Moderni Kylli-täti ja tuore äiti - yrittäjä Salla Lehtipuu yhdisti kaksi unelmaroolia

19.9.2017
|
Artikkeli
image

Sattumalla oli sormensa pelissä Salla Lehtipuun uravalinnassa. Yrittäjyydestä äitiysvapaalle siirtyminen sen sijaan vaati jo vähän enemmän suunnittelua. Kun oma työ on unelmien täyttymys, on loppu kuitenkin pelkkä järjestelykysymys.

Siis mikä? Lehtipuun erikoista ammattia voisi verrata modernina Kylli-tätinä toimimiseen. Hän tekee piirrosvideoita, vierailee tapahtumissa livekuvittajan roolissa, kouluttaa ja fasilitoi. Kaiken ytimessä on asiakkaan viestin kiteyttäminen oivaltavien ja yksinkertaisten piirroskuvien avulla.

Näin kapealla alalla ei juuri vakivirkoja liene tarjolla. Yrittäjäksi ryhtyminen olikin Lehtipuulle itsestään selvä valinta, mutta ensin oma erikoisala piti luoda tyhjästä.

Assistentista oman itsensä pomoksi

Lehtipuu harrasti lapsena kuvataidekoulua ja haaveili ammatista, jossa saisi piirtää. Äiti ehdotti arkkitehdiksi ryhtymistä.

- En edes tiennyt, että on sellainen ammatti kuin kuvittaja, puhumattakaan tällaisesta työstä. Nyt saan sekä piirtää että opin valtavasti eri aloista asiakkaiden kautta, Lehtipuu sanoo.

Kuvataidelukiosta valmistuttuaan Lehtipuu päätyi vähän vahingossa opiskelemaan visuaalisen alan sijaan Jyväskylän Tiimiakatemiaan; ammattikorkeakouluun, jossa painotettiin yrittäjyyttä.  Ensimmäinen piirrosvideo syntyi vuonna 2011 tilaustyönä oman opinahjon koulutusyksikölle.

Opintojen päätyttyä Lehtipuu teki kuvituksia kevytyrittäjänä toimistoassistentin töiden ja matkustelun ohessa.

Yrittäjä, visuaalinen fasilitaattori- Kesti hetken, ennen kuin uskaltauduin hyppäämään päätoimiseksi yrittäjäksi. Tiesin kuitenkin, että minulla on annettavaa. Kun alalle alkoi ilmaantua kilpailua, ajattelin että nyt tai ei koskaan.

Päätös oli vaikein pala

Töistä irtisanoutuminen oli yrittäjäksi ryhtymisen vaikein kohta. Kun päätös oli tehty, muut asiat hoituivat kuin itsestään. Suurin työ oli starttirahan hakemisessa, jota varten piti tavata uusyrityskeskuksen väkeä, täytellä papereita ja hioa liiketoimintasuunnitelmaa. Se kirkasti omaa liikeideaa entisestään.

Koodaustaitoinen aviomies auttoi nettisivujen päivittämisessä, laskutus järjestyi verkkopalvelun kautta ja yksinyrittäjälle tärkeä työyhteisö löytyi jaetulta työhuoneelta. Vakuutusasiatkin hoituivat yhdellä puhelulla.

- Oma yrittäjäntaival ei ole tuntunut vaikealta, vaan homma on ollut hauskaa ja helppoa. Monilla alku voi olla haastavampaa – minulla ei esimerkiksi ole kiinteitä kuluja tai pelkoa hävikistä, kuten vaikka kahvilayrittäjällä, Lehtipuu sanoo.

Aikaisemmat työnäytteet ja aktiivinen ote toivat Lehtipuulle asiakkaita nopeasti. Vaikka alan verkostoja ei ollut, markkinointikeikat Slushissa, TubeConissa ja muissa tapahtumissa kantoivat hedelmää.

- Tuntui ihmeelliseltä, kun puhelin alkoi soida ja tuntemattomat ihmiset pyysivät tarjousta nähtyään minut esiintymässä jossain. Ensimmäiset puoli vuotta se jaksoi yllättää joka kerta.

Asiakkaiden yhteydenottoihin oli helppo vastailla ilman turhaa byrokratiaa, sillä Lehtipuu oli perustanut toiminimen ja ottanut eläkevakuutuksen heti yrittäjäuransa alussa.

Yrittäjä ja äiti yhtä aikaa

Nyt Lehtipuu elää yrittäjäntaipaleensa jännittävintä vaihetta: esikoisen syntymän myötä edessä on äitiysloma. Yrittäjän äitiysvapaa ei ole mahdoton yhtälö, mutta vaatii hieman järjestelyä.

- Olin luullut, että yrittäjänä on paljon vaikeampi jäädä äitiysvapaalle kuin palkkatöistä. Uusyrittäjyyskeskuksessa kuitenkin kerrottiin, että yrittäjänkin äitiysloma onnistuu, kunhan yrittäjän eläkevakuutus on kunnossa. Sen olin hankkinut Ilmariselta heti toiminimen perustaessani.

Kun elämässä on meneillään suuri muutos, on hyvä, että perusturva on kunnossa. Yrittäjillä on mahdollisuus äitiysvapaasen ja äitiyspäivärahaan työtulon kautta. Se on hyvä, sillä mietittävää riittää ilman toimeentulosta huolehtimistakin – sen lisäksi, että lapsi tuo tullessaan paljon uutta, pysyy oma yritys arjessa mukana äitiysvapaallakin.

- Aion tehdä töitä keikkaluonteisesti myös äitiysvapaalta. Taidot pysyvät yllä ja pysyn asiakkaiden mielissä. Kun työ on näin kivaa, vauvamaailmasta välillä poistuminen ei ole mikään ongelma!

Näin työtulo vaikuttaa äitiyspäivärahaan ja muuhun sosiaaliturvaan:

Jokainen yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) maksu kasvattaa eläkettäsi ja parantaa muuta sosiaaliturvaasi. Vakuutusmaksusi perustuu niin sanottuun YEL-työtuloon. Se on summa, jonka voisit maksaa palkkana yhden vuoden aikana jollekulle samaa työtä tekevälle. Vuonna 2017 maksettavien etuuksien perusteena käytetään vuoden 2015 YEL-työtuloa.

Esimerkki: jos työtulosi on 24 000 € vuodessa, saat äitiyspäivärahaa 56 € / arkipäivä ja sairauspäivärahaa 56 € / arkipäivä.

Huom! Jos YEL-työtulosi on kasvanut vuodesta 2015 vähintään 20 prosenttia, voit myös pyytää Kelaa laskemaan etuuden edeltävien 6 kuukauden työtulon perusteella.

Teksti: Henna Kokko
Kuvat: Johanna Taskinen

Lue lisää

Testaa, millaiseen vanhempainpäivärahaan ja muuhun sosiaaliturvaan työtulosi yrittäjänä oikeuttaa

Lue lisää yrittäjän eläkkeestä, työtulosta ja sosiaaliturvasta

Tule Ilmarisen YEL-asiakkaaksi ja lue lisää yrityksen perustamisesta