OSITTAINEN VANHUUSELÄKE ON SUOSITTU VAIHTOEHTO

30.1.2017
|
Tiedote
image

Vuoden alusta voimaan tullut osittainen varhennettu vanhuuseläke on herättänyt suurta kiinnostusta. Ilmarisessa on uusia osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksia vastaanotettu jo nyt ennen tammikuun loppua 400 kappaletta.

Osastopäällikkö Nina Bruun Ilmarisesta uskoo, että osittainen vanhuuseläke tulee olemaan todella suosittu.

– Vuonna 2016 osa-aikaeläkehakemuksia tuli koko vuonna 873 kappaletta. Eli siihen nähden osittaista vanhuuseläkettä on haettu jo tosi paljon, Bruun kertoo. –Viime vuoden arviolaskentojen määrä antoi meille jo vinkkejä, että näin voisi käydä.

Ilmarisen asiakkaista yli 8000 oli tehnyt arvioita eläkkeen määrästä verkossa. Erilaisia osittaisen vanhuuseläkkeen laskelmia tehtiin yli 12 000 kertaa.

Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksia tulee keskimäärin 11 päivässä.

– Päätöksiä on annettu vasta vajaa 100, koska odotamme vuoden 2016 ansioiden rekisteröitymistä, Bruun lisää. Osittaisen vanhuuseläkkeen voi aloittaa aikaisintaan 1.2.2017 alkaen.

Työntekoa voi vähentää, lopettaa kokonaan tai jatkaa ennallaan

Vuoden vaihteessa voimaan tulleen eläkeuudistuksen myötä entinen osa-aikaeläke poistui, ja tilalle tuli uusi osittainen vanhuuseläke. Osittaisella vanhuuseläkkeellä voi itse päättää, kuinka paljon töitä tekee, tai voi lopettaa työnteon kokonaan.

Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä on joko 25 tai 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestä.

– Lähes kaikki Ilmarisesta tähän mennessä osittaista vanhuuseläkettä hakeneista hakivat 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestä. Sitä miten hakijat jatkavat työssään ei ole vielä päästy analysoimaan, Bruun kertoo.

Ensimmäisistä hakijoista 60 prosenttia oli jatkuvassa työsuhteessa ja 25 prosenttia oli yrittäjiä. Työttömiä oli 15 prosenttia hakijoista.

Osa lykkää vanhuuseläkkeelle siirtymistä

Osittaista vanhuuseläkettä voi hakea 61-vuotiaasta alkaen. Lähes puolet osittaista vanhuuseläkettä hakeneista on 62-vuotiaita, mutta 27 prosenttia oli tänä vuonna 63 vuotta täyttäviä, ja sitä vanhempiakin hakijoita on yli 10 prosenttia.

­– Osa varmasti lykkää vanhuuseläkkeelle siirtymistä osittaisella eläkkeellä. On hienoa, että halua jatkaa töissä osittaisen eläkkeen turvin löytyy, Bruun kommentoi.

Osittainen vanhuuseläke vähentää lopullista eläkettä riippuen siitä, minkä ikäisenä osittaiselle eläkkeelle jää. Varhennusvähennyksen pysyvä vaikutus lopulliseen vanhuuseläkkeeseen on kuitenkin pieni ja tekee siksi eläkkeestä houkuttavan.

– Esimerkiksi 61-vuotiaana otettu varhennettu eläke vähentää lopullista vanhuuseläkettä vain 9,6 prosenttia puolikkaan eläkkeen osalta. Kannattaa muistaa, että jos osittaisen vanhuuseläkkeen ottaa vasta 63-vuotiaana saa työskentelyyn ja nostamatta jääneeseen eläkkeeseen lykkäyskorotuksen, joka on 0,4 prosenttia kuukaudessa, Bruun muistuttaa. Osittainen vanhuuseläke kannustaa siis jatkamaan työssä.

Esimerkki 1:

  • 1000 € karttunut eläke, ovena otetaan maksuun 50 % eli 500 €. Tähän tehdään vähennys 9,6 % eli 48 €/kk. Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä* 452 €/kk.
  • Vanhuuseläke 63 vuotiaana = 500 € + 452 € + uusi karttunut eläke = 952 €*

* Elinaikakerroin vähentämättä

Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä

Eläkelaskuri (vaatii kirjautumista)

Asiakaspalvelu henkilöasiakkaille, p. 010 195 000

Lisätietoja medialle:
Osastopäällikkö Nina Bruun, eläkkeet, nina.bruun@ilmarinen.fi