LAHDEN SEUDUN YRITTÄJÄT ODOTTAVAT MENESTYSTÄ MM-KISOISSA JA BISNEKSESSÄ

20.2.2017
|
Artikkeli
image

MM-hiihdot 22.2.– 5.3. tuovat Lahden seudulle arviolta 30 miljoonan euron lisätulot. Alueen yrityksissä kisakuume nousee h-hetken lähestyessä. Hartolan Linnahotellin henkilökunta nostattaa kisafiilistä somistamalla paikat vanhoilla suksilla ja Rex-purkeilla. Myös Lahden keskustassa merkkivaatteita ja sisustustavaraa myyvän Míllanin hyllyt pursuavat houkutuksia.

Linnahotellia pyörittävä omistaja ja yrittäjä, ”Linnanrouva” Päivi Koskela on keksinyt hyvän somistusidean. Vanhaan suureen kivinavettaan rakennettu hotelli henkii kisaviikkoina nostalgista hiihtotunnelmaa.

– Meille on onni, että Peltosen suksitehdas on täältä Hartolasta lähtöisin ja täällä on edelleen Rexin suksivoidefirma. Saamme käyttöömme vanhaa hiihtorekvisiittaa ja laitamme aika makean somistuksen, Koskela suunnittelee.

Kun ensimmäiset kisavieraat saapuvat, Linnahotellin henkilökunnalla on numerolaput rinnassa ja kisakunto korkealla. Ideoita Hartolan Vuoden Yrittäjäksi 2016 valitulta hotellinomistajalta ei puutu.

Saunaa ja hyvää unta

Kisojen aikana Linnahotellissa majoittuu ulkomaalaisia ryhmiä ainakin Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Hollannista.

Koskelan mukaan hotelli on muutamina kisapäivinä täyteen buukattu, mutta tilaakin on vielä runsaasti. Varauksia tippuu koko ajan ja Koskela arvioi kotimaisten kisavieraiden tekevän lähtöpäätöksen ja varaavan majoituksen aivan viime tipassakin.

– Lähialueelta tulevat ja kotimaiset kisavieraat voivat lähteä liikkeelle hyvin impulsiivisesti riippuen Suomen menestyksestä, säästä ja yleisestä kisahypetyksestä, joka Lahdessa saadaan aikaan. Janne Ahosen valinta mäkijoukkueeseen oli varmasti yksi tekijä, joka saa ihmisiä liikkeelle.

Hartolan Linnahotelli sijaitsee vajaan tunnin automatkan päässä Lahden hiihtostadionilta. Päivi Koskela on varautunut palvelemaan vieraita hiukan haasteellisten aikataulujen puitteissa, sillä kisaturistit lähtevät liikkeelle aikaisin aamulla ja palaavat myöhäänkin illalla.

– Kun kisatapahtumia on myöhään, vieraat tulevat meille lähinnä nukkumaan. He tarvitsevat saunaa, hyvää unta ja hyvää aamiaista, hotellinjohtaja Koskela tietää.

Kotimainen muotimerkki esille

Lahden Rautatienkadulla sijaitsevan Míllan putiikin omistaja ja yrittäjä Milla Tähkänen on varautunut kisavieraiden tuloon järjestelemällä merkkivaatteet ja sisustustavarat mahdollisimman hyvin esille.

– Joitain kisatarjouksia laitamme kisaviikoille. Kisaväkeä  kiinnostavaa tavaraa laitamme hyvin esille. Tosi kiva, että meillä on myynnissä suomalaisen Balmuirin huiveja ja sisustustuotteita. Ne ovat hyvin näkyvällä paikalla.

Tähkänen vakuuttaa, että putiikissa on aina paljon tavaraa. Kisoja varten ei ole tarvinnut paisuttaa varastoja, sillä myytävää kyllä riittää.

Tähkänen ei ole laskenut mitään kisaturistien varaan, mutta jos lisämyyntiä tulee, se on iloinen yllätys.

– Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta näin isoista kisoista. En tiedä, ovatko ne turistit sellaisia, että käyvät vain katselemassa ja fiilistelemässä vai ostavatko myös oikeasti.

Kisakuumeen voi Tähkäsen mukaan jo aistia kaupungilla. Tosin putiikin pyörittäjä on töissä aamusta iltaan ja ehtii vain harvoin katsella kaupunkia päiväsaikaan. 

– Asiakkaat ovat kertoneet, että kisat näkyvät jo katukuvassa mukavasti.  Odotan sitä, kun kauppatorille tulee kisojen ajaksi paljon popup-ravintoloita. Kyllä se hulina meille Rautatienkadullekin ylettyy.

Teksti: Merja Ojasivu

Kuvat: Leevi Vähälä (kisa- ja hyppyrimäkikuvat) ja Merja Ojasivu