Perhe-eläkkeen uudistamista suunnitellaan – maksussa oleviin eläkkeisiin ei muutoksia

11.5.2017
|
Uutinen
image

Perhe-eläkkeiden uudistamisesta on tehty selvitys, jossa on arvioitu erilaisia malleja siitä, miten perhe-eläke-etuutta tulisi muuttaa vastaamaan paremmin nykyisiä perhemalleja ja työelämän muutoksia.

Perhe-eläkkeen saa nykyään poisnukkuneen alle 18-vuotias lapsi ja aviopuoliso, jos avioparilla oli yhteisiä lapsia. Lapseton leski voi saada leskeneläkkeen myös esimerkiksi silloin, jos hän on ollut naimisiin mennessään alle 50-vuotias. Avoparien osalta nykylaki on tiukka: leski ei saa leskeneläkettä, vaikka yhteisiä lapsia olisikin.

Tunnistetuissa uusissa vaihtoehdoissa lapsen eläketurvaa parannettaisiin ja perhe-eläke muuttuisi määräaikaiseksi. Ikärajoista luovuttaisiin, mutta avioliiton kesto lapsettomilla pariskunnilla edelleen säilyisi leskeneläkkeen ehtona. Myös avoparien oikeutta leskeneläkkeeseen parannettaisiin silloin kun perheessä on lapsia.

 Uudistus on vasta suunnitteluasteella eikä se koske jo maksussa olevia perhe-eläkkeitä. Myös uudistuksen tarkka sisältö on vielä avoin, samoin kuin sen voimaantulo. Alun perin muutoksia kaavailtiin vuoteen 2019.

– Pidämme asiakkaamme ajantasalla muutoksista: kerromme heti, kun uudistuksen sisältö ja voimaantulo selkenevät. Uudistuksen koskevat aikanaan vain uusia ja alkavia eläkkeitä. Nykyiset perhe-eläkkeen saajat voivat siis olla rauhallisin mielin: eläkkeen maksaminen jatkuu ennallaan, vaikka uudistuksia tulevaisuudessa tulisikin, muistuttaa osastopäällikkö Nina Bruun Ilmarisesta.

Lisätietoja:

Selvitys perhe-eläkejärjestelmän uudistamisesta
Lapsen ja lesken eläke: ilmarinen.fi
Ilmarisen asiakaspalvelu p. 010 195 000