maksaa työeläkemaksuja

11.9.2017
|
Uutinen
image

Jokainen sukupolvi tulee Suomessa saamaan työeläkettä enemmän kuin on maksanut työeläkemaksuja. Tämän mahdollistaa talouskasvu ja työeläkevaroille saatavat sijoitustuotot. Rahoitus on kaksilla harteilla: työmarkkinoiden ja sijoitusmarkkinoiden.

Siinä on kuitenkin eroa, minkä verran kukin sukupolvi saa maksamastaan eläkemaksueurosta takaisin eläkkeinä. Eläketurvakeskuksen raportin mukaan eläke-etuuksien määrä on yli viisinkertainen 1940-luvulla syntyneille, ja 1970-luvulla ja sitä myöhemmin syntyneille puolestaan yli kaksinkertainen maksuihin verrattuna.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa nuorten eläkkeiden maksusta on oltu huolissaan ja ratkaisuksi on esitetty jo maksussa olevien eläkkeiden leikkaamista. Työeläkejärjestelmässä on kuitenkin varauduttu hyvin ennakkoon rahastoimalla osa eläkevastuista, jotta maksutaakka ei kävisi liian suureksi väestön vanhetessa.

Esimerkiksi nyt 35-vuotias työntekijä tulee maksamaan eläkemaksuja työuransa aikana keskimäärin 421 000 €, ja saamaan eläkettä noin 523 000 €, jos hän jää eläkkeelle alimmassa mahdollisessa eläkeiässä, ja elää keskimääräisen elinajanodotteen mukaisesti. (Katso esimerkki yllä)

Jo karttuneilla eläkkeillä on perustuslain takaama suoja

Yhteiskunnan muuttuessa myös eläketurvan pitää elää sen mukana, mutta uudistuksissa pitää katsoa oikeudenmukaisuutta eri ikäluokkien tai vaikka sosioekonomisten ryhmien näkökulmista. Karttuneilla työeläkkeillä on myös perustuslain takaama omaisuudensuoja, jolloin niihin ei voi puuttua takautuvasti muuttamatta perustuslakia.

Kannattaa myös muistaa, että työkyvyttömyyseläkkeen saa jos jää työkyvyttömäksi ja vaikka ei ennättäisi maksaa työeläkemaksujakaan kauaa.

Suomalaisessa eläkejärjestelmässä myös työllisyyden kehityksellä on suuri merkitys tulevaisuuden eläketurvaan. Tämä johtuu siitä, että rahastoinnista huolimatta eläkejärjestelmämme on suurelta osin jakojärjestelmä, jossa suuri osa eläkemenosta rahoitetaan suoraan kerättävistä maksuista.

Lue lisää Työllisyysasteesta ja eläketurvasta Jaakko Kianderin blogista 

Katso esimerkit: millainen on sinun eläkepottisi? (pdf)

 Eläkelupaus

Laske oma eläkearviosi kirjautumalla palveluumme

Lue Telan blogi